Klipning af buksbom kræver lidt ekstra end normal hækklipning. Der skal undgås svampesygdommen, som nemt rammer buksbom. Der skal klippes buksbom i overskyet og tørt vejr. Og buksbom skal have en vis længde før klipning.
Visne buksbom – med gule og brune blade
Buksbom er igennem mange år – faktisk mange hundrede år – blevet en elsket hækplante for mange. Elller måske ikke hækplante, men nærmere bare en elsket formklippet busk i haven. Hvis vi da ikke bare skal kalde det en grøn skulptur i haven.
Buksbom kan klippes i mange former. Kugleformede er vist de mest populære fortiden, men buksbom kan sagtens klippes i snorlige firkanter, trekanter eller sågar i sjove faceoner. En kunstart, som kaldes Topiary
Buksbom er nemlig en fantastisk lækker, sprød og flot stedsegrøn plante. Buksbom står flot grøn hele året rundt. Også alligevel ikke. Klipning af buksbom kræver nemlig at det gøres korrekt, for at buksbom ikke skal få gule, brune eller visne blade. Eller ligefrem at større dele af buksbom går ud.
De sidste år er desuden kommet endnu en fare ved klipning af buksbom. Eller rettere sagt to, som på dansk hedder buksbomgrentørre (Volutella buxi) og buksbomkvistdød (Cylindrocladium buxicola). Sidstnævnte er en invasiv art, som kan give omfattende problemer – og som man altså virkelig skal tage sine forholdsregler for, at undgå at få ind i sin have.
Først nævnte har faktisk været kendt i Danmark i mere end 100 år. Den har dog ikke været så udbredt, men er begyndt at blive det. Og derfor også virkelig værd at passe på. Specielt hvis man har mange buksbom.
Ens for begge svampesygdomme er, at de smitter nemt. Derfor er det ved klipning af buksbom enormt vigtigt at være grundig med hygiejnen.
Det vil sige, at beskæringssaks til buksbom bør KUN bruges til buksbom. Det betyder også at ens beskæringssaks bør desinficeres, når man går fra plante til plante – faktisk også gerne flere gange igennem klipning af én buksbom.
Det er den bedst kendte metode til at undgå spredning af virus. Dertil kommer nogle anbefalinger til, hvornår buksbom skal klippes – såvel bortskaffelse af afklippet. Såvel håndtering af angrebne plantedele.
Læs nærmere om buksbomgrentørre og buksbomkvistdød her
Hvornår skal buksbom klippes
Først og fremmest, så skal buksbom klippes i tørt vejr. Svampe vokser bedst i fugtigt vejr, så en lun sommeraften er helt perfekt til klipning af buksbom.
Lad desuden værre at klip buksbom på en alt for varm og solrig dag, da det kan resultere i gule blade – godt nok ikke pga. svampeangreb, men pga. tørhed. I værste tilfælde kan klipning på en for varm dag faktisk medføre at dele af planten går ud.
Og glem desuden reglen med at hækklanter skal klippes før sankt hans. Buksbom kan sjældens klippes før efter sankt hans. Det er nemlig en god ide at vente med første klipning af buksbom, til planten er godt i vækst. Det vil sige at planten har 4-6 cm nye grønne skud – over det hele.
Det har mine buksbom nu, så derfor foretager jeg min beskæring af buksbom netop nu – en uge efter Sankt Hans. Jeg klipper desuden mine buksbom om aftenen, så solen ikke brænder de afklippede grene dagen igennem – men at planten får ro hele natten.
Nu har vi haft temmelig tørt vejr de sidste uger, så jeg vandede mine buksbom i fredags. Hver buksbom fik en ordentlig omgang vand, så grene står ekstra spændstige og sprøde. Vanding af buksbom dagen før klipning er en STOR fejl. Det skal man ikke! Præcis ligesom man ikke skal klippe lige efter regnvejr – eller forud for regnvejr.
Der meldes desuden regnvejr natten torsdag til fredag, som er helt perfekt. Til den tid har planten fået lukket sine sår, og vil kun have glæde af en omgang regn.
Klipning af buksbom
Når det kommer til selve klipning af buksbom, så starter jeg med at klippe rundt langs jorden. Og sikrer at få lavet en pæn bue på mine kugleformede buksbom. Dernæst klipper jeg en linje, henover kuglen. Det er denne linje, som får lov at definere klippe dybden og formen.
Dernæst arbejder jeg mig ud fra toppen af kuglen, nedover hver side. Det fungerer rigtig godt og er en god måde til at få klippet en flot kugle.
Klipper man blot fra den ene side til den anden, så vil man hurtigt risikere at få en kugleformet buksbom, som måske mere er oval – eller æggeformet – og vælter til den ene siden.
Og er pointen at man ønsker kugleformede buksbom, så skal det naturligvis være kugler der klippes. Vil man hellere have en firkant – eller en æggeformet buksbom, som nemt opstår ved forkert klipning, så er det også helt fint. Blot beslut det førend klipning af buksbom begyndes. Når føst klippet er taget og formen lavet, så bliver det sjældent godt at begynde at lave om. Og trods buksbom vokser, så gør HELE ens buksbom det – og det er svært at ændre form, henad vejen.
Sørg desuden for at få klippet tilbage til den gamle vækst, hvis det er meningen at ens buksbom ikke skal tage til i størrelse. Det ses ved at man får klippet alt det lysegrønne væk, som det tydeligt ses af ovenstående foto. Nedenstående foto vil man se, at buksbom kuglerne er meget lysegrønne. Det er fuldt bevidst, da jeg netop ønsker at disse tre buksbom bliver større – planen er at lægge lidt vækst til, hvert år, for tilsidst at lade kuglerne vokse delvist sammen.
Klipning af buksbom i krukker
Måske en lidt spøjs overskrift. Klipning af buksbom er den samme, uanset om buksbom vokser i krukker eller havens bede. Væksten er dog betydelig anderledes for buksbom i krukker. Væksten er noget langsommere for buksbom i krukker, hvorfor der sagtens kan være 2-3 ugers forsinkelse på behovet for klipning af buksbom plantet i krukker – eller plantet i havens bede.
Gentager derfor lige. Klipning af buksbom bør først gøres, nå planten har 4-6 cm friske skud. For buksbom i krukker er det HELT normalt at det først sker senere i juli.
Klipning af buksbom i krukker er desuden langt nemmere. For her kan krukken blot flyttes i skygge, så man kan klippe i løbet af dagen – og lade planten stå i skyggen resten af dagen.
Jeg har en del buksbom i krukker. Jeg regner med at klippe dem om 1-2 uger. Har krukkerne stående langt en nordvendt væk, hvor de pynter hele sommeren. Til efteråret bliver mine buksbom i krukker del af krukkehaven foran huset – side om side med krysantemum.
Klipning af buksbom – ANDEN gang
For at mine buksbom står flot kugleformede hele vinteren, så klipper jeg mine buksbom to gange om året. Anden klipning foretager jeg i slutningen af august – start september.
Jeg vil dog tilføje, at nogle år har jeg nøjedes med én klipning af buksbom. Det har været de år, hvor vi har haft en meget tør og varm sommer – hvor buksbom ikke rigtig har taget til i vækst. Det har så også bare resulteret i større arbejde året efter til første klipning af buksbom – planterne har skullet klippes betydeligt mere tilbage, for at holde formen.
Så jeg vil som udgangspunkt anbefale at klippe buksbom to gange om året, hvis man ønsker de flotte skarpe former.