Dyrkning af æbler har mange fordele. Ved dyrkning af vinteræbler – altså æbler, som er gode æbler til opbevaring om vinteren – kan man også i januar, februar og marts nyde sin høst af æbler. Idag en lækker æblekage med gemme æbler fra efteråret.
Forlæng sæsonen for æbler med vinteræbler – også kaldet gemmeæbler
Æbler med langholdbarhed kaldes for vinteræbler eller gemmeæbler. Her er altså tale om æbler som kan gemmes til vinteren. Afhængig af sorter, så kan æbler gemmes helt til maj måned. Det har vi nu endnu igen æbletræer, som kan. Det skulle dog komme, når træerne er vokset mere til.
Indtil videre nøjes vi med at være selvforsynende med æbler indtil slut februar. Det er da også flot!
Virkelig skønt at kunne forlænge sæsonen med æbler ved at gemme æbler til om vinteren.
Naturligvis er korrekt vinteropbevaring af æbler afgørende. Hvordan man opbevarer æbler om vinteren er dog ganske nemt. Virkelig ikke noget som kræver alverden.
Hvordan opbevarer man æbler om vinteren?
Alt afgørende for succes med vinteropbevaring af æbler er KUN at gemme æbler, som er helt perfekte. Nedfaldsæbler dur ikke til vinteræbler. Kun frisk høstede æbler fra træet kan bruges, som gemmeæbler.
Vær desuden omhyggelig med at gå de plukkede æbler grundigt igennem for at sikre orm, skader og bidemærker fra fugle. Hvad der i efteråret virker som små skader vil i løbet af vinteren hurtigt vise sig som store skader – og resultere i rådne æbler.
Et råddent æble kan man selvfølgelig smide ud, men ét enkelt råddent æble kan hurtigt smitte de omkring liggende æbler. Og inden man ved af det, så er alle ens æbler rådne. ØV!
Læs om at gemme æbler til vinteren
Se lige hvor flot æblerne ser ud, når de er vasket og skåret i tern til en kage med æbler. Udover at skinnet er lidt kedeligt, så kan man virkelig ikke se at her er tale om æbler, som blev høstet tilbage i oktober – og siden oktober har været til vinteropbevaring i værkstedet.
Æble crumble med vinteræbler
Vi gemmer æbler i værkstedet. Opbevaring af vinteræbler sker i små trækasse – gamle clementin kasser. Det fungerer bare genialt.
Skulle et æble blive dårligt, så spredes sygdom kun i et lille område – da vi ganske enkelt har temmelig mange små kasser med æbler.
Samtidigt passer det perfekt med de små trækasser til opbevaring af æbler, da vi hver eller hveranden uge blot tager en kasse med æbler med indenfor. Vasker og gemmer i køleskabet til videre spisning.
Idag skal kassen med vinteræbler dog forvandles ti en lækker æble crumble. I hvert fald en stor del af æblerne – de resterende kommer i køleskabet og kan spises, i løbet af ugen.
Æble crumble er noget af det nemmeste at bage. Jeg har ikke nogen faktisk opskrift – jeg blander bare lidt, som det nu passer. Grundelementerne i en crumble er smør, mel, havregryn og sukker.
Få opskrift på lækker rabarber crumble her
Nu er det januar og vinter, så jeg krydrer min æble crumble med kanel, appelsin skal og blander desuden hakkede mandler i dejen. Det tænker jeg nok skal blive godt.
Æble kage og buket fra haven i januar
Noget foto af den færdigbagte æble crumble – æble kage om man vil – har jeg desværre ikke. Kan dog tilføje at den smagte skønt. Kagen blev hurtigt spist, hvorfor jeg ikke nåede at få taget et billede.
I kan dog få et billede af en buket fra haven, som jeg netop har lavet. Rettere sagt stukket i en vase.
Her i januar er der ingen blomster i haven. Men ved drivning af blomstrende grene, så er det muligt at få en buket blomster i januar.
Nå ja! Og nu vi lige talte om æblekage, så lad mig da også slå et salg for gammeldags æblekage. Det serverede vi forrige weekend. Det kan altså også noget.
Æblemos er desuden fint at fryse ned – og en rigtig god måde at bruge nedfaldsæbler på.
Vi skræller store mængder nedfaldsæbler og forvandler til lækker æblemos. Spiser det både med mælk, som efterret en hverdagsaften. Eller hælder lidt æblemos henover havregryn om morgenen. Eller pynter med makroner og flødeskum og laver en klassisk æblekage.
Opskrift på klassisk gammeldags æblekage
Hvilke blomster blomstrer i januar?
Lad mig desuden gerne lige komme med et par ekstra gode ideer til grene med blomster at have i haven, så man kan lave en buket i januar fra haven.
Vil anbefale troldnød, kejserbusk og forsythia. Det er forsythia jeg har brugt til ovenstående buket. Kan desuden kraftigt anbefale både japansk kirsebær, såvel magnolia. Både japansk kirsebær og magnolia dur dog først til drivning i slutningen af januar.
De blomstrende grene fra vasen ovenfor satte jeg til drivning i starten af januar. Super nemt. Blot klip nogle grene fra haven, stil et køligt sted i en spand vand. Efter en uges tid, så tag grenene indenfor – og i løbet af 3-5 dage så vil blomstringen begynde. Skøn måde at få blomster i januar på, direkte fra haven.
Det er lige før man kan tale om at være selvforsynende med dyrkning af blomster til buketter i januar. Trods her blot er tale om blomstrende grene.