Jeg elsker stedmoderblomster. Vi har mange i krukker. Nu er de ved at afblomstre for i år – og det er dermed det helt rigtige tidspunkt til såning af stedmoder.
Stedmoderblomster og hornvioler
Lad mig lige starte med at klargøre en misforståelse. Stedmoderblomster og hornvioler er altså ikke det samme. De ligner godt nok hinanden og er godt nok i samme familie, men de er alligvel meget forskelligt.
Stedmoderblomster har store blomster. Oftest på størrelse med en kaffekop. Hornvioler har små hoveder. Oftest på størrelse med én 10 krone.
Størrelsen er en fin måde at se forskel på stedmoderblomster og hornvioler. Den største forskel af betydning er dog, at hornvioler er flerårige, hvorimod stedmoderblomster kun blomstrer en sæson.
Jeg laver lige en hurtig korrektion, for at undgå misforståelse. Stedmoder blomster blomstrer korrekt kun én sæson. Stedmoder blomster er dog en toårig blomst, ligesom fingerbøl – såning af stedmoder skal altså gøres ét år, hvor at få blomst det næste år.
Langt de fleste dyrker dog både stedmoderblomster og hornvioler, som etårige udplantningsplanter. Køber nye planter i plantemarkedet iforåret, som plantes i krukker og kasseres til efter endt blomstring.
Hornvioler kan dog med fordel plantes ud i haven, hvor de vil vokse videre år efter år. Hornvioler bliver dog temmelig ranglede og langstilkede, som vi kommer hen på sæsonen. Efter udplantning kan det derfor være en god ide at klippe planten tilbage, så får man endnu en blomstring til sensommeren. Og planten vi komme igen næste år.
Får hornvioler lov til at sætte frø, så spreder hornvioler sig desuden meget fint ved egen frøformering. Det gør stedmoderblomster ikke.
Såning af stedmoder
Det er dog ganske nemt at så stedmoderblomster. Det er faktisk virkelig nemt! Det handler blot om at være i god tid, da stedmoderblomster netop er toårige blomster.
Såning af stedmoder skal gøres i slutningen af juni – starten af juli – når stedmoder begynder at visne ned.
Derfor er det heller ikke sådan lige at tage frø fra stedmoder og så dem. I Danmark er frøene tidligst modne hen i august, også begynder det at blive lidt sendt at nå såning af stedmoder. Frøene kan selvfølgelig høstes og gemmes til næste juni. Jeg har dog ikke rigtig haft succes med det, så må indrømme jeg køber nye frø – dermed er jeg også sikker på farven.
Jeg sår stedmoderblomster i så- og priklejord. Bruger nogle små plantebakker, hvor jeg bredsår frøene. Vær opmærksom på at fordel frøene godt. Og så frøene med god afstand. Det giver de bedste planter, når de har plads til at spire frem.
Efter såning af stedmoder drysser jeg med lidt jord, stiller såbakken i en balje med vand og dernæst er det bare at vente. I løbet af et par uger spirer frøene frem. I løbet af en måned er det tid til at prikle hver plante om og til efteråret har man nogle fine små grønne rosetter af blade. De skal beskyttes mod hård frost, hvorfor jeg tager dem ind i stalden. Her får de godt nok ikke så meget lys og det er ikke helt frostfrit, men de klarer det fint. Når vi kommer til marts, så planter jeg i potter og stiller ud i haven. Også går det stærkt. I løbet af 1-2 uger, så blomster de forspirede stedmoderblomster.
Såning af frø fra stedmoder
Lad mig forresten lige nævne, at en frøpose med frø til stedmoder nemt indeholder flere hundrede frø. Frøene kan fint gemmes fra år til år, så man behøver ikke tømme frøposen. Derved bliver det også noget mere økonomisk, at så sine egne stedmoderplanter.
Når det kommer til køb af frø til stedmoderblomster, så kan det være en god ide at gå på nettet. Jeg ved ikke hvorfor, men de fleste planteskoler har kun et kedeligt udvalg. Jeg vil gerne have lidt specielle stedmoderblomster. Gule stedmoderblomster er altid svære at finde, men det er lykkedes mig igen i år at finde en – desværre er jeg løbet tør for frø af den helt gule, som jeg også har sået i år. Det var også nogle dyre frø og jeg fik kun 15 frø i en pose. Jeg tænker jeg vil forsøge igen-igen at høste frø til efteråret af den helt gule stedmoderblomst – så jeg har til fremover.
Jeg har købt tre frøposer. Betalt 10 kr pr. poser. Dertil 29 kr i fragt. Og jeg har frø til i hvert fald de næste 3 år. Jeg gemmer frøene i deres pose, i en plastikbøtte og stillet et mørkt og køligt sted.
Det er sådan vi gemmer alle frø. Bruger gamle plastbøtter fra småkager og sådan – som plastbøtten på fotoet. Det fungerer rigtig fint. Frøene i plastbøtten er forresten fingerbøl, som det også er tid til at få sået nu og her – hvis man vil have nogle fine planter til udplantning til efteråret.
Læs om såning af fingerbøl her
Såning og udplantning af fingerbøl
Og ja! Jeg skrev udplantning i efteråret. Vi sår nemlig fingerbøl nu, prikler om en måned og planter ud til september/oktober. Fingerbøl er nemlig vinterhårdfør, så klarer fint sne og frost. Og står som en flot grøn plante, hele vinteren.
Læs om udplantning af fingerbøl her
Vi kunne egentlig bare så frøene i haven. Eller blot lade de nuværende fingerbøl smide frø. Det gør vi dog ikke, da det hurtigt bliver ALT for meget. Fingerbøl sår sig meget nemt, hvorfor vi klipper alle frøstande af. Kun et par planter får lov at sætte frø, som vi høster og sår næste år i juli.
På denne måde har vi ligesom styr på det. Vi slipper for at se planterne visne ned i haven, henover sommeren. Fingerbøl bliver meget grim ved nedvisning. Og vi har kontrol over at det hele ikke ender med KUN at være fingerbøl. Nå ja! Og der er bedre plads til de næste blomster i bedet, som skal pynte fra nu og indtil frosten sætter ind.