Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succes med stiklingeformering af roser

Stiklinger er en super nem måde til formering af roser, hvilket jeg fortæller i dette blogindlæg.

Formering af roser

Der kan være mange årsager til at ønske begynde med formering af roser. Måske man har en skøn rose i haven, som man gerne vil have flere af – og ikke husker navnet på rosen.

Eller måske man, ligesom jeg, ønsker at lave en hel hæk af roser – og derfor skal bruge temmelig mange roser, hvilket bliver temmelig dyrt.

Samtidigt med at jeg gerne vil understrege at formering af roser er super nemt, så lad mig tilføje, at det tager tid. Med andre ord, så skal man have tålmodigheden med sig. Det tager nogle år, førend man har en stor rose, som dem der sælges på planteskoler.

Her på Nymølle arbejder vi dog altid med lang tidshorisont på vores projekter. Både Rune og jeg har fuldtidsjob og vi har efterhånden mange dyr, som skal passes.

Nå ja! Også er det jo sådan at des mere vi udvider haven, des mere vedligeholdelses bliver der også af haven – trods vi nu ellers forsøger at anlægge haven, så vedligeholdsfri som mulig.

Vi bruger desuden størstedelen af vores tid om vinteren på renovering af huset. Nymølle er en gammel gård fra 1897, som virkelig trænger til en kærlig hånd. Vi gør det meste af renoveringen selv, så det tager tid.

Haven er vores fristed, så her bliver intet hastet igennem. Vi har dog en haveplan, som vi følger – og nyder at forvandle mere og mere af haven, til vores have. Vi er godt på vej, men der er heldigvis fortsat massevis af projekter at tage fat i. En rosenhæk er bare en af projekter.

Endnu en rosenhæk må jeg vist hellere sige. Vi har allerede en rosenhæk. Det er denne vi vil kopiere. Dertil skal bruges temmelig mange roser. Derfor jeg er igang med formering af roser – mange roser af samme sort.

Stiklinger af roser

formering af roser stiklinger stiklingeformering dyrkning

Tilbage i november tog jeg en masse stiklinger af roser. Nu skal der gøres status.

Jeg tog 30 stiklinger. Hver og en af stiklingerne blev klippet til og sat i jorden i køkkenhaven. Nu skriver kalderen april og der er vækst i langt størstedelen af mine stiklinger af roser.

Det havde jeg nu også regnet med. Jeg havde dog også forventet at nogle af de mange stiklinger af roser ikke ville overleve. Sådan er det altid.

stiklinger stiklingeformering

Ud af 30 stiklinger, så må jeg kassere 3 stiklinger. Det er da vældig god succes, men jeg sagde også at denne metode til formering af roser er NEM. Virkelig nem.

Læs om stiklingeformering af roser her

Jeg fjerner, naturligvis, de døde grene – altså de stiklinger af roser, som ikke er blevet til noget. De øvrige 27 stiklinger gør jeg ikke noget ved. De får lov at vokse videre i jorden, her i køkkenhaven. Måske jeg til efteråret potter roserne op i individuelle potter. Måske jeg lader dem vokse videre her i jorden, indtil foråret 2023. Det afhænger lidt af væksten, denne sæson.

Efteråret 2023 skulle jeg dog gerne have roser i god vækst. Og klar til at blive plantet ud i haven. Det kan dog være, at jeg giver planterne et år ekstra i potte – førend de kommer ud og bliver til en rosenhæk. Ganske enkelt af den årsag at roserne står lidt udsatte, hvor vores nye rosenhæk skal være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *