Godt nok ikke meget sommervejr fortiden, men ikke desto mindre tid til at foretage årets sommerbeskæring af vores æbletræer – vigtigst er at fjerne vanris og helt lodrette skud.
Kategori: Frugt- & Bærhaven
Vi har en stor frugthave på Nymølle, hvor vi dyrker alle mulige frugter og bær.
Vi dyrker: Æbler, pærer, kirsebær, blommer, solbær, ribs, stikkelbær, brombær, blåbær og hindbær.
Naturligvis har vi også jordbær. Vi elsker jordbær!
Jordbær dyrker vi dog i vores grøntsagshave, da jordbær indgår super godt i sædskiftet i grøntsagshaven.
Læs nærmere om vores jordbær i køkkenhaven her
Eksotiske frugttræer i frugthaven
I vores frugthave har vi også eksotiske frugter og frugttræer. Vi har både ferskner på friland, vi har abrikoser på friland og vi har to figentræer, som vi høster mange figner fra.
Vi har ikke noget mål om at være selvforsynende af frugt fra vores frugthave, men vi har et stort fokus på at plante buske og træer, så vi får en lang sæson med frugt. Det er trods alt kedeligt, at det hele skal spises samtidigt.
Vi elsker nemlig frugt!
Vi spiser store mængder frugt, og når vi nu alligevel planter frugtræer og frugtbuske, så kan vi ligeså godt forsøge at planlægge høstsæsonen af frugter og bær, så vi får den længstmulige frugtsæson.
Og det er faktisk muligt at plante frugttræer og bærbuske, så vi har frisk frugt hele sommeren.
Desuden gemmer og henkoger vi en stor del af vores frugt. Der er faktisk mange æbler og pærer, som smager bedst, når de har ligget i en kasse nogle måneder.
Vi efterlader dog også en stor mængde frugt og bær til fugle og andet dyreliv. Især vores får er meget glade for æbler, ligesom vores hund elsker at gnaske på et godt æble. Vi kan slet ikke nå at spise alt den frugt og alle de bær vi producerer.
Beskæring af æbletræ hjælper til med at forme træet, såvel sikre lys til modning af æbler. Klipning af træer sker nemmest om vinteren – da man kan se grenene bedre, uden blade.
Dyrkning af æbler har mange fordele. Ved dyrkning af vinteræbler – altså æbler, som er gode æbler til opbevaring om vinteren – kan man også i januar, februar og marts nyde sin høst af æbler. Idag en lækker æblekage med gemme æbler fra efteråret.
Vil man gemme pærer til vinter, så handler det virkelig om at sørge for at vælge de ABSOLUT BEDSTE pærer – uden orm, huller, stød og andre skader. Dernæst at sikre vinteropbevaring af pærer frostfrit og med god luftcirkulation – og naturligvis køligt.
Vi har ekstra mange nedfaldsæbler i år, grundet den megen storm og blæst. Heldigvis er nedfaldsæbler fine at bruge til æblegrød – og med frysning af æblegrød, så har vi til lang tid.
Nu tiden med marcipan konfekt, marcipan gris og dernæst kransekage, står for døren…. Vil jeg lige så et slag for at man kan dyrke mandler i Danmark. Måske til hjemmelavet marcipan?
Nedfaldsæbler dur ikke til at gemme til vinter. Vil man gemme æbler til vinteren, så skal man virkelig være omhyggelig med plukning, sortering og kun vælge de flotteste æbler.
Sikke et september vejr. Det har virkelig sat gang i modningen af figner. Det er lige rigeligt med figner i år. Derfor er vi igang med at lave tørrede figner – lær hvordan man tørrer friske figner i ovn.
Æbletræer smider temmelig mange æbler, når det blæser. Ingen grund til at smide de mange nedfaldsæbler ud – man kan bruge de mange umodne nedfaldsæbler til lækkerier.
December, januar og februar er månederne, hvor vi har ekstra tid – da der ikke er meget havearbejde. Dermed tid til reparations opgaver og vedligeholdelse af ens have, så alting fungerer…