page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nogle gange skal man bare gør det selv!

Vi skulle bruge en høj dobbelt port. Det var ikke sådan at finde. Hverken i ordentlig højde eller til at betale,, så vi har lavet en hjemmelavet port. Resultatet er blevet super godt. Og det var NEMT!

Der er noget i luften…

Hverken Rune eller jeg er uddannet håndværker. Vi er heller ikke vokset op med sav og skruemaskine i hånden. Vi er dog ikke bange for at prøve…

Siden vi er flyttet på landet, så er modet for at “prøve” kun blevet større.

Behovet for at “prøve” er måske mere rigtigt at sige.

Vi kan ikke ringe efter en håndværker hver eneste gang, noget skal fikses. Og der er bare mere, som skal fikses – og konstant vedligeholdes – når man bor på landet.

Des mere man prøver, des mere mod og lyst til at gøre tingene selv, skaber det også.

Denne gang er vi kastes os ud i at bygge en hjemmelavet port.

Det er godt nok ikke en port til indkørsel, men det kunne det ligeså godt have været. Det er en port til bagerst i haven, hvor vi har lavet en plads til en trailer.

Forud for projekt “hjemmelavet port” ligger en del research. Mest af alt har vi brugt vores øjne og kigget på stalddøre og staldporte, som er meget lig vores ønskede resultat. Desuden har vi fulgt vores erfaring fra montering af havelåger i haven.

Læs om montering af dobbelt havelåge her

Vigtigst af alt – og et godt råd, at give videre – så har vi forsøgt at tænkte projektet igennem fra start til slut. Derved undgås oftest de fleste udfordringer. Desuden hjælper det ofte til en nemmere løsning.

NEM guide til hjemmelavet port til indkørsel, stald e.l.

Da vi først startede ud med planlægning af at bygge en port, så var den “logiske” tanke at bygge porten i garagen – for sidenhen at bære porten ud og få den monteret.

En tanke, som sikkert udsprang af fokus på en købs port – fremfor en hjemmelavet port. Altså at porten først skal være bygget, for dernæst at kunne monteres.

Ved at lave en hjemmelavet port, så fik vi dog friheden til at opbygge porten på hængslerne. Hvilket tilmed gør det at lave en hjemmelavet dobbelt port langt, langt, langt nemmere.

Udfordringen ved en dobbelt port er nemlig, at lågerne skal være helt ens. Og skal sidde 100% i vatter. Ellers bliver det ikke pænt.

Ved at bygge porten på hængslerne, så har vi blot bygget den dobbelte port, som én stor sammenhængende låge – og slutter af med at sage lågen midt over.

port gør det selv

Bemærk på ovenstående foto, at overlægger – det samme gælder underlægger – i porten er sammenhængende. Vores hjemmelavet port er altså opbygget, som én låge med hængsler i begge sider. Når lågen er færdig, saver vi lågen fra hinanden og har to låger, som er perfekt i vatter – overfor hinanden.

Montering af hjemmelavet port

port indkørsel gør det selv

Det første vi gjorde var at få målt ud til underlæggeren. Og få den sat på hængsler.

Denne låge skal kun åbne indad, så intet behov for luft i siderne – når stabelhængsler monteres på indersiden. Skal lågen kunne åbne ud – og indad – så husk 1 cm frirum i begge ender!

Derudfra bygger vi vores skelet til vores hjemmelavet port. Vi bygger ganske enkelt opad.

opsætning af dobbeltport

Hængslerne skal nå minimum 1/3 del ind på hver låge. Her er dog tale om en tung låge, så bedre med lidt længere hængsler. Hver låge bliver 1,6 m. og hængslerne vælges derfor til 70 cm.

Desuden monteres 3 hængsler i hver låge. 2 i toppen, hvor trækket er størt – og ét hængsel i bunden.

Skal jo nødig risikere, at porten kommer til at hænge skævt.

Opbygning af hjemmelavet port

Med nederste bræt i skelettet til porten, på plads, målet ud til øverste bræt. Hængsler monteres og overliggerende til portens skelet monteres.

Montering dobbeltport indkørsel

Herfra er det nemt at lave en hjemmelavet port. Nu skal det egentlig skelet og afstivning til porten blot lavet imellem de to trærgående brædder.

hjemmelavet port til indkørsel

Det var virkelig nemt! Vi er vældig godt tilfreds med resultatet. Nu skal lågen blot saves fra i to, så vi får skabt de to dobbelt porte.

Dernæst skal porten beklædes med brædder på ydersiden, hvor fordelen ved en hjemmelavet port er at vi kan få samme beklædning, som på vores hegn.

Beklædning af port og vores hegn er et af havens næste store projekter. Brædderne er bestilt og skulle blive leveret i løbet af næste uge.

2 Kommentarer

 1. Mads
  Mads 26. oktober 2020

  Fint projekt. Skal selv til i gang med tilsvarende i kolonihavens indkørsel faktisk i nogenlunde samme dimensioner, så fedt med lidt god inspiration!

  Ps. Håber i har fået støbt stolperne godt på plads ned i frostfri om ikke andet inden i beklæder da der jo som i er inde på kommer solidt træk i lågerne… og vand arbejder jo gevaldigt når det fryser 🙂

  Hilsen Mads

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 27. oktober 2020

   Hej Mads

   Dejligt at kunne hjælpe til inspiration 😀

   Stolperne er ikke støbt fast, men er sat i frostfri dybde – 100-110 cm… og yeps, boret med helt almindeligt pælebor. 63 huller, 63 stolper – så det blev gjort over nogle dage… okay, uger.. hehe…

   Stolperne blev monteret – jorden banket fast. Sidenhen lægter monteret. Også fik det hele en våd efterår, eferfuldt af en en vinter – så jorden har fået lov til virkelig at sætte sig omkring stolperne. Dermed behøves ikke støbes – men skal du montere beklædning med det samme, så bør du støbe. Helt sikkert!

   Rigtig meget held og lykke med projeket 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *