Tryk "Enter" for at gå til indhold

Blomster fra haven om vinteren

Drivning af blomstrende grene er en super nem måde til at kunne få blomster fra haven – også om vinteren, hvor man har ekstra brug for en buket blomster (i de mørke måneder)

Dyrkning af snitblomster til buketter fra haven

Det er 14. februar og dermed valentinsdag, så hvilken bedre anledning til at lave et blogindlæg om blomster. Mere præcis snitblomster fra haven.

Valentinsdag har jeg faktisk aldrig rigtigt dyrket.

– fangede du ordspillet med “dyrket”, nu vi taler dyrkning af snitblomster.

Jeg er dog stor fan af blomster. Hvem er ikke det, vil jeg næste sige. Min erfaring er dog, at blomster – for mange – er noget de giver ved specielle anledninger. Og ellers ikke har det store fokus på. Sådan er det ikke hos os. Specielt grundet mig. Jeg elsker en buket blomster.

Rune er klart mere til en grøn plante. Jeg er dog vild med en buket bundne blomster.

Udover december, hvor juledekorationer og julepynt tager pladsen, så har vi mindst en buket i huset hele året rundt.

I skrivende stund har jeg 3. En buket af blomstrende grene fra haven, som jeg vender retur til. Og en buket købte tulipaner. Og en buket på sofabordet, som er sendt hertil fra en god ven i anledning af Ingrids 1 års fødselsdag – forrige uge. Den buket står så fint endnu.

Da vi boede i København, så købte jeg ofte bundter med blomster og bandt buketter. Jeg synes det er super hyggeligt og sjovt at binde buketter.

Siden vi overtog Nymølle, så er mange blomster blevet hentet fra haven og forvandlet til skønne buketter til spisebord, sofabord osv, rundt i vores hjem.

Vores enorme staudehave er storleverandør af blomster til buketter. Vores vilde blomstereng (midterste foto, ovenfor) er også bidrager også med mange fine blomster til buketter – lidt mere vilde og anderledes buketter.

De sidste par år er jeg desuden kommet godt igang med dyrkning af snitblomster. Har fået forvandlet en del af køkkenhaven til en decideret skærehave.

Læs mere om skærehaven her

Det er fantastisk med en skærehave! Det kan jeg klart anbefale. Havens pæne bede – altså prydhaven – vil man aldrig høste det bedste. Man vil jo også gerne at haven ser pæn ud. Modsat er det med skærehaven, her er alt dyrket for at skulle høstes. Og høstet netop, som blomsterne lige er ved at springe ud.

Med anlæg af skærehaven, så har jeg også fået sat gang i langt større dyrkning af grønt til buketter. Det har bidraget til at mine bundne buketter får noget mere størrelse og fylde. Herligt!

Læs om dyrkning af grønt til buketter her

Nå! Det skulle handle om dyrkning af blomster om vinteren. Det er muligt at dyrke forskellige snitblomster om vinteren – altså dyrkning af blomster i januar og februar. Det kræver dog temmelig meget. Både i forhold til lys, men også planlægning. Dertil overdække, varme og sådan . Nå ja! Sikkert også held, for at gøre det mere besværligt.

Derfor holder skærehaven fri om vinteren. I stedet har jeg fokus på drivning af blomstrende grene.

Drivning af blomstrende grene

Virkelig en genial løsning til at få hentes blomster ind i stuen – også om vinteren.

Nævnte det i et blogindlæg i januar. Læs det her Nu er vi i februar og jeg er ved at have kasseret de første blomsterende grene, såvel ved at have linet en god forsyning af nye grene klar.

blomstrende grene haven blomster januar februar skærehave

Det er super nemt. Henter grene i haven, i løbet af januar og februar. Klipper et bundt, som stilles i en spand vand i værkstedet – endelig bare koldt vand.

Lad forresten endelig værre med at tag grenene direkte ind i stuen. Resultatet er blot at grenene smider størstedelen af blomsterne – og drysser noget så træls i stuen.

Lad grenene stå i en spand vand minimum 1 uge. Gerne 2 uger, hvis det passer bedre. Derefter tages grenene op af vandet, klippes i bunden og stilles i en vase – her må gerne bruges lunkent vand.

Fra grenene er klippet i haven, hvor knopper på grenene endnu er helt lukket, så er sket MEGET ved at få grenene i vand. Nedenstående foto er forsythias, efter at have stået i vand 5 dage.

blomstrende grene haven blomster januar februar skærehave

Virkelig noget helt andet end de kedelig brune grene, som jeg klippede for 5 dage siden.

Efter 24 timer indenfor i en vase, så sker utroligt meget. Se bare nedenstående foto, hvor grenene virkelig er ved at blomstre. Og ikke en eneste blomst er faldet af – det er gevinsten ved korrekt drivning af blomstrende grene, fremfor bare at klippe grene og tage med indenfor.

Drivning af blomstrende grene blomster haven drive skærehave

Efter 3 dage indenfor, så har man en flot buket med gule blomster – når der bruges forsythia.

Jeg klipper også japansk kirsebær til drivning, så har man en smuk pink buket. Faktisk kan alle blomstrende buske bruges – vel at mærke, hvis de blomstre i foråret.

Drivning af blomstrende grene blomster haven drive skærehave

Måske ikke meget buket over sådan et bundt blomstrende grene. Det giver dog utroligt meget til hjemmet, synes jeg. Og nøj, hvor er det herligt at kunne dyrke egne blomster – grene – til pynt på spisebordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *