Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forårsvejr og weekend i haven

Sikke skønt vejr vi har haft i weekenden! Vi har været i haven næsten hele weekenden og fået forårs klargjort haven – vigtigst af alt fået jordforbedret hæk og vores nye træer i haven.

Weekend i haven

Det dejlige forårsvejr og solskin er nydt til fulde, denne weekend. Vi har faktisk været i haven fra tidlig morgen og indtil aften, både lørdag og søndag. Herligt!

Alt tiden er dog ikke brugt på vores 6 store nye træer i haven, trods de nye træer i haven har fået ekstra kærlighed denne weekend. Mere om det senere. Først skal det handle om ukrudt.

Det er nemlig her i marts, at havens bede bør luges igennem første gang – hvis man ikke allerede har gjort det.

Vi lugede havens bede og topdressede jorden, tilbage i februar måned – samtidigt med stauderne klippes ned. Læs om topdres til staudebede her

Det gør alverdens i kampen mod ukrudt. Faktisk bruger vi ikke rigtigt yderligere tid på ukrudt igennem sæsonen – i de etablerede bede – når vi lige får luget her i februar eller marts.

I løbet af foråret dækkes jorden af blomster, som kvæler alt ukrudt fra at spire frem – vi skal dog lige haven igennem her i starten af sæsonen. Staudebedene gør vi i februar samtidigt med beskæring af stauder. Øvrige bede tager vi i marts. Det gælder især langs hækken, såvel som køkkenhaven. Sidst nævnte får hønsene desuden en tur i.

lug ukrudt haven hæk

Endnu en fordel ved at få luget langs hækken er at jorden løsnes, så regnvand nemmere trænger ned til rødderne. Det samme gælder selvfølgelig for alt lugning, det hjælper til en løs jord.

Jordforbedring til nye træer i haven

Efter hækken er luget, så alt ukrudt er fjernet – og jorden er løsnet langs hækken – så får hækken 5 cm kærlighed i form af et lag kompost.

jordforbedring hæk nye træer i haven

Specielt en nyplantet hæk har virkelig glæde af sådan et lag topdressing. Og det er præcis samme kærlighed vi giver til vores nye træer i haven.

Læs om plantning af store træer her

De nye træer i haven blev plantet tilbage i november måned, derefter blev god støtte til træerne lavet. Og trods det måske vil overraske nogle, så fik træerne ved planting ingen nye jord.

Det er spildt på store træer at give ny jord ved planting. Også selvom jorden er meget stenet og hård. Faktisk er det bedste med store sten, som dræner for meget vand væk – og tvinger træerne til at sende rødderne langt nedad på de nye træer i haven.

Når foråret kommer er det dog rigtig fint at luge jorden omkring træerne i marts måned. Derefter kan med fordel tilføjes et 5-10 cm lag af kompost og jord til ny plantede træer.

jordforbedring jord nye træer i haven

Det gør virkelig meget for den kommende vækst. Alt det gode fra jorden træner langsomt ned i jorden og træet optager det langsomt – og får fuld glæde.

Gødning til nye træer i haven skal man endelig ikke begynde med, men fortsæt gerne de første par år med at give ny jord i et lag på 5-10 cm.

OBS: ny jord må dog ALDRIG røre stamme. Træet skal ikke begraves yderligere, men blot have dækket jorden omkring rødderne.

Omvendt kan skal en nyplantet hæk have gødning. Her er dog også tale om langt mindre “træer”. Plus man vil gerne sikre en hurtig vækst. For store træer skal man ikke fokusere på hurtig vækst, men på rødder – derfor hold tilbage med gødning til nye træer.

Og ja! Det var så den weekend. Herlig weekend i haven 🙂 Vi har nået utroligt meget. Selv jorden i køkkenhaven er blevet luget igennem – og er klar til snarlig såning. For ikke at glemme lægning af kartofler, som hvis vejret holder vi sikkert gør slut marts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *