Tryk "Enter" for at gå til indhold

Du kan stadigvæk nå, at så i september

Havesæsonen er LANGT fra slut. September er måske mest af alt en høstmåned, men endnu er det muligt at så meget i september i køkkenhaven – ikke mindst udplante forspirede grøntsager fra august.

Vinterklargøring af køkkenhaven

Tidligere på ugen skrev jeg et blogindlæg om vinterklargøring af køkkenhaven. Havesæsonen er dog fortsat i fuld gang. Kalderen siger godt nok september – og dermed er vi gået ind i efteråret.

Læs blogindlægget her

Udvalget af grøntsager at så i september er begrænset. Og efteråret handler måske mest af alt om høst af ens afgrøder – såvel vinterklargøring af køkkenhaven, for at sikre bedre jord til næste ord, som jeg nævnte det i tidligere nævnte blogindlæg.

Faktisk er der en række grøntsager, som er LANGT bedre at så her i september – fremfor i løbet af sommeren.

Grøntsager, du kan så i september

Spinat, koriander, persille og salat er fire bud på gode grøntsager – og krydderurter – at så i september. For hver og en af dem, så kan det være lidt svært at så dem i løbet af sommeren.

Specielt spinat er svært om sommeren. I foråret er det for tidligt, da jorden ikke er varm nok. I løbet af sommeren brænder solen hurtigt de fine nye sku – ligesom spinat hurtigt går i blomst, når det bliver varmt.

Situationen er næsten den samme med salat. Salat er næsten umuligt at så om sommeren i køkkenhaven.

Salat vil ikke spire ved temperaturer over 21 grader, hvilket vi næsten har hele juli og august. En løsning er at forspire salat indenfor i et skur – eller i skyggen — hvor der bedre kan sikres en lavere temperatur.

Modsat spinat, så er salat dog ganske nemt at så i foråret. Faktisk skal der ikke mere end 10 grader til førend salat spirer. Tilføjes skal det at der kan vælges mere hårdføre sorter, som vil spire helt ned til 5 grader.

Spinat derimod skal gerne have en konstant jordtemperatur over 10 grader, hvilket vi først har engang i juni. Hvormed udfordringen med de varme dagstemperaturer opstår – da spinat hurtigt går i stok i solskin og varmt vejr. Vi har faktisk droppet at så spinat i foråret af samme årsag. Salat fungerer meget bedre – også nyder vi spinat i efteråret.

Idag har jeg netop sået to rækker spinat i køkkenhaven. Samtidigt har jeg udplantet 2 rækker forspirede spinat, som er sået inde i værkstedet i august. Har ikke brugt tid på at prikle. Jeg såede blot i en bakke og har nu plantet min forspirede spinat ud i køkkenhaven, hvor vi har ryddet for sommerkartofler. Imellem rækkerne med det forspirede spinat er sået to rækker med spinat. Kan aldrig få for meget spinat her i efteråret. Og spinat er en skøn grøntsag at så i september, for noget grønt hele efteråret.

Så salat i september til udplantning i køkkenhaven

I september er det endnu muligt at nå og så salat i køkkenhaven. Når det kommer til salat, så er min erfaring dog at det er bedst at forspire – mest af alt fordi fugle ELSKER de små fine skud. Og det er altså bare ærgerligt, når ens grønt pludselig er blevet snack for havens fugle.

forspiring salat september såning så

Vil man forspire salat i september, så bør man desuden sørge for at få det gjort nu. Man skal ikke vente for længe, da der gerne skal være etableret en god rodvækst og størrelse på planterne førend frosten kommer – ellers vælter planterne bare i den første nattefrost.

Jeg forspirede mine salat i august. Priklede om for nogle uger siden. Jeg vender dog endnu lidt med at plante mine forspirede salat ud i køkkenhaven. Først og fremmest fordi vi lige skal have gravet alle vinterkartofler op først – så der bliver plads til at udplante salat. Desuden fordi mine forspirede salat godt lige kan klare at blive lidt større, førend jeg planter ud.

vanding september så dyrkning køkkenhaven køkkenhave

Når det kommer til at så i september, såvel udplantning af forspirede grøntsager i køkkenhaven, så husk vanding. Temperaturerne er måske ikke helt så høje. Dug i løbet af natten bidrager også med vand. Det udplantede og såede i køkkenhaven har dog endnu intet ordentligt rodnet. Og det er altså ikke unormalt at vi har en tør sensommer. Vi fik godt nok 10 mm regn i fredags, men siden har vi ingen vand fået og der meldes ikke om vand før næste uge. Jorden er desuden tør – og får vi først vand næste uge, så må planterne vandes. Specielt alt det, som såes fra frø i september skal vandes.

Såning af grøngødning i september

Trods det godt nok ikke bidrager med mad til bordet – i direkte forstant – skal det også nævnes at det endnu er muligt at så grøngødning i september. Jeg kan kraftigt anbefale det!

Bar jord hører sig bare ikke til i en sund køkkenhave! Basta! Næringsstoffer udvaskes, så man starter med en langt dårligere jord efter vinteren. Samtidigt er bar jord en magnet for ukrudsfrø, som gør arbejdet i køkkenhaven unødvendigt besværligt.

Derfor! Har man områder i køkkenhaven, hvor jorden ligger bar – måske fordi grøntsager er høstet og der ikke er nyt at så – så vælg at så grøngødning. Grøngødning spirer hurtigt, dækker jorden af og tilfører næring til jorden.

grøngødning jordforbedring forbedre jord køkkenhavejord køkkenhave køkkenhaven

I midt august, såede vi honningurt i vores højbede, hvor der tidligere har været jordbær. Allerede 10 dage senere var det spiret frem. Og nu 10 dage senere igen, så står honningurt fint og dækker jorden. Inden vi når udgangen af september, så er jorden fuldstændigt dækket af grønt.

Og ja! Har man ikke sået grøngødning endnu, så er det fortsat muligt her i september. Grøngødning bør dog sås senest 15 september, for at kunne nå og etablere sig. Der er dog også tid endnu indtil vi når 15. september.

Forberedelse til plantning i efteråret

Nu vi er igang med at tale om at så i september, såvel grøngødning til jordforbedring. Lad mig dermed også nævne at september er en perfekt måned at forberede jorden til plantning i efteråret – altså senere på efteråret.

Tilførsel af kompost til et nyt bed, hvor der skal plantes planter i løbet af september og oktober. Det er nu. Selv har Martin og jeg været igang med at lave endnu et højbed til køkkenhaven – eller rettere sagt til skærehaven. Her skal nemlig plantes pæoner til afskæring.

Men ideen er den samme, hvis vi skulle udvide køkkenhaven med endnu et højbed. I så fald ville vi blot så en omgang grøngødning ovenpå – og til foråret ville vi have den mest fantastiske jord til såning af grøntsager.

nyt bed højbed

Ligesom vores øvrige højbede, så er højbedet lavet af lærketræ. I bunden er lagt et lag papir, for at kvæle ukrudt. Ovenpå er fyld med bladgrønt fra hæk, stokroser og lignende, som vi har klippet ned. Og ovenpå igen, så er der lagt et 10 cm tyks lag kompost.

I løbet af en månedstid så vil alt det grønne være formuldet. Og vi vil have en FANTASTISK lækker muldjord til udplantning af de mange pæonknolde, som vi har klar – opgravede knolde fra haven, som er blevet store nok til at blive delt. Nu får alle knoldene nyt liv i højbedet her, hvor vi kan bruge dem til buketter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *