Tryk "Enter" for at gå til indhold

Imens stormen raser udenfor…

Søndagen startede i haven. Nu er vi rykket indenfor og kigger ud på stormvejret, som har ramt hele Danmark – og der er tid til en guide om beskæring af stauder…

Beskæring af stauder

Der er godt nok mange guides om beskæring af stauder. Alene spørgsmålet om, hvornår stauder skal klippes ned, er der mange holdninger til.

Det behøver dog ikke være så besværligt. Stauder er altså ikke så skrøbelige, som de er gjort til.

Nogle stauder er naturligvis sarte og kræver ekstra pleje. Har man disse i haven, så ved man det sikkert – og tager sine ekstra forholdsregler for disse stauder.

Langt de fleste stauder er dog ganske ligeglade med, hvornår de beskæres. Mange haveejere vælger da også, at klippe stauder ned i efteråret. Og dermed kunne nyde en ryddelig have, hele vinteren.

Vi venter dog til februar. Klipper vores stauder ned i løbet af februar – medmindre der ligefrem er hård frost. Det har vi dog endnu ikke oplevet. Faktisk kun haft fin succes med beskæring af stauder i februar.

At vi venter til februar handler egentlig ikke om tanke på stauderne. Vi har blot rigeligt med haveprojekter i haven i løbet af efteråret og starten af vinteren. Februar er der dog ikke så meget at gøre i haven, så derfor får vi ordnet beskæring af stauder i februar.

stauder beskæring

Rigtige tidspunkt til beskæring af stauder?

Vil man gå med livrem og seler, så er den officielle anbefaling at klippe stauder ned, når risikoen for frost er ovre. Det er måske en fin regel at følge, hvis man har nogle få stauder at klippe ned. Og desuden har bede KUN med stauder.

Vi har både mange stauder og vi har en mange andre planter, som kræver pasning i april og maj – så at vente med beskæring af stauder indtil april, det vil blot være alt for besværligt. Eller rettere sagt vi vil ikke kunne nå det hele i april.

Vigtigst årsag til at vi får overstået beskæring af stauder i februar er alle de mange tulipanløg og forårsløg i staudebedene. Forårsløgenene begynder i løbet af februar at dukke op af jorden. De mange løg besværliggør beskæring af stauder – uden at beskadige løgene – når vi bevæger os rundt i bedet.

Vi vil desuden gerne have bedene flotte og ryddelige, til at kunne nyde de mange forårsløg og forårsblomster.

Læs om lægning af forårslåg i staudebedet her

Pleje til staudebedet

Endnu en fordel ved at få ordnet beskæring af stauder i februar – før alle forårsløgene, såvel stauderne kommer frem – er at vi kan give lidt ekstra kærlighed til staudebedet.

Efter stauderne er klippet ned, så får hele bedet tilført ny jord og kompost. Vi har ikke rigtigt noget dansk ord for denne opgave. På engelsk bruges topdressing, som flere og flere også bruger herhjemme.

Handler i alt sin enkelthed om at drysse 2-4 cm jordforbedring henover bedet – jordforbedringen består af 50% ny jord og 50% kompost.

Har man ikke kompost i haven – så kan decideret topdressing købes i de fleste plantecentre og byggemarkeder. Jem&Fix har en ganske fin blanding til 24 kr for en sæk med 50 liter.

Stauder beskæring topdressing

Vi har selv massevis af lækker kompost, så laver en lækker topdressing selv. 50/50 er blandingsforholdene. Jord henter vi og blander med kompost.

Til et bed, som på fotoet ovenfor, bruges 200 liter jord – bedet måler 4,5×4,5 meter.

Det er altså virkelig en god ide med topdressing til ens bede efter beskæring af stauder. Jorden bliver langt bedre, mere luftig og lækker. Og topdressing fungererer som en rigtig god pleje til stauderne.

Måske vigtigste argumentation for topdressing er, at topdressing kvæler ukrudtet – indtil stauderne har dækket jorden. Dermed hjælper topdressing til at gøre vedligeholdensen af havensbede langt nemmere, samtidigt med at planterne har det bedre. Ren win-win.

staudebed stauder staudehave

Det pynter desuden også vældig godt med et helt sort jordlag henover bedet efter at vinterens regn – og normale vintre, også sne – har banket jorden helt flad. Og forvandlet den ellers pæn sorte jord til et kedeligt gråt tæppe.

Apropos normal vinter

Vi har godt nok haft en mærkelig vinter i år. Hverken haft nogle ordentlige kolde dage. Ej heller har vi set skyggen af sne.

Til gengæld har vi fået massevis af vand. Det har godt nok været en våd vinter. Forhåbentlig er ikke alt for mange af havens løg og planter gået til i alt det nedbør.

Nu skriver vi februar. Og mon vi får nogen vinter i år. Tvivler på det!

Nu er haven i hvert fald ved at være forårsklar her på Nymølle. Der er jo meldt stormvejr idag – det rusker allerede godt i det, derude. Vi var dog tidligt i haven idag. Både for at få haven gjort klar til stormvejr – var lige nogle potter og krukker, som skulle bæres i læ.

Desuden har vi fået gang i beskæring af stauder. Og fået topdresset staudebedene. Vi er godt igang, men der er til et par dages arbejde endnu. Skønt!

Resten af søndagen vil vi nyde indendøre. I ly for stormen og regnvejret. Nu vil jeg slukke computeren og finde en bog. Jeg ved præcis, hvilken bog jeg skal læse – netop fået en ny bog om tulipaner af en nabo. Den vil jeg læse, imens jeg glæder mig til foråret og alle havens tulipanløg springer ud. Det bliver fantastisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *