Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succes med kål

Rigtig mange har problemer med dyrkning af kål i køkkenhaven. Mit bedste råd til succes med kål er tidlig forspiring af kål – nå ja, og huske net på kål.

Dyrkning af kål i køkkenhaven

Sandt skal det siges, at kål ikke er en af de nemmeste grøntsager at dyrke. Omvendt, så synes jeg virkelig også det er tarveligt at sige kål er svær at dyrke. Der er dog en række forholdregler, som man er nødt til at tage sig.

Guide til dyrkning af kål:

  1. Nødvendigt med net til kål – fra maj indtil september pga kålsommerfuglen
  2. Nødvendigt med godt sædskifte – man bør ikke dyrke kål samme sted, anden hver 8 år.
  3. Sørg for godt med gødning. Kål er virkelig sultne planter, så der skal godt med næring til jorden.

Med styr på ovenstående tre punkter, så har man en god guide til dyrkning af kål. Og hvert af punkterne burde da egentlig være ganske nemt at opfylde. Net til kål kan købes mange steder og der kan laves forskellige løsninger til opsætning af net over kål.

Hvornår kan net fjernes fra kål insektnet kålnet kållarver dyrkning

Vi har nogle specielle stativer, men man kan også sagtens bare lægge nettet henover planterne – det gør man f.eks. i kommerciel dyrkning af kål.

Godt med næring er nemt løst ved at tilføre massevis af kompost til jorden, før plantning – såvel løbende igennem vækstsæsonen sørge for at give gødning. Vi sår desuden tagetes imellem planterne, hvilket både bidrager til at holde skadedyr væk (de kan ikke lide lugten af tagetes) og tagetes tilfører kvælstof til jorden.

Sædskifte til dyrkning af kål

Sidste punkt med et 8 årigt sædskifte burde jo egentlig også være ganske nemt. Forstår dog godt at det kan virke lidt omstændigt at planlægge ens køkkenhave 8 år frem i tiden. Det behøver man nu heller ikke. I alt sin enkelthed handler det blot om at har du 8 rækker i køkkenhaven og dyrker kål i række ét i år – så dyrker du kål i række 2 næste år. Og om 5 år, så dyrker du kål i række 6. Det er da ikke svært…

Vil du virkelig optimere din dyrkning af kål, så kan du begynde at kigge nærmere på optimalt sædskifte. Det er f.eks. dumt at dyrke kartofler i jorden, året før dyrkning af kål. Omvendt er det super godt med dyrkning af ærter året før dyrkning af kål.

Der findes en masse information online om optimering af sædskifte, såvel gode naboplanter. Og vil man være seriøs med at dyrke sin køkkenhave, så vil jeg da kraftigt anbefale man sætter fokus på at optimere ens sædskifte. Det har altså stor indvirkning på udbytte, sundhed og mindskning af skadedyr – for ikke at nævne minimere forbrug af gødning og sikre en sund jord.

Tidlig forspiring af kål

Når det kommer til dyrkning af kål, så er et af mine bedste råd dog at komme tidligt igang med at forspire kål.

Rigtigt mange guide om dyrkning af kål anbefaler forspring af kål i marts og april. Jeg vil sige at april er for sent. Jeg vil faktisk anbefale at man starter med forspring af kål allerede i det tidlige marts. Jeg plejer at begynde med såning af kål den første uge i marts.

Gevinsten ved tidlig såning af kål er at man har meget større planter til udplantning i maj i køkkenhaven. Ulempen er, at man er nødt til at starte i vindueskarmen – og det hurtigt bliver meget vinduesplads der skal bruges.

Det er nu 3 uger siden jeg såede mine kål – både grønkål, hvidkål, rødkål og palmekål. Alle er spiret fint frem. Grundet manglen på lys, så er planterne blevet lidt langbenede. Dette er dog intet problem, da jeg blot planter dybt, når jeg prikler kål om til større potter.

Og prikling af kål er netop det, som jeg har været igang med idag. Hver plante er kommet over i sin egen lille potte, hvor den kan vokse videre de næste uger.

Bemærk jeg skrev lille potte. Lad værre at gå op i for stor potte for tidligt. Det stresser bare planten. En potte på 3×3 cm er helt perfekt til prikling af kål. Gevinsten er desuden at det er nemmere at få plads til alle de mange potter i vindueskarmen.

Om 2-3 uger pottes i større potter, og jeg kommer planterne i plastkasser og stiller opad en sydvendt væg udenfor. Og det er egentlig sådan jeg gør med kål forspiring.

Plastkasserne – med låg – fungerer i første omgang som minidrivhus. Desuden er det nemt at tage kasserne ind i værkstedet, hvis der er udsigt til nattefrost – midt april er der jo fortsat mulighed for nattefrost.

Når vi kommer til slutningen af maj, så plantes de mange kålplanter ud i køkkenhaven. Og allerede her dækkes med insektnet, hvilket kålplanterne vokser under indtil efteråret.

Guide til hvornår net kan fjernes fra kål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *