Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et par timer fordybelse med saks i hånden

Havens Rhododendron blomstring er ovre. Nu er det tid til at få nippet alle frøstande og blomster væk, så planten kan bruge energi på blade og næste års blomsterknopper.

Rhododendron blomstring

De fleste planter sikkert Rhododendron for at nyde den fantastiske Rhododendron blomstring i maj og juni måned, hvert år. Andre planter sikkert Rhododendron fordi det er en skøn stedsegrøn plante hele året. En stedegrøn plante, som tilmed kvittere med en overdådig blomstring i starten af sommeren.

Det er dog ikke derfor jeg har plantet Rhododendron i haven. Faktisk havde jeg slet ingen planer om at skulle have Rhododendron.

Misforstå mig ikke. Rhodondendron blomstring er flot. Det bemægter jeg ikke, men det er en kort fornøjelse. Og Rhododendron har ærligtalt aldrig rigtig sagt mig noget…

Da vi overtog Nymølle var dog nogle kæmpe store rhododendron i haven. De havde det dog temmelig dårligt. Altså virkelig dårligt. Ved nærmere inspektion fandt vi, at de var plantet i en gammel utæt havedam. Det havde måske virket fint i starten, for at sikre en sur jord. Des større Rhododendron planterne var blevet, så kom de dog til at stå i vand – lidt alla sumpplanter. Og trods rhododendron skal have meget vand, så er det ikke sumpplanter og planter havde det virkelig dårligt. Var mest af alt visne blade og døde grene.

Nu var det dog temmelig store Rhododendron, så et redningsforsøg blev iværksat. Det må siges at være en stor succes, for vi fik reddet alle 4 planter – og har idag 4 KÆMPE store Rhododendron. Nu står det plantet et bedre sted i haven, hvor vi hvert år nyder den overdådige rhododendron blomstring i maj og juni.

Læs om redning af visne rhododendron her

Rhododendron bed – og glæde ved at have rhododendron

Jeg lyder måske tosset, men en af de største glæder for mig ved rhododendron i haven er den årlige beskæring. Jeg er faktisk blevet enormt glad for mine rhododendron. Ikke pga. blomstringen eller at planten er grøn hele året, som er de normale årsager til at plante rhododendron og lave et rhododendron bed.

Jeg virkelig nyder, når rhododendron blomstring er ovre, og jeg kan få lov at stå og nippe blomster og frøstande væk. Det er helt meditativt – en skøn pause til fordybelse. Jeg ved det, det lyder tosset for de fleste.

De færreste vil sikkert heller ikke bruge tiden på at klippe de visne blomster væk. Det tager også tid, men så er det heller ikke værre. Jeg har fire kæmpe store rhododendron i haven. Tager mig knap 2 timer at nippe alle blomster væk. Og det gør ENORMT meget godt for planten.

Det med at nippe blomster væk, startede i vores redning af rhododendron. Vi blev vejledet til at fjerne alle gamle frøstande, for at få planten til at bruge energi på nye blade – og nye knopper. Dengang tog det flere timer pr. plante. Der var uhyggeligt mange frøstande, som var flere år gamle. Nu tager det knap 30 minutter pr. plante, da jeg kun klipper årets frøstande væk. Alle andre er jo fjernet tidligere år.

I Danmark vil en rhododendron aldrig kunne forvandle de mange frøstande til frø. Det er derfor totalt spild af plantens energi at bruge energi på at modne de mange frøstande. Det pynter desuden gevaldigt på plante at få de mange visne blomster klippet væk.

Efter jeg har klippet alle blomsterne væk, så giver jeg en god portion gødning til planten – og i løbet af de næste uger skyder endnu mere grønt frem. Og på denne måde har jeg langsomt forvandlet en sørgelig rhododendron plante til en efterhånden helt tæt stedsegrøn busk i haven – bestående af fire kæmpe store rhododendron.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *