Vi skulle bruge en høj dobbelt port. Det var ikke sådan at finde. Hverken i ordentlig højde eller til at betale,, så vi har lavet en hjemmelavet port. Resultatet er blevet super godt. Og det var NEMT!
Der er noget i luften…
Hverken Rune eller jeg er uddannet håndværker. Vi er heller ikke vokset op med sav og skruemaskine i hånden. Vi er dog ikke bange for at prøve…
Siden vi er flyttet på landet, så er modet for at “prøve” kun blevet større.
Behovet for at “prøve” er måske mere rigtigt at sige.
Vi kan ikke ringe efter en håndværker hver eneste gang, noget skal fikses. Og der er bare mere, som skal fikses – og konstant vedligeholdes – når man bor på landet.
Des mere man prøver, des mere mod og lyst til at gøre tingene selv, skaber det også.
Denne gang er vi kastes os ud i at bygge en hjemmelavet port.
Det er godt nok ikke en port til indkørsel, men det kunne det ligeså godt have været. Det er en port til bagerst i haven, hvor vi har lavet en plads til en trailer.
Forud for projekt “hjemmelavet port” ligger en del research. Mest af alt har vi brugt vores øjne og kigget på stalddøre og staldporte, som er meget lig vores ønskede resultat. Desuden har vi fulgt vores erfaring fra montering af havelåger i haven.
Læs om montering af dobbelt havelåge her
Vigtigst af alt – og et godt råd, at give videre – så har vi forsøgt at tænkte projektet igennem fra start til slut. Derved undgås oftest de fleste udfordringer. Desuden hjælper det ofte til en nemmere løsning.
NEM guide til hjemmelavet port til indkørsel, stald e.l.
Da vi først startede ud med planlægning af at bygge en port, så var den “logiske” tanke at bygge porten i garagen – for sidenhen at bære porten ud og få den monteret.
En tanke, som sikkert udsprang af fokus på en købs port – fremfor en hjemmelavet port. Altså at porten først skal være bygget, for dernæst at kunne monteres.
Ved at lave en hjemmelavet port, så fik vi dog friheden til at opbygge porten på hængslerne. Hvilket tilmed gør det at lave en hjemmelavet dobbelt port langt, langt, langt nemmere.
Udfordringen ved en dobbelt port er nemlig, at lågerne skal være helt ens. Og skal sidde 100% i vatter. Ellers bliver det ikke pænt.
Ved at bygge porten på hængslerne, så har vi blot bygget den dobbelte port, som én stor sammenhængende låge – og slutter af med at sage lågen midt over.

Bemærk på ovenstående foto, at overlægger – det samme gælder underlægger – i porten er sammenhængende. Vores hjemmelavet port er altså opbygget, som én låge med hængsler i begge sider. Når lågen er færdig, saver vi lågen fra hinanden og har to låger, som er perfekt i vatter – overfor hinanden.
Montering af hjemmelavet port

Det første vi gjorde var at få målt ud til underlæggeren. Og få den sat på hængsler.
Denne låge skal kun åbne indad, så intet behov for luft i siderne – når stabelhængsler monteres på indersiden. Skal lågen kunne åbne ud – og indad – så husk 1 cm frirum i begge ender!
Derudfra bygger vi vores skelet til vores hjemmelavet port. Vi bygger ganske enkelt opad.

Hængslerne skal nå minimum 1/3 del ind på hver låge. Her er dog tale om en tung låge, så bedre med lidt længere hængsler. Hver låge bliver 1,6 m. og hængslerne vælges derfor til 70 cm.
Desuden monteres 3 hængsler i hver låge. 2 i toppen, hvor trækket er størt – og ét hængsel i bunden.
Skal jo nødig risikere, at porten kommer til at hænge skævt.
Opbygning af hjemmelavet port
Med nederste bræt i skelettet til porten, på plads, målet ud til øverste bræt. Hængsler monteres og overliggerende til portens skelet monteres.

Herfra er det nemt at lave en hjemmelavet port. Nu skal det egentlig skelet og afstivning til porten blot lavet imellem de to trærgående brædder.

Det var virkelig nemt! Vi er vældig godt tilfreds med resultatet. Nu skal lågen blot saves fra i to, så vi får skabt de to dobbelt porte.
Dernæst skal porten beklædes med brædder på ydersiden, hvor fordelen ved en hjemmelavet port er at vi kan få samme beklædning, som på vores hegn.
Beklædning af port og vores hegn er et af havens næste store projekter. Brædderne er bestilt og skulle blive leveret i løbet af næste uge.
Fedt projekt! Er selv gået i gang i vores indkørsel. Kommer nok til at kopiere jeres nærmest én til én. Kan dog se, at jeg mangler 1 sæt hængsler. Havde overset at I havde tre på hver side 🙂
Har I billeder af beklædningen? Vi bor ud til en stor vej, og overvejer at kunne beklæde på bagsiden med isoleringsbatt, for at tage støjen 🙂
På forhånd tak
Hej Henrik
Mange tak! Du er bestemt velkommen til at kopiere.
Du kan se beklædningen og den endelige port her:
https://nymolle1900.dk/groentsager-koekkenhave/usynlig-haveport-trae/
Der er dog kun beklædning på den ene side. Men du kan jo nemt beklæde på begge sider, hvis du vil – så får du jo blot et hulrum, men vil I fylde med batch for at isolere mod lyden er det jo super.
Held og lykke med projektet.
Vh. Martin
Hej 🙂
Nu har jeg haft denne åbnet i min browser i et års tid, da jeg rent faktisk også tror at jeg kan nå i mål med denne model og nu skal det være.
Hvilke dimensioner stolper og brædder til skellet har I brugt? Min skulle gerne blive ca. 2 x 1,8m lang og måske 1,2m høj. Mon 95x95mm stolper er tykke nok?
Tak for for inspiration! 🙂
Hilsen Brian
Hej Brian
Fedt du læser med – og førend der går længere tid, så vil jeg virkelig KRAFTIGT anbefale at komme igang…
Jeg er selv hverken uddannet tømrer eller anden håndværker. Vil nærmest sige at jeg bare er amatør gør det selv mand… Og denne port er altså virkelig et af de nemme projekter.
Vores stolper er 100×100.
95×95, så er de høvlet til – og det kan du også fint vælge.
Husk at få stolperne 90 cm ned i jorden.
Vores port er 2,1 m høj og 3,2 bred. Så med dine mål behøver du ikke være urolig.
Skelet er lavet af 50×100 mm brædder. Har valgt nogle høvlede med afrundede hjørner, da det jo netop er skelette vi hovedsageligt kommer til at se inde i haven.
Beklædning er lavet som 1 på 2 beklædning. brædderne er 24mm tykke og 120 brede.
Held og lykke med det.
Vh. Martin
Ja overtænkning er det evige problem. Mange tak for svar, skal ud og købe træ nu 😊
Lige et sidste spørgsmål, er jeres skruet sammen, fx fra top ned og bund op?
Ja, nogle gange skal man bare kaste sig ud i det. 🙂
Ordsproget “man kan, hvad man vil” er min rettesnor – også et tip fra en tømrer: “mål to gange, skær én”.
Ja. Vores er skruet sammen – sørg for at skruer sættes i forskellige vinkler. Det gør samlingen stærkere, end hvis du forsøger at skrue skruer pænt lodret i.
Arh, de er samlet ved beklædningen nok 😊
Godt tænkt med den samlede konstruktion på plads, det vil jeg benytte!
Hej Sanne
Ja ik? OG det står endnu super flot… og var så nemt… både at sikre lågerne var i samme højde, men også at komme beklædning på lågen.
Skøn uge til dig. Håber ikke at haven lider for meget under vand og storm. (her har nærmest alle solsikke lagt sig. ØV)
Vh. Martin
Fint projekt. Skal selv til i gang med tilsvarende i kolonihavens indkørsel faktisk i nogenlunde samme dimensioner, så fedt med lidt god inspiration!
Ps. Håber i har fået støbt stolperne godt på plads ned i frostfri om ikke andet inden i beklæder da der jo som i er inde på kommer solidt træk i lågerne… og vand arbejder jo gevaldigt når det fryser 🙂
Hilsen Mads
Hej Mads
Dejligt at kunne hjælpe til inspiration 😀
Stolperne er ikke støbt fast, men er sat i frostfri dybde – 100-110 cm… og yeps, boret med helt almindeligt pælebor. 63 huller, 63 stolper – så det blev gjort over nogle dage… okay, uger.. hehe…
Stolperne blev monteret – jorden banket fast. Sidenhen lægter monteret. Også fik det hele en våd efterår, eferfuldt af en en vinter – så jorden har fået lov til virkelig at sætte sig omkring stolperne. Dermed behøves ikke støbes – men skal du montere beklædning med det samme, så bør du støbe. Helt sikkert!
Rigtig meget held og lykke med projeket 🙂
Hvordan blev det endelige resultat samt styrken i din nye port efter der kom beklædning på?
Helt kanon!
Og trods – nu snart – 3 år efter, så står porten fortsat flot… måske vigtigst, lige og pæn.
Skulle jeg gøre noget om, så havde jeg valgt anden beklædning… sparede “lidt” på prisen ved at vælge en dårlige trækvaliteten. Altså flere knaster og dermed også knast huller, hvor knasten er faldet ud.
Ingen huller midt i træet, men et par stæder langst kanten på træet – hvor knaster er faldet ud – og det ville jeg (ærligt talt) gerne have været foruden.
Det er dog bagatel ting. Ikke STORE huller, men jeg ser de samme 2-3 huller… HVER eneste gang jeg går forbi lågen. Sikkert kun mig, som ser det… men alligevel, når nu lågen skulle være “se ikke ind”.
vh. Martin
Hvordan har du beklædt? Et fuldt lag tætsiddende brædder?
Jeg er nysgerrig da jeg vil til at bygge port i næsten samme størrelse og skellet.
Tanken er en B170 x H210 cm i samme model som din dog med 3 stk 60cm hængsler. Beklædt med 9 mm krydsfiner og enkelt brædder placeret med mellemrum således det ligner en 1 på 2 beklædning.
Er dig bekymret for vægten.
Har beklædt med 1 på 2 beklædning… Samme, som vi har lavet vores hegn med. Og lågen ligner dermed 1-1 hegnet, men er blot en låge. En “skjult” låge.
Fra vejen ligner lågen forlængelse af plankehegnet, så det ser super godt ud. Meget diskret og falder godt ind.
Ingen tvivl om, at lågen er tung. Sørger du for at hængsler er 1/3 del af lågens bredde – så skulle hængsler passe døren.
Men sørg for at skelet er GODT afstivet. Det er især her, at problemer opstår… Nå ja, og selvfølgelig at stolper, som holder hegnet står GODT.
Helt og lykke med det.