page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Pasning og pleje af blomstereng

En ting er etablering af blomstereng. Noget andet er pasning af blomstereng, så blomsterne kommer igen og flere kommer til – deraf spørgsmålet: hvornår skal blomstereng slås?

Vild have med blomstereng

Det har været en KÆMPE succes med vores blomstereng. Ikke kun fordi det har passet sig selv. Vi har nydt et vildt blomsterflor og sikke mange insekter vi har haft besøg af.

Vi er faktisk overrasket over mængden af insekter. Vi bor trods alt på landet og har altid været vant til mange insekter i haven. Nå ja! Og det er først år med vores blomstereng, så vi havde ikke forventet det store nu og her. VILD at vi allerede oplever flere insekter

Det er desuden blevet til mange skønne vilde buketter fra haven

buket med vilde blomster buketter blomstereng

Kort sagt. Vi er virkelig begejstrede for at have fået anlagt vores vilde blomstereng. Vores tilgang til anlæg af blomstereng – og etablering af vild have på vores 1500 kvadratmeter store græsplæne under vores frugttræer – var noget anderledes end et normale.

Årsagen var især pga. områdets størrelse. Det ville være et vildt knokkelarbejde at skulle til at grave alt græsset væk. Vi synes desuden at de guides til etablering af blomstereng, som findes rundt på nettet, er helt tåbelige. Hvorfor i alverden begynde at ændre på jordstruktur ved tilførsel af læssevis af sand – fremfor at arbejde med den jord, som man har.

Læs om anlæg af blomstereng her

Hvornår skal blomstereng slås?

En ting er dog etablering af blomstereng. Noget andet er pasning og pleje af blomstereng, så der kommer flere blomster – og de såede blomster kommer igen.

Lad mig lige tilføje. Der findes to typer af blomstereng. Den eneårige og den flerårige. Vores er en flerårig blomstereng, hvor hver plante gerne skal komme igen – såvel langsomt frøforme nye planter. Ligesom der sættes udløbere, som også bliver til planter. Etablering af en flerårig blomstereng er noget langsommere, men fungerer bedre med en flerårig blomstereng på lerjord, som vi har.

Vi havde naturligvis tænkt over hvornår vi skal slå vores blomstereng. Eller rettere sagt, så havde vi tænkt over den fremtidige pasning af vores blomstereng, førend vi etablerede vores blomstereng. Ikke desto mindre, så var først spørgsmål, som vi tænkte, da vi var færdige med vores blomtereng: Hvornår skal blomstereng slå?

Vi vidste at det er nødvendigt med slåning af blomstereng minimum en gang årligt, såvel fjernelse af det afklippede græs.

Fjernelse af græs skal modvirke at det komposterer og tilfører næring til jorden. Om der er tale om en flerårig blomstereng, etårig blomstereng eller en blomstereng på sandjord eller en blomstereng på lerjord, så er det fælles for alle typer, at de vilde blomster trives i en næringsfattig jord. Modsat at græs trives i nærigsrig jord – og græs vil vi gerne holde nede.

Vi havde dog ikke helt styr på, hvornår en blomstereng skal slås. Vi var desuden temmelig usikre på antallet af gange – altså hvor ofte en blomstereng skal slå.

Bedste tidspunkt til hvornår en blomstereng skal slås

Vi søgte derfor information om slåning af blomstereng og pasning af vild have, vidt og bredt. Nettet var ikke meget hjælp til. Det var de gartnere vi spurgte egentlig heller ikke – nok (endnu) ikke så meget fokus på blomstereng og vildtpleje hos gartnere og planteskoler.

Bedste hjælp fik vi faktisk for nogle uger siden, af den selvlærte havemand Monty Don fra det engelske havemagasin og tv-program Gardeners World. Monty Don sagde det så fint, at der ikke er noget rigtig tidspunkt til hvornår en blomstereng skal slå i efteråret. Der vil være blomster hele tiden, så man vil altid slå nogle blomster end.

Det er jo også det, som vi står med nu og her. Der fortsætter med at være blomster. Og vi er blevet ved med at udskyde og udskyde slåning af vores blomstereng.

Vigtigt er det dog at få slået ens blomstereng i sensommeren, da der – trods fortsat blomster – er færre blomster end i højsæsonen og dermed større risiko for at græsset overtager.

hvornår skal blomstereng slås slåning le vild have

Denne uge har vi derfor fundet vores le frem og er begyndt at slå vores blomstereng. En buksrydder kan nok også bruges, ligesom en plæneklipper nok også kan – hvis den stilles højt. Vi kan dog godt lide at slå græs med le. Det er god træning og det er sjovt. Vi slår alt vores hø med le, så vi er da i træning til det. Og det er nu engang nemmest at slå højt græs – og høje blomster med le.

Guide til slåning af blomstereng

Vi tog en tur med leen et par dage i træk også var alle 1500 kvadratmeter eng slået. Sjovt at se, hvordan det pludselig åbner alting op igen. Nu var vi ellers lige blevet vant til at have junglen af højt omkring træerne – og de lige stier.

slåning af blomstereng vild have le pleje

Nu skal det slåede have lov til at ligge og tørre nogle dage, for at alle frø drysser af og kommer ned på jorden – så det kan spire og blive til endnu flere blomster næste år.

Derefter skal det hele rives sammen. Og derefter får det hele en tur med plæneklipperen, for at være ekstra hård ved græsset.

Ikke nødvendigt med brug af plæneklipper. Nu er vores blomstereng dog i etableringsfasen, så jeg tænker det vil være en god ide – for lige at være ekstra hård ved græsset.

Det er egentlig det. Mere behøves ikke gøres, men som Monty Don fornuftigt forklarede det – hvis vi nu får en mild vinter, så fortsætter græsset med at vokse (blomster gør ikke). Får vi en mild vinter, så kan det derfor være nødvendigt at gå ens blomstereng over med en plæneklippe igen i februar. Dette for at sikre blomsterne får et pænt forspring i forhold til græsset, når blomsterne begynder at spire fra foråret.

Så i bund og grund, så er der ingen regler for hvornår en blomstereng skal slås. Udover at det er en rigtig god ide at få slået i løbet af sensommeren – og måske en ekstra gang i løbet af vinteren, hvis vinteren er mild.

Dermed sagt at en blomtereng er præcis ligesom resten af haven. Der er ingen faste regler, men mange måder at gøre tingene på. Vi valgte f.eks. også en anderledes tilgang til etablering af vores blomstereng. Nu har vi fastlagt os på en plan for pleje af vores blomstereng.

Planen er at slå vores blomstereng med le i slut august – start september. Rive afklippet væk i september og køre en tur med plæneklipperen i februar, hvis vinteren har været mild.

Den plan holder vi fast ved, indtil vi oplever at den ikke fungerer…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.