Hvordan man dyrker knoldselleri er lidt af en kunst. Dyrkning af knoldselleri er dog en perfekt efterafgrøde, da forspiring af knoldselleri tager tid – og temperaturen før udplantning skal være helt rigtig.
Dyrkning af knoldselleri
Knoldselleri er ikke en begynder grøntsag. Ikke mindst fordi forspiring af knoldselleri er ganske besværlig – og temmelig tidskrævende.
Man kan købe forspirede knoldselleri i foråret, hvis man vil. Det er dog klart – altid – sjovest at kunne så og forspire egne planter. Og det er da muligt med forspiring af knoldselleri, men kræver vækstlys for at blive en virkelig succes. Netop fordi forspiring af knoldselleri skal ske så tidligt på året.
Dyrkning af knoldselleri er dog ganske fantastisk! Knoldselleri fra køkkenhaven smager intet mindre end fantastisk – kan slet ikke sammenlignes med købte grøntsager. Det er nærmest med knoldselleri, som med gulerødder fra køkkenhaven. De smager bare meget bedre.
Knoldselleri er helt sikkert en favorit grøntsager her på matriklen. Kartoffelmos med knoldselleri smager fantastisk til en efterårsret. Så vi gør hvert år et stort arbejde for at sikre succes med dyrkning af knoldselleri – og synes efterhånden at have knækket koden til, hvordan man dyrker knoldselleri med succes til høst af kæmpe store knoldselleri i efteråret.
Den perfekte efterafgrøde til køkkenhaven
Nå ja! Knoldselleri er desuden den perfekt efterafgrøde til køkkenhaven, til udplantning efter høst af de tidlige kartofler – og dermed sikre at jorden ikke ligger bar hen, eller står tom og dermed spildt, om man vil.
Vi skal nemlig hen i juli måned – slut juni, hvis vejret er godt – førend knoldselleri kan plantes ud i køkkenhaven. Altså at både dags temperatur og nattetemperatur er høj nok, til at knoldselleri vil vokse.
Planter man knoldselleri ud i køkkenhaven for tidligt, så vil man opleve at væksten stagnerer. Og knoldselleri har svært ved at komme sig igen efter at have fået et kulde chok. Det er især nattetemperaturen, som er afgørende. Temperaturen skal gerne ligge fast over 12 grader førend man planter knoldselleri ud i køkkenhaven.
Det plejer at passe med plantning af knoldselleri i køkkenhaven i juli måned – og til den tid er de første rækker af tidlige kartofler høstet, så der er plads i køkkenhaven.
Hvordan dyrker man knoldselleri
Forspiring sker i februar. Dernæst følger løbende prikling. Det er snart den nemme del. Det svære er at sikre at knoldselleri fra fremspiring aldrig mangler vand – samtidigt med at planterne har en konstant temperatur på 12-18 grader. For høj temperatur, så får man ranglede planter. For lav temperatur, så stagnerer væksten.
Nå ja! Også er der den med vand. Knoldselleri må ALDRIG tørre ud – hellere får vådt, end for tørt. De små nye planter drukter dog hurtigt.
Nå ja! Også starter forspiring så tidligt, at det er nødvendigt med fokus på lys – for at undgå ranglede, sørgelige planter.
Fik jeg sagt, at det er besværligt med dyrkning af knoldselleri.
For at gøre det hele værre, så er det afgørende ved den løbende omplantning, at knoldselleri ALDRIG – og mener, virkelig ALDRIG – plantes dybere end tidligere sået.
Okay! Første prikling kan godt gøres dybere, hvis planterne er blevet lidt ranglede. Men fra første prikling og fremefter, gælder reglen ALDRIG PLANT DYBERE end tidligere stået.
Dermed kan man heller ikke – som med de fleste afgrøder – redde ranglende og langbenede planter, ved at plante dybere. Det er nemlig af enormt afgørende betydning for hvor stor knold man får, hvorvidt man undlader at plante for dybt. Faktisk er det største dilemma i hvordan man dyrker store knoldselleri, altså at man planter for dybt – og dermed får små eller ingen knold.
Væksten går desuden enormt langsomt. Kræver temmelig meget gødning – og gentager lige, enormt meget vand.
Vi har voret knoldselleri til at stå i drivhuset fra april og indtil juni. Står i såpotter i en større plastkasse. Fra midt juni flytter plastkassen udenfor – hvis vejret er til det – og vi begynder at afhærde de mange knoldselleri til temperaturerne udenfor. Plastkassen sørger dog for ekstra beskyttelse, så temperaturen opretholdes om natten.
Plastkassen gør desuden vanding nemt, har altid 1-2 cm vand i bunden af kassen. Også gødes løbende, hver måned.
Nu har vi netop plantet knoldselleri ud i køkkenhaven, hvor der tidligere har stået tidlige kartofler. Gødning fortsætter, hver måned.. Samme med vanding – vander 1-2 gange ugentligt. Også kan vi til oktober høste store flotte knoldselleri.