Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinterbeskæring af æbletræer

Beskæring af æbletræ hjælper til med at forme træet, såvel sikre lys til modning af æbler. Klipning af træer sker nemmest om vinteren – da man kan se grenene bedre, uden blade.

Beskæring af frugttræer

Det er nærmeste religion at tale om beskæring af frugttræer. Nogle sværger til at foretage beskæring om sommeren, andre anbefaler beskæring af frugttræer i efteråret og igen andre anbefaler beskæring af frugttræer om vinteren.

Der er også dem, som vælger slet ikke at klippe deres frugttræer. Hvorvidt det handler om forvirring om hvornår det bedste tidspunkt til beskæring af frugttræer er eller det handler om at man ikke ønsker at beskære. Det ved jeg så ikke lige. Eller måske man bare ikke ved, hvordan et frugttræ skal beskæres.

Vil gerne forsøge at gøre det nemt forståeligt, hvornår det bedste tidspunkt til beskæring af æbletræ er – eller beskæring af andre frugttræer i haven. Samtidigt med at jeg også gerne vil komme med en hurtig guide til, hvordan man skal beskære frugttræer.

Helt enkelt. Frugtræer med stenfrugter beskæres om sommeren. Det optimale tidspunkt er i juli eller august. Vil anbefale juli til beskæring af frugttræer med stenfrugter.

Læs om sommerbeskæring af frugttræer med stenfrugter her

Frugttæer med stenfrugter er f.eks. kirsebær, ferskner og blommer. Og ideelt bør man kun klippe grene af frugtræer med stenfrugter, såfremt grenene sidder i vejen. Frugttræer med stenfrugter har nemlig tendens til at bløde efter beskæring. Derfor kan hurtigt opstå svamp eller råd.

Frugttræer med kerner – altså pæretræer og æbletræer – kan som sådan beskæres året rundt. Man behøver ikke beskære, men det fremmer frugtsætning. Og det sikrer større frugter. Specielt æbletræer trives med løbende beskæring, da træet generelt vokser meget og sætter rigtig mange sidegrene.

Høns flok æbletræ

Lad mig derfor prøve at fokusere på beskæring af æbletræ her i blogindlægget. Det er da også et æbletræ, som jeg netop har været i haven og beskære – har foretaget en såkaldt vinterbeskæring.

Hvornår er det bedste tidspunkt til beskæring af æbletræ?

Det har i mange år været reglen at beskæring af frugttræer bør ske om vinteren. Altså beskæring af frugttræer med kernefrugter, såsom æbletræer.

Den regel hænger mange fortsat fast i, trods det mere og mere bliver normalt – og gartnerens anbefaling – at foretage beskæring i efteråret. Sommerbeskæring af æbletræer er som sådan ikke noget, som dyrkes eller anbefales. Dette skal kun være for at udtynde blomster og dermed frugtsætning. Der taler vi dog nærmere om udtyndning, fremfor beskæring. Og det vil jeg overlade til de professionelle. Må ærligt sige at jeg ikke bruger tid på udtynding af hverken blomster, frugter eller sådan på vores æbletræer.

Vi foretager dog en løbende beskæring af æbletræer. Dette for at sikre fortsat sollys ned i træet, såvel for at forme træet til optimal frugtsætning.

Gevinsten ved efterårsbeskæring af æbletræer – altså beskæring af et æbletræ i september eller oktober – er at der kommer langt færre vandris. Altså nyde vilde skud. Endnu en fordel ved efterårsbeskæring af æbletræ er at sår heler hurtigere, da træet er i vækst. Der er altså langt mindre risiko for at beskadige træet – eller at der opstår svamp i træet eller anden sygdom i træet, efter beskæring.

Ulempen ved beskæring af æbletræ om efteråret er dog at det er svært at se grene. I september og oktober står æbletræer jo fortsat dækket af massevis af blade.

Trods det bedste tidspunkt til beskæring af æbletræ er i september eller oktober, så er endnu en ulempe ved beskæring på dette tidspunkt at træet ofte står med modne æbler. Og hvem kan – hånden på hjertet – få sig til at fjerne massevis af grene med æbler, som er lige ved at modnes. Jeg kan ikke. Trods jeg ved at beskæring hjælper til bedre frugtsætning næste år – såvel større frugter.

Beskæring af æbletræ om vinteren

beskæring æbletræ frugttræer frugttræ æbletræer klipning vinterbeskæring vinterklipning klippe om vinteren

Det er måske ikke det bedste tidspunkt, men det er nemt at overskuet træet. Og det vægter jeg højt. Så når det kommer til gør det selv beskæring af æbletræ, så vil jeg anbefale vinterbeskæring.

