Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu skal der jord på…

Det er 14 dage siden jeg tog mine dahlia knolde fra vinteropbevaring. Der er allerede godt gang i væksten – næste trin i forspiring af dahlia knolde er at få toppet op med jord i potterne.

Dahlia knolde forspiring

Jeg vil egentlig ikke sige så meget om fordelene ved forspiring af dahlia knolde. Jeg omtalte det allerede en del for 14 dage siden, da jeg tog mine dahlia knolde fra vinteropbevaring – og viste deling af dahlia knolde.

Læs første etape i forspiring af dahliaer her

Siden har mine mange potter med dahliaer stået i vores kælder. Mere præcis i vores fyrrum, hvor der er en 24 grader. Eneste jeg har gjort i de forgangne 14 dage er at jeg efter 7 dage vandede alle potterne, så jorden var let – meget let – fugtig.

En forstøver kunne fint bruges. Jeg brugte dog blot en vandkande, hvor jeg lige gav en smule vand til hver potte. Dette for at undgå udtørring af knoldene i varmen i fyrrummet.

I løbet af de 14 dage, så er knoldene vågnet til live. Og de begyndende øjne har udviklet sig til reelle skud.

forspiring dahlia knolde plantning dyrkning dahliaer

Hver eneste knold har minimum et fint skud – de fleste har flere. Jeg er ret så hårdhændet, når jeg deler mine dahlia knolde, så det sker sjældent at jeg har mere end 5 skud.

Er man ikke helt så hårdhændet ved deling da dahlia knolde. Altså man potter større knolde op, så vil jeg anbefale at fjerne alt over 5 skud. Det er bedre knolden bruger energi på at lave 3-5 gode skud fremfor at lave flere.

Des flere skud, des større kamp om pladsen i potten. Hvert skud bliver jo én ny stor plante. Og med mere end 5 skud, så bliver det for tæt i potten. Resultatet er blot flere blade end blomster, hvilket jo ikke er meningen. Målet er jo netop at få mange blomster på ens dahliaer

Har man nogle potter, hvor der slet ikke er liv, så kan man ligeså godt kassere knolden nu – der kommer næppe liv i den, hvis det ikke allerede er sket efter 14 dage i et lunt lokale. Og det vil bare været et problem for de øvrige knolde, hvis en dahlia knold begynder at rådne.

Top op med jord til dahlia

jord dahlia

Med godt liv i knoldene, så er det tid til at få toppet op med jord i alle potterne. Med ny jord henover knoldene, så udtørres knoldene også lidt – således at der ikke opstår konsens og råd i kasserne.

Nu får knoldene en uges tid med den nye jord – derefter vandes potterne igen. Og 1-2 uges tid senere, så er det ved at være tid til at få kasserne ud af kælderen. Dermed er de første skud nemlig begyndt at titte op ad jorden, hvormed der er ved at være behov for lys.

I første omgang flytter kasserne med de mange dahlia knolde ind i værkstedet. Her står kasserne lyst og køligt, hvilket er fint indtil vi er lidt længere henne i april – og kasserne rykker ud langt en sydvendt væg.

Her bruges kasserne som minidrivhus, men kasserne gør det også nemt at tage de mange dahlia knolde ind, hvis der er udsigt til nattefrost.

2 Kommentarer

 1. Martin
  Martin 2. april 2022

  Det var nogle rigtig gode tip. Min mand Morten troede ikke på mig, da jeg sagde man godt kunne forspirre Dahlia knolde. Det vil vi prøve i år.

  Vh Martin.

  • Martin
   Martin 4. april 2022

   Hej Martin

   Fedt du kigger med – og velbekom med tip 🙂 Kan kraftigt anbefale forspiring af Dahliaer. Det gør bare SÅ enormt meget for planten, at den kommer tidligere igang. Gevinsten er længere blomstring og langt flere blomster, for en lille arbejdsindsats…

   Vil I igang i år, så skal I til og igang… for at det giver mening. Næste år kan I så starte op allerede i starten af marts, ligesom jeg gjorde 🙂

   Held og lykke med det – og skøn havesæson til jer 🙂

   vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *