Jeg ved, hvad det er. Det er desværre den invasiv Buksbomhalvmøl. FRUSTRERENDE! Disse larver i buksbom kan hurtigt fortære alle ens buksbom – og der findes ingen rigtig effektiv bekæmpelse af larver i buksbom.
Skadedyr i buksbom
Nogle gange bliver man bare frustreret. Vi har net på vores kål, for at undgå larver i kål. Vi sørger for et gode sædskifte i vores køkkenhaven, for at forebygge problemer med vores afgrøder. Og vi har et stort fokus på gode naboplanter, for at afhjælpe problemer med utøj og skadedyr i vores køkkenhave.
Alligevel kan man ikke kigge væk i 2 minutter, førend der opstår et nyt problem. Nu har vi fået skadedyr i vores buksbom. Eller rettere sagt vi har fået larver i vores buksbom hæk, som omkranser vores krydderurtehave.
Vi VED at buksbom har sine udfordringer. Der kan gå svamp i buksbom, såvel som at der kan gå larver i buksbom – såkaldte buksbomhalvmøl – ligesom der kan gå spindemider og andre skadedyr i buksbom. Buksbom er dog en skøn stedsegrøn hækplante, hvorfor vi har valgt den.
Nå ja! Og største problemer med buksbom opstår ved forkert plantning – for vådt – eller ved buksbom hentet udefra. Vi har sørget for optimal platning. Vi har desuden STORT fokus på korrekt klipning af buksbom – for netop også at minimere spredning af svamp i vores buksbom. Og vores buksbom hæk er lavet at stiklinger, som er formeret her på ejendommen. Vi har altså ikke været på planteskoler eller sådan og bragt problemet med hjem.
(indskyder lige). Ingen anklage mod producenterne af buksbom. De gør helt sikkert deres for at bekæmpe de mange problemer med buksbom, for at opretholde produktionen og salget. Udfordringen med producenter af buksbom er dog især, at de netop har ENORMT mange buksbom – altså de er virkelig slaraffenland for buksbomhalvmøl.
Jeg er nok ekstra frustreret over at være angrebet af larver i mine buksbom, da jeg netop har lavet mine fine hække af buksbom selv. Jeg har selv taget stiklinger af buksbom. Passet og plejet mine stiklinger af buksbom igennem flere år, førend jeg forrige år plantede ud og lavede min fine buksbom hæk omkring vores krydderurtehave.
Nå! Det kan ikke betale sig at græde. Nu skal problemet blot løses – og der skal sættes hård ind overfor bekæmpelse af larver i vores buksbom.
Larver i buksbom – buksbomhalvmøl
Bekæmpelse af buksbomhalvmøl er dog ikke sådan lige. Der findes desværre ikke nogen decideret bekæmpelse af problemet. Faktisk er problemet ganske nyt i Danmark. Vist kun en 8-10 år siden at de første buksbomhalvmøl blev registeret i Danmark.
Problemet er ganske nemt at se. Man er faktisk ikke i tvivl, hvis man har laver i ens buksbom. Bladene er spist og der ligger massevis af sådanne små brune kugler rundt i ens buksbom.
På afstand kan man måske frygte at det er afsvedne grene – eller endnu værre denne hersens svampesygdom, som angriber buksbom. Ved nærmere kig, så er man dog ikke i tvivl om det er larver i ens buksbom.
Bladene er tydeligt spist. Og kigger man nedenunder planten, så vil man opdage at der ligger en masse brunt og hvidt –ligner nærmest gødning eller kalk. Findes også rundt i ens buksbom, hvor det nærmest ligner æg. Det er det dog ikke. Det er afføring fra buksbomhalvmøl
Bekæmpelse af larver i buksbom
Nu bruger vi ikke gift her i haven. Vores have er giftfri. Jeg ved dog ikke engang om der findes sprøjtemidler mod larver i buksbom. Jeg tror faktisk ikke at der findes noget gift mod buksbomhalvmøl. Aldrig hørt om det.
Tværtimod har jeg ofte hørt, at buksbomhalvmøl krævede hårdt arbejde at komme til livs. Netop fordi den eneste rigtige og effektive bekæmpelse af larver i buksbom sker ved håndkraft. Altså at man ganske enkelt må gennemgå alle ens buksbom fra en ende af og finde alle skadedyr i ens buksbom.
Larverne ligner almindelig sommerfuglelarver. De er dog helt grønne, så kan være lidt besværlige at se i de grønne buksbom. Hovederne på buksbomhalvmøl er dog sorte, ligesom larven har striber, så det er faktisk ikke mere besværligt. Det tager blot tid.
Langt sværere er det at finde de forpuppede larver, såvel alle æg. De forpuppede larver ligger dog i, hvad der ligner spindelvæv. Sværere er det straks at finde æg af buksbomhalvmøl – altså nye larver, som vil være enormt sultne. Æg og nye larver ligger i hvad der bedst kan beskrive som bunker af affald – se midterste billede ovenfor – nogle blade er helt visne og krøllet sammen. Der indeni ligger alle larver og æg.
Nå ja! Og når man begynder at rode rundt i ens buksbom, så husk efterfølgende at kig på jorden – under busken. Se tredje foto, hvordan en larve er faldet ned af busken. Ligger på jorden og bare venter indtil man er smuttet videre – så kravler den op i busken igen og fortsætter sit ædegilde.
Så ja! Bekæmpelse af buksbomhalvmøl sker først og fremmest ved at gennemgå ens buksbom grundigt. Virkelig grundigt! Og af flere omgange med 4-dages mellemrum.
Økologisk bekæmpelse af skadedyr i buksbom
Nu kender jeg godt nok ikke til gift mod larver i buksbom. Vores have er dog også, som tidligere nævnt giftfri. Jeg kender heller ikke til nogle økologiske sprøjtemidler mod larver i buksbom. Jeg har dog hørt at nogle har haft effekt med at sprøje buksbom med skummetmælk. Vist noget med at larverne ikke kan lide mælkesyren og kalken i mælk, såvel at skummetmælk giver en klistret overflade til buksbom – en klistret overflade, som larverne ikke kan lide.
Jeg har ikke selv forsøgt med skummetmælk. Jeg har tidligere oplevet problemer med larver i buksbom, hvor det blev løst med grundig gennemgang for larver – og denne aproach tager jeg igen denne gang.
Efter man har fjernet alle larver i buksbom, såvel æg og forpuppede larver, så kan det være en god ide at spule alle buksbom grundigt. Det med at spule buksbom har måske ikke den store effekt i bekæmpelsen, trods det nok har lidt – man kan jo være heldig at få spulet oversete æg væk.
Gevinsten ved at spule ens buksbom er dog først og fremmest for at få fjernet alle tegn på skadedyr –altså få spulet alt afføring fra larverne væk, såvel få fjernet alle visne blade og sådan.
Derved kan man temmelig tydeligt se, hvorvidt der er nye eskrementer fra buksbomhalvmøl larver, når man om 4-5 dage igen gennemgår planterne.
Sørg forresten også for at gennemgå buksbom, som umiddelbart ikke ser ud til at være angrebet. Se bare ovenstående fin buksbum, ingen tegn på larver. Naboplanterne i hækken var begge hårdt angrebet. Dog ikke denne. Jeg skulle dog kun bøje en gren ned, for at se at der var flere forpuppede buksbomhalvmøl larver blandt grene. Fandt ikke mindre end 3 forpuppede larver i denne buksbom – og hver eneste møl kan altså lægge temmelig mange æg, førend den flyver videre.
Min stakkels buksbom er hårdt angrebet (jeg har desværre haft meget lidt tid (overskud) til at hjælpe den. Jeg er nu gået i gang og fik fjernet de fleste i går, lidt i dag og håber på at få resten af i morgen.
Jeg bruger en pincet, så kan jeg bedre nå ind mellem grenene, og så drukner jeg larverne i en spand med vand. Det har været godt effektiv
Jeg vil prøve at give min buksbom kalk, tak for tippet Helle
Hej Pia
Øv med dine buksbom 🙁 Det er SÅ frustrerende, med de utøj, som angriber buksbom.
Held og lykke med bekæmpelsen – husk at gentag processen hver uge, og vær ombyggelig… og spul planterne GRUNDIGT; når du er færdig. Derved får laver og æg, som du ikke har fanget, ned på jorden… og forhåbentlig går de til, derved.
vh. Martin
Hvad gør du med larverne? Smider dem ud? Slår dem ihjel?
Hej Kirsten
De får et klem med fingrene… et skadedyr, som jeg ikke ønsker i haven 🙁
Vh. Martin
I kan redde jeres buksbom ved at strø dolomit kalk i jorden. Jeg læste et indlæg i mein schöner Garten, tysk haveblad, og prøvede det på min 30 år gamle buksbom. Og surprise det hjalp. Først klippede jeg de angrebne blade af og efter ca 1 år, kunne man ikke se at den havde været døden nær!
Hej Helle
Tak for rådet. Det må jeg forsøge at tjekke op på. Eller måske bare forsøge, for kalk lider buksbom da ingen skade af 🙂
Mine sidste 14 dage med indsats med at fjerne larver og æg, hver 3-4 dag virker dog til at virke… Langt mindre angreb igår, da jeg igen gennemgik planterne. Så manuel fjernelse af larveren fungerer umiddelbart også fint – og det er virkelig en stor hjælp at spule planterne, så eskrementer fra larven er væk. Derved kan man langt nemmere se, hvor larverne er – næste gang man skal igennem planterne.
Rigtig herlig uge til dig. Og igen, mange tak for rådet 😀
Bedste hilsner
Martin