Som amatør er vinterbeskæring af frugttræer langt nemmere.

Undlad dog at lav for kraftig beskæring om vinteren. En regel jeg følger, som jeg engang har fået fortalt af en gartner, var at beskæring af tykkere grene end 5 cm i diameter bør ske om i september. Dermed har træet tid til at hele før vinteren. Samtidigt vil heling ske hurtigt, da træet er i god vækst.

Det er desuden fra de større beskæringer, at der kommer mange vandris.

Vandris er lodrette årsskud. Alle lodrette skud er ikke interessante, da de ikke bærer frugt. Kun de vandrette grene bærer frugt. Lodrette skud er altså blot vækst i træet. Og der er ikke behov for ret mange af disse.

Så ved at foretage større beskæring af æbletræer i efteråret, så mindske de mange nye skud. Ved beskæring i efteråret bør man desuden sætte fokus på at fjerne alle lodrette skud. For derfor at give plads til de vandrette skud.

Igen, så er det bare svært at se alle grene i efteråret. Netop fordi der blade og frugter på træet. Dertil kommer at træet fortsæt væsker og skyder med nye grene. Derfor er det altså noget nemmere at foretage beskæring af æbletræ om vinteren.

Og ja, man må gerne beskære æbletræ i frostvejr. Undlad dog at foretag beskæring af æbletræer i hård frost. Men fordi temperaturen ligger på frysepunktet er intet problem.

Foretag desuden gerne beskæring af æbletræ – og andre træer – over flere omgange. Fremfor at lav massevis af sår på træet samme dag.

Hvordan skal æbletræer beskæres?

Ved klipning af æbletræ, så handler det om at sikre lys ned i kronen. Altså sikre sollys ned til de nederste grene. Mange ynder at sige, at træet skal formes, som en vase. Gerne 3 grene ud til hver side. Også fjerne de grene, som vender ind i vasen.

Faktum er blot et træ har sin egen vilje. Og derfor er det nærmest umuligt at komme med en egentligt guide til hvordan man bør klippe et æbletræ. Man klip ud fra 3 regler:

  1. Fjerne døde grene
  2. Fjerne grene, som krydser hinanden
  3. Fjerne lodrette grene (naturligvis skal der være lodrette grene, men vælg de lodrette grene der ønskes og sæt dernæst fokus på vandrette grene)

Følg ovnenstående 3 punkter – kombineret med en tanke på formen, som en vase – så er man ganske godt på vej til hvordan æbletræer skal beskæres optimalt. Og dermed sikre en både pæn form på træet, såvel sikre størs muligt udbytte på ens æbletræer.

Hvor ofte skal træer beskæres?

Beskæring af træer i haven er et løbende arbejde. Det gælder både om der er tale om beskæring af frugtræer eller beskæring af havens øvrige træer.

Når det kommer til beskæring af frugtræer er anbefalingen at foretage beskæring årligt. Bedste tidspunkt til beskæring af frugtræer er som sagt i september for æbler og pærer, omvendt i juli for træer såsom blommer og kirsebær.

Nemmeste tidspunkt til beskæring af æbletræ og pæretræ er dog om vinteren – altså i januar eller februar.

Og ja, det bør gøres årligt. Må dog sige – som fotos her på bloggen også afslører – at vi ikke får klippet æbletræer årligt. Vi har efterhånden også temmelig mange.

Vi har helt præcis 35 forskelllige frugttræer i haven. Dertil kommer en 10-15 frugtræer i vores læhegn, som mere eller mindre får lov at vokse vildt.

Flere af de 35 frugtræer er temmelig gamle. Og altså meget store gamle træer. Beskæring af gamle æbletræer er ikke sådan bare lige. Det tager hurtigt flere dage. Og efterlader os med enormt mange grene.

æblegrene brug af afklip fra frugttræer æbletræ

Vi bruger de mange grene, som foder til vores dyr. Både vores kaniner og får elsker at få æblegrene. VI har så enormt mange af dem, hvert år, at de indgår i vores vinterfodring – herligt med gratis vintermad til dyrene.

Beskæring af æbletræer foretager vi derfor hver tredje eller hvert fjerde år. Ganske enkelt for at kunne nå det. Første sæson efter beskæring er der desuden ikke rigtigt noget at klippe væk. Året efter er der lidt, men lige før det ikke kan betale sig at kravle op i træerne for det – og slet ikke nok til at dyrene får nogen gevinst.

Så derfor venter vi en sæson eller to til. Og kan dermed høste i massevis af fine grene. Og på denne måde overkomme at foretage beskæring af vores æbletræer selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *