Tryk "Enter" for at gå til indhold

Herlig grønsag, men tidskrævende…

Først er hvidkål sået. Sidenhen priklet. Nu er tiden kommet til udplantning af hvidkål i køkkenhaven – og det samme gælder for rødkål. Det er dog virkelig en skøn afgrøde, trods tidskrævende.

Forspiring af hvidkål og rødkål

På den ene side, så er det egentlig ikke nødvendigt med forspiring af hvidkål eller rødkål. Vil man have succes med dyrkning af kålhoveder, så er det dog en VIRKELIG GOD ide!

Først og fremmest er det en god ide med forspiring – altså først såning og dernæst prikling – for at sikre sunde udplantning planter. Dernæst er det en god ide, for at sikre korrekt planteafstand – dyrkning af kål kræver nemlig plads, hvilket kan styres ved udplantning af forspirede hvidkål og rødkål. Endeligt sikrer forspiring, at der kan dyrkes en tidligere afgrøde – der kunne f.eks. dyrkes tidlig salat.

Personligt har jeg aldrig haft succes med bare at så rødkål eller så hvidkål direkte i haven. Det passer mig også helt fint, at forspire – det er hyggeligt.

Læs om såning af hvidkål og rødkål her

Jeg såede hvidkål og rødkål tilbage i slutningen af maj – forspirede i vindueskarmen. I midten af juni priklede jeg kålplanterne om til hver deres potte. Nu er tiden kommet til udplantning i køkkenhaven. Jeg kunne godt vente 14 dage mere, førend jeg begyndte udplantning af hvidkål og udplantning af rødkål. De næste par uger har Martin og jeg dog gang i andre projekter, så det passer mig at gøre denne weekend – og jeg fik ordnet kålbedet igår, søndag. Det trængte det også til.

kålbed kål overdække insektnet

Siden jeg udplantede grønkål og palmekål tilbage i midten af maj, så har insektnettet ikke været løftet. Og det er virkelig spiret frem med massevis af ukrudt. Det måttet jeg lige have luget væk, førend jeg kunne plante hvidkål og rødkål.

Læs om udplantning af grønkål og palmekål her

Udplantning af hvidkål og rødkål

Jorden er dog dejlig løs. Og vores højbede er stort set fri for flerårigt ukrudt, så er det kun en smule førformeret ukrudt – det er nemt hevet op, så jorden står fin og klar til udplantning af hvidkål og rødkål

kål kålbed kålhave dyrkning forspiring

Ukrudtet jeg hiver op, smider jeg ikke på komposten. Det er nemlig nu i juni og juli, at meget ukrudt sætter frø – som i komposten godt nok skal komposteres, men tager ingen chancer og risikerer at få spredt ukrudt i hele haven.

Nej! Ukrudtet bliver til gødning på anden vis. Nemlig i først omgang til kaninfoder, for sidenhen at komme på komposten i form af afføring af kaninerne.

kaniner ukrudt grønt

Kaninerne elsker det. De har godt nok adgang til massevis af grønt i deres løbegård, som vi flytter næsten ugentligt fortiden – kaninmor og de tre unger kan virkelig fortære en står mængde grønt – at få serveret en stor portion grønt i buret, det er dog guf.

Nå! Det skulle handle om udplantning af hvidkål og rødkål. Egentlig ikke så meget at sige, end at jeg planter én række med hvidkål i ét højbed med to rækker grønkål og to rækker sommergulerødder imellem.

udplantning rødkål hvidkål dyrkning forspiring

Gulerødderne bliver spist, førend kålplanterne overtager hele pladsen. I et andet højbed har jeg på samme måde én række rødkål, to rækker sommergulerødder og to rækker palmekål. Og det udgør dermed vores kålbede for i år. Næste år rykkes til to nye bede, så vi sikrer et ordentligt sædskifte.

forspiring rødkål hvidkål dyrkning udplantning

Rødderne på kålplanterne, som jeg planter ud er rigtig fint. 1/3 del af jorden er dækket af jord, hvilket er godt tegn på at planterne er klar til udplatning. Som tidligere nævnt, så kunne jeg dog godt have ventet 14 dage endnu, så lidt mere af jorden var dækket af rødder. Idag er dog slet ikke for tidligt. Når bare der er nok rødder til at holde sammen på jorden fra potten, så er det fin tid til udplantning.

Gødning til kål

Den opmærksomme vil formentligt have bemærket at der imellem grønkål – samme for palmekål – står enkelte tagetes. De står her, fordi de er kvælstofsamlende til jorden – altså bidrager til gødning til kålplanterne.

Kål er sultne planter. Det skal temmelig meget gødning til. Førend udplantning af kål i bedene her, så er først vendt en god portion kompost i jorden. Det er gjort tilbage i februar, da komposten blev tømt. Det har nu formuldet helt ned i jorden. Kålplanterne er plantet. Tagetes bidrager lidt henover sommeren. Og fjernes til efteråret, når jeg også fjerne insektnettet.

gødning kål udplantning rødkål hvidkål palmekål grønkål

Der skal dog også gødning til. Efter udplantning af hvidkål og rødkål, så giver jeg hele bedet her en god portion havegødning. Højbedet måler 1,5×3,5 meter. Så altså ca. 5 kvadratmeter. Der skal knap 1 dl gødning til pr. kvadratmeter. Jeg giver 3 dl gødning nu. Mest omkring palmekål og grønkål. Kun fint strøet omkring de nye planter. Til august får bedet de sidste 2 dl gødning. Dermed har kålbedet fået de ca 5 dl. gødning, som skal til at sikre ordentlig vækst i

insektnet kål kålbed insektfri

Derudover er det egentlig blot at vente. Insektnettet skal nok sikre, at der ikke spirer nyt ukrudt frem – det ukrudt, som er kommet frem er kommet som frø i foråret. Og med insektnettet sikkert på plads igen, så utøj ikke kommer i mine kål, så klarer kålplanterne sig mere eller mindre selv for nu – indtil de skal høstes til efteråret og hele vinteren.

Nå ja! Udover at der skal vandes. Med den tørke, som vi har fortiden, så er det nødvendigt med vanding. Og ekstra nødvendigt med vanding efter tilførsel af gødning, for at planterne ikke skal blive svedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *