Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sommerbeskæring af frugttræer

Juli måned er det perfekte tidspunkt til en let beskæring af frugttræer – Især blomme, kirsebær og fersken skal beskæres i sommermånederne.

Beskæring af frugttræer

Æbler, pære og andre frugttræer med kerner beskæres lettest om vinteren, hvor bladene er faldet af træerne og træetsform nemt kan ses.

Læs om beskæring af æbletræer her

Frugtræer med sten SKAL beskæres om sommeren. Det er frugttræer såsom fersken, blomme, kirsebær, nektarin og lignende.

Grunden til at det er vigtigt at beskære frugttræer med sten om sommeren er risikoen for svamp. Faktisk er det allerbedste tidspunkt at beskære stenfrugttræer, forud for 1-2 uger med tørvejr.

Det er normalvis måske lidt svært at planlægge efter. I år burde det dog ikke være noget problem. Det har ikke regnet i lang tid nu. Der er dømt tørke i hele landet, såvel som totalt afbrændingsforbud og metrologerne regner først med regn til september.

Vi anlagde vores frugthave i efteråret, så det er ikke meget der skal beskæres i år.

Læs om anlæg af vores frugthave her

Ikke desto mindre, så skal der beskæres allerede nu! Man kan ligeså godt begynde at styre træet fra start, så der opbygges et godt træ – som med tiden kan komme til at bære meget frugt.

Først og fremmest beskæres frugtræerne med stenfrugter, men frugttræerne med kernefrugter får også en let beskæring – for at fjerne de vilde grene og fjerne grene, som krydser over hinanden. Desuden fjernes de nederste grene på stammen, så frugttræet bruger energien på de rigtige grene.

Tøjklemme beskæring frugttræer

Styring af frugtræer

Beskæring af frugttræer handler først og fremmest om at styre træet. Målet er et træ med gode grene, som vender væk fra stammen – således at der kan komme sol ned midt i træet.

For at hjælpe styringen af træet endnu mere, så er et smart lille trick at bruge trætøjklemmer. Tøjklemmen sættes om stammen ovenover et nyt skud, som så “presses” lodret ud fra stammen. Dette hjælper med til at sikre at det nye skud får styr både oppefra stammen og nedefra stammen. Målet er en 35-45 graders vinkel på stammen, hvilket giver de stærkeste grene.

– de grene som har mindre end 35 graders vinkel til stammen fjernes. De vil aldrig kunne bære store mængder frugt. Faktisk er det næsten helt sikkert, at en sådan gren vil knække af på sigt – temmelig ærgerligt, hvis det laver en flænke i træet, som får træet til at dø.

De større grene, som har været holdt nede af tøjklemmer kan nu bindes ned til stammen med et stykke snor, så de bibeholder deres vinkel til stammen. Tøjklemmen sættes på her i sommeren og sidder indtil næste sommer, derefter bindes grenen ned med snor (såfremt nødvendigt) i yderligere et år – derefter har grenen fået den rette vinkel til stammen. Og man har fået formet træet, som man ønsker.

Pas på svamp og smitte ved beskæring af frugttræer!

Den største årsag til sygdom i et frugttræ er svamp. Bliver et træ først angrebet af svamp, så er det kun et spørgsmål om tid før det dør.

Derfor er det netop enormt vigtigt at passe på med ikke at sprede smitte fra træ til træ – og ligeledes enormt vigtigt ikke at tilføre svampe til et sundt træ.

Brug derfor altid renvaskede beskæringsværktøj. Og sørg ALTID for at dyppe saks – eller sav – i en opløsning af atamon og vand, når man bevæger sig fra træ til træ.

Søndags badetur

Beskæring af frugttræer er et varmt arbejde! Og det er et af de sommerjobs, som helst skal gøres midt på dagen – trods man burde sidde i skyggen – netop for at minimere svamp og fugt i de sår frugtræet får ved beskæring.

Beskæring tidlig morgen eller sen aften, hvor temperaturen er mere tålelig er en dårlig ide! Trods det er varmt, så er der større risiko for morgen- eller nattedug – og det er netop timerne efter beskæring at træet er mest udsat.

Undlad derfor også med at vande i nærheden af nybeskårede frugttræer de første 2-3 dage.

Efter et par timers arbejde med at beskære frugttræer, så er en dukker eneste løsning! Og vi hoppede derfor på cyklen og tog turen til en nærliggende badesø – dejligt med en dukker!

Toby nød virkelig også at blive kølet af 🙂

Bastrupsø badesø sommer Cykeltur sommer land Bastrupsø hund bader

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *