Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nedtælling til maj og udplantning…

Grønkål, rødkål, hvidkål og palmekål – alt er sået, priklet og de mange kålplanter skulle være klar til plantning af kål i køkkenhaven i midten af maj.

Prikling af kålplanter

Såning af kål gør jeg i slutningen af marts. Kål spirer hurtigt frem, så allerede efter et par uger – i starten af april – er det tid til første prikling af kål.

Såning af kål sker i så- og plantejord. Første prikling af kål sker også i så-og priklejord, for ikke at svitse de små fine planter. Sår i en såbakke, prikler over i individuelle rum derefter.

Når vi kommer til slutningen af april, så er mine kålplanter ved at være for store til de små planterum. Og det er tid til at få priklet anden gang. Anden prikling gør jeg over i almindelig potter – nogle overskud fra engang vi købte planter til haven (elsker den slags genbrug).

Når der både sås grønkål, rådkål, hvidkål og palmekål, så bliver det til temmelig mange planter. Det fylder en del. Jeg kommer planterne i plastkasser fra byggemarkedet – de gennemsigtige, hvormed plastkasserne fungerer som et minidrivhus.

Nu får planterne lov til at passe sig selv i en uges tid, førend jeg begynder at gøde. Kålplanter er sultne planter, så der skal en del gødning til. Omvendt skal man også passe på ikke at overgøde – det bliver hurrigt koncentreret i den lille plastbøtte.

Derfor giver jeg også hellere 3-5 gødningspiller hver uge, indtil udplantning – fremfor at give et drys pr. potte.

Planting af kål i køkkenhaven

Når vi kommer godt ind i maj – sådan ca. midt maj – så er det tid til at de mange kålplanter flytter ud i køkkenhaven.

Førend jeg planter mine kålplanter, så har jeg gjort klar med net til kål – fra juni er kålsommerfuglen fremme og lægge første hold æg, som hurtigt fortærer et kålbed.

Førend jeg planter mine kålplanter, så sørger jeg desuden for at gøde jorden godt. I marts har jorden også fået en ordentlig omgang kompost, som har givet god næring til jorden. Giver 1/2 dl gødning pr kvadratmeter til jorden. Planter mine kål, dækker med net og vander godt. Gøder igen hver måned, for at sikre fortsat rigelig næring til planterne.

Læs om såning af kål her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *