Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst af mandler…

Nu tiden med marcipan konfekt, marcipan gris og dernæst kransekage, står for døren…. Vil jeg lige så et slag for at man kan dyrke mandler i Danmark. Måske til hjemmelavet marcipan?

Kan man dyrke mandler i Danmark?

Det hurtige svar er ja – man kan dyrke mandler i danmark. Det er to år siden at vi plantede to mandeltræer i haven. Netop høstet de første mandler.

Det lidt længere svar til dyrkning af mandler i Danmark er, at mandler ikke bare er mandler. Der findes både søde mandler og bitre mandler. Dertil findes også fersken-mandler.

Fersken mandler er egentligt ikke mandler, men ferskner avlet til at sætte ekstra store sten – og disse sten kan knuses, ligesom mandler. Og forvandles til noget, som minder om marcipan. Det var stort tilbage under krigen. Idag bruger man det ikke rigtigt mere, men ferskenmandeltræer dyrkes endnu.

Dermed sagt, at man virkelig skal være opmærksom ved planting af et mandeltræ. Det er øv at få plantet en ferskemandel – det er jo ikke det man vil.

Dobbelt øv er det at få plantet et mandeltræ med bitre mandler. Mandeltræ med bitre mandler er det mest hårdføre – og sælges mange steder, som netop et mandeltræ. Mandlerne er dog voldsomt bitre. Jeg vil sige uspiselige. Et par stykker kan fint bruges i madladvning, men i det søde køkken dur de ikke – og slet ikke til marcipan.

Okay! Må hellere tilføje. Jeg har ingen forhåbning om at blive selvforsynende med marcipan. Det kunne være sjovt at prøve at lave marcinpan. Dog ikke derfor jeg dyrker mandler, det er for at kunne høste friske mandler.

Søde friske mandler smager FANTASTISK! Ved tørring af søde mandler, så får vi de mandler de fleste kender fra supermarkedet.

Sørg derfor for at plant et mandeltræ med sødmandler.

Plantning af mandeltræ i haven

Som sagt, man kan dyrke mandler i danmark. Og det behøver ikke ske i hverken drivhus eller sådan. Blot sørg for at plant mandler på en beskyttet plads. En sydvendtvæg vil være ideelt.

Mandler blomstrer nemlig i det tidlige forår, hvor vi i Danmark endnu har risiko for nattefrost. Opad en sydvendtvæg kan temperaturen holdet lidt højere. Lad dog værre at plant klods opad væggen, men 1-2 meter fra væggen. Og lad væggen fungere som læ, fremfor solvæg. Der skal jo både være plads til træet, men vi ønsker heller ikke at blomsterne blomstre tidligere pga varmen fra væggen.

Vi har plantet to mandeltræer opad et plankehegn.

De blev plantet i efteråret 2021. Og her i år har vi netop høstet de første mandler. Så ellers ud til at blive en pæn høst, men stormen for nogle uger siden rev en stor del mandler ned – så vi endte med at høste 5 mandler. 5 mandler er virkelig et flot resultat, når man tænker på den sommer og efterår vi har haft. Alene denne sommer må være et godt bevis for at det er muligt med dyrkning af mandler i Danmark.

Jeg kan sige at de smagte SKØNT.

mandel Kan man dyrke mandler i Danmark mandeltræ dyrkning plantning

Træerne er heller ikke så store endnu. Med et par år mere på bagen, så skulle der være mulighed for at høste en langt større mængde mandler.

Læs om plantning af mandeltræ i haven her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *