Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af tidlige kartofler

ELSKER nyopgravede kartofler. Det er noget af det bedste, men hvornår kan man lægge tidlige kartofler? Samtidigt hvordan dyrker man meget tidlige kartofler?

Dyrkning af tidlige kartofler

Lad os lige starte helt lavpraktisk. Der findes forskellige sorter af kartofler. Der er de meget sene kartofler, mellemsene kartofler og endeligt er der de meget tidlige kartofler.

Helt enkelt handler det om hvorvidt de forskellige sorter skal være længe i jorden, for at udvikle spisekartofler af en ordentlig størrelse. De tidlige sorter er høstklar efter 80-90 dage. De sene sorter er høstklar efter 120-140 dage. Vel at mærke ved jordtemperatur over 6 grader – væksten bremses ved temperatur lavere end 6 grader

Dertil kommer at de sene kartofler udvikler en kraftigere skræl, hvormed de er ideelle til vinteropbevaring – altså som gemme kartofler til vinteren.

Kartoflerne kan fint blive i jorden, hvis man foretrækker dette. Risikoen for mus eller rotter graver ens kartofler op er dog stor. Dertil hvis der pludselig kommer længere varende frost, så kan det være svært at få kartoflerne op af jorden. Desuden er der større risiko for rod, ved meget regn.

Vi graver kartofler om og gemmer tørt og godt i værkstedet.

Læs om vinteropbevaring af kartofler her

Det er kun de sene kartofler, som dur til at gemme til vinter. Og nu skal det handle om de tidlige kartofler i dette blogindlæg.

Endnu en gevinst ved de tidlige kartofler er, at de med ganske få tiltag kan dyrkes til at levere MEGET tidlige kartofler. Allerede fra slut maj måned, hvis man er heldig – ellers i starten af juni. Løsningen hertil er at få kartoflerne tidligt i jorden.

Hvornår kan man lægge tidlige kartofler

Vil man gøre det nemt – og bare lægge kartoflerne i jorden – så kan man lægge tidlige kartofler i jorden i løbet af april. Afhængig af vinteren, så kan det være midt april eller slut april.

Derfra går så ca. 90 dage førend man kan høste. Det vil sige høst engang i løbet af juli måned.

Til den tid har butikker for længst startet salget af nye kartofler. Og vores vinterforråd af gemme kartofler vil for længst være løbet tør.

Med nogle ganske nemme tiltag, så kan man lægge kartofler i køkkenhaven allerede i løbet af marts måned. Ofte allerede start marts. Og med den gevinst at der kan høstes nye kartofler fra køkkenhaven allerede start juni.

Header fotoet er taget start april 2022. Der er kartoffelplanterne allerede er virkelig god vækst. Vi høstede de første nye kartofler start 3 juni sidste år. Det er vist vores rekord for tidlige kartofler.

I først omgang handler dyrkning af tidligere kartofler om forberedelse af jorden med godt med kompost.

Hvornår kan man lægge tidlige kartofler gødning dyrkning

I januar blev der kørt kompost fra kompostbeholderen på jorden, hvor vi skal have tidlige kartofler. Senere i februar – omkring 10 februar – lægger jeg fiberdug og plastik på jorden.

Fiberdug og plastik lægges på jorden, for at hæve temperaturen i jorden. Det virker fantastisk! I løbet af 3-4 uger med plastik og fiberdug på kartofler – rettere sagt jorden til kartofler – så hæves jorden nemt 5-6 grader.

Der kan altså være frost i alt andet jord i køkkenhaven, men her hvor kartoflerne skal lægges er jorden hurtigt 6 grader – perfekt til lægning af kartofler. Har vi en mild vinter, så er temperaturen nemt meget højere.

Hvornår kan man lægge tidlige kartofler gødning dyrkning forspiring læggekartofler

Traditionen tro, så lægges læggekartofler til forspiring 1. februar. Nogle vil måske sige at det er vældig tidligt. Det er dog sådan at vi gør. Dermed får kartoflerne 3-4 uger førend de lægges i jorden. Helst start marts, men afhængig af vejret kan det strækkes til midt marts.

Bruger et jordtermometer til at sikre en høj nok jordtemperatur.

Vi plejer at kunne lægge tidlige kartofler i køkkenhaven i starten af marts. Nu er kartofler sat til forspiring. Jeg vender retur med lægning og dyrkning af tidlige kartofler, når det er tid til at få lagt kartoflerne i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *