Tryk "Enter" for at gå til indhold

Perfekt start på weekenden…

Har netop fået leveret vores resopalskilte – eller holdbare planteskilte til udendørs. Altså både solide planteskilte, såvel uv bestandige planteskilte. YEEEARH!

Flotte holdbare planteskilte til vores frugttræer

Et ordsprog lyder “små hjerne, små fornøjelser”. Posten har netop været forbi og jeg er VILDT begejstret. Vores nye planteskilte til vores frugttræer er netop blevet leveret.

Det er så fedt! Jeg er fuld af begejstring og glæder mig vild meget til at få sat skiltene op i haven.

Jeg må vist hellere forklare min begejstring.

En ting er selvfølgelig at det er nogle vildt flotte skilte. Det er dog første gang at jeg bestiller resopalskilte – hidtil har vi bare brugt træskilte, plastikskilte og strips til mærkning af plante, forspiret osv. Jeg var derfor lidt skeptisk, men jeg er meget tilfreds. De nye skilte er blevet præcis, som jeg håbede.

Den overordnede forklaring på min begejstring er, at vi for 4 år siden plantede 28 frugttræer. Ikke to af træerne er ens. Vi har plantet ene forskellige frugttræer, hvor hvert eneste frugttræer er udvalgt og plantet for at sikre os frugt hele året.

Her er både plantet æbler, pærer, abrikos, ferskner, blommer og kirsebær. Og igennem valget af sorter – nogle frugter spises friskt fra træer, andre gemmes til vinter – så har vi sikret at vi stort set hele året vil kunne være selvforsynende med frugt.

Begejstringen er måske ekstra står, fordi vores frugthave var noget af det første vi etablerede her på Nymølle. Vi overtog gården i maj 2017, midt maj var der bestilt træer og og allerede i juni måned var vi igang med at klargøre jorden til plantning af frugttræer.

Læs om vores klargøring til plantning af frugthaven her

Alle frugttræer er med vildstamme, så med tiden bliver det nogle kæmpe store træer. Nærmest en helt skov af frugttræer, som vi har set det på vores rejser rundt i verden. Specielt Harzen har mange af sådanne frugthaver, men også Spanien, Italien, Tyrkiet og Polen har mange af disse frugthaver med KÆMPE store træer. Et FANTASTISK syn i foråret med de mange frugthaver, som står i blomst.

Skilte med tryk til haven – Resopalskite

Vi har hele tiden vidst, at vi ville sætte nogle fine skilte op til mærkning af hvert træ. Indtil videre har vi blot haft placeringen af de forskellige sorter noteret ned på et stykke papir. Vi har heller ikke rigtigt haft behov for skilte før nu. Træerne er alle på vildstamme, som godt nok giver en god vækst, men de første år ingen frugt. Nu er det dog 4 år siden at vi plantede træerne og i år er første gang, hvor vi sådan rigtigt har kunnet hente frugt fra haven.

Og ja! Nu mangler vi faktisk skiltene. Et Ingrid Marie æble ser f.eks. flot ud på træet, så man har lyst til at tage en bid. Det er dog en skrækkelig oplevelse for tænderne og munden, da Ingrid Marie æbler er vinteræbler – altså æbler, som høstes i oktober, men først spises efter nogle måneder. Ingrid Marie æbler er faktisk vældig sure, når de høstes. Sødmen kommer først rigtigt, når æblet får lov at ligge.

Så ja! Vi mangler virkelig disse skilte. Vi har dog været meget i tvivl om, hvad for skilte vi skulle have. Planteskilte bliver hurtigt meget dyre – specielt, hvis det skal være metalskilte eller bare, hvis det skal være holdbare skilte.

Vi havde også tænkt at lave nogle træskilte – og brænde navnene ind i et stykke træ. Det har vi gjort med skilte til vores georginer, som fungerer fint nok. Det er dog bare ikke helt så pænt. Og skiltene til vores træer kommer til at kunne ses en del. Læs om hjemmelave planteskilte her

Det er jo “bare” planteskilte, så at bruge en formue på at købe dyre metalskilte til haven. Det virker også helt tosset. Derfor var jeg også virkelig begejstret da jeg fandt disse resopalskilte. Jeg har godt set noget lignende brugt på planteskoler og til mærkning på eltavler, stalddøre og sådan. Vidste dog ikke, hvad skiltene hed.

Resopalskilte

En søgning på plastskilte ledte mig dog i rigtige retning. Og, som jeg efterhånden er blevet godt til – jeg spørg eksperterne. I dette tilfælde SkiltDirect, som er et skiltefirma der producerer både plastskilte, metalskilte, klistermærker og meget andet.

Vejledningen var klar. Det skulle være resopalskilte, som er holdbare skilte til udendørs – såvel uv bestandige planteskilte, så de ikke ødelægges og misfarves af solen. Præcis, hvad jeg skulle bruge.

Helt genialt er det, at man hos SkiltDirect kan få skilte i præcis den størrelse, facon og farve, som man ønsker. Endnu en fordel er at teksten er graveret ind i skiltet – man risikerer altså ikke at tryk vaskes eller slides af. Nå ja! Og resopalskilte er faktisk ganske billige planteskilte.

Indskyder lige. Jeg ved ikke, hvorfor SkiltDirect ikke kalder det resopalskilte på deres hjemmeside. Hos SkiltDirect kalder de det Graverede Plastskilte. Det er dog resopalskilte, som er plastskilte bestående af 2 plader plastik, som er limet/svejset sammen. Ganske smart teknik. Pladerne har forskellig farve. Vores øverste plade er sort. Den nederste plade er hvid. Graveringen er sket i den øverste plade, som synliggør det hvide i den nederste plade. Det ser vildt flot ud.

Resopalskilte ligner en million. Ser virkelig proffessionelt ud – og skulle enormt holdbare. Prisen er dog kun 20-40 kr for et skilt på 90×40 mm – prisen afhænger rigtig meget af antal bogstaver.

Tanken er at skiltene skal monteres på en pæl, som graves i jorden ved hvert frugttræ. Lover at vende retur med, hvordan det kommer til at se ud. Først skal jeg dog lige have ryddet blomsterengen omkring træerne. Tidligere på ugen slog jeg blomsterengen med le.

Læs om slåning af blomstereng her

Nu ligger det, så frøene kan falde af. Dernæst skal det rives sammen. Blomsterengen skal have en tur eller to med plæneklipperen – og dernæst skal jeg have sat træpæle i jorden og monteret de nye skilte til mærkning af vores frugtræer, så vi er klar til næste sæson, næste år. FEDT!

Skøn weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *