Foråret er godt igang. Inden længe er det sæson for lam – og dermed begynder arbejdet med at skabe tamme, kæle får.
Får, får, får? Nej, får ikke får, for får får lam.
De fleste kender tungekrøllere og volapykremser. Personligt er jeg især glad for denne lille remse om får, da den også fortæller rigtig fint hvordan “for” og “får” korrekt bruges.
Nu skal det dog ikke handle om, hvorvidt får får lam. Det skal handle om, hvorledes man får tamme får. Det starter med lam.
Kæle får er nemlig ikke bare noget, som man får.
Det gælder dog, at kæle får får kæle lam. Og kæle lam bliver til kæle får. Okay! Nu stopper jeg med alt det her får, får, får og volapyk snak.
Faktisk kræver det temmelig meget arbejde at få håndtamme får, som gerne vil kæle og nusses. Arbejdet har dog kæmpe gevinst! Virkelig KÆMPE gevinst! Det er nemlig langt nemmere at passe dyrene, når de er kælne – specielt i forhold til klipning, såvel som klovbeskæring, læmming og generel kontrol af dyret.
Kæle får og tamme får
For at få kælne får, så er det ekstemt vigtigt at købe dyr fra en besætning med fokus på tamme dyr. Derfor købte vi også dyr fra lille besætning, hvor dyrene er en del af familien.
Indskyder lige: Nu skal det ikke lyde, som om jeg har noget imod store besætninger – Eller stordrift. Det er dog naturlig logik, at der ikke er tid til daglig kontakt med det enkelte dyr i en besætning på 4000 dyr, ligesom der heller ikke er i en besætning på bare 100 dyr.
Der var 20 moderfår i besætningen vi købte fra. Dyrene gik nærmest i baghaven, så der blev konstant snakket med dyrene. Og det var ingen sag for os, at få lov at kæle med et par får.
Får er dog temmelig reserverede dyr. Knytter sig til enkelte mennesker og holder afstand til nye mennesker – hvis ikke kendte mennesker er med. Hvilket kun er en ganske fin egenskab.
Vi var derfor heller ikke i tvivl, hvorfra vi skulle have får – eller gimmere, som voksne lam hedder.
Vi fik fårene i august 2017. Derefter var det dagligt arbejde med at gøre fårene håndtamme for os. I først omgang blot at være tilstede på marken, hver eneste dag. I løbet af nogle dage kom fårene helt tæt på, hvorefter arbejdet med at røre langsomt begyndte. Det tog tid.
Tror jeg sad hos fårene 15-30 minutter hver eneste dag i 2 måneder. Altså førend jeg kunne røre overalt. Og det til trods for at vi havde fået fra kælne får.
Sådan får man kælne lam og får
Ved at bruge enormt meget tid på at gøre vores moderfår tamme, så havde vi gjort størstedelen af arbejdet for at få kælne lam – såvel som gøre vores moderfår endnu mere tamme.
Når fåret kan lide en, så kan lam også. Det er dog fortsat nødvendigt, når lammet er helt lille, dagligt at sørge for at sidde med lammet – såvel kæle.
Det kan virke fristende at tænke, at man skal lade får og lam få ro. STOR fejl! Allerede efter 2-3 dage skal man i hvert fald igang med at have fat i lammet. I første omgang blot holde tæt indtil sig og kæle med moderfår. Når lam – efter flere dage – falder til ro og selv kommer hen, så kan man begynde at kæle og nusse.
Kan ikke sige at jeg eller Martin er de største eksperter, da i år er tredje gang vi får lam. Vi har dog fulgt vejledning fra sælger. Og har virkelig fået skabt nogle meget kælne lam. Præcis ligesom vores får kun er blevet mere og mere kælne, efter hver gang vi har fået lam.
Det gælder nemlig også omvendt. Er man god ved ens lam, så kan moderfår også bedre og bedre lide end – og knytter sig langt nemmere til en.
Og jeg vil klart sige, at de første 2-3 uger med lam er afgørende. Det er virkelig her at man skal sætte tid af til at kæle, nusse og være hos dyrene.
Nemmeste måde til at få kæle får og tamme lam.
Nemmest er det at komme tæt på lam og får, hvis man lader får læmme på stald. Og først efter 1 månedstid lade dyrene komme på græs. Det har fungeret rigtig godt for os, så det kan jeg kun anbefale – desuden kun fint at lade marker få en pause henover vinteren, indtil græsset igen gror.
I år har vintervejret dog været helt tosset. Græsset gror allerede vildt. Tidligere år har dyrene været på staldt januar, februar, marts og april med læmming i start april. Søndag satte vi dog dyrene på græs.
Det nyder de vildt meget.
Tænker vi tager fårene på stald igen slut marts, så de kan læmme på stald. Indtil da, så besøger vi dyrene dagligt – og hygger – på marken. Ved snart ikke om Toby eller fårene er gladest for denne løsning. Toby elsker at tumle med fårene, såvel som løbe rundt og snude på marken. Og fårene virker ganske godt tilfreds med en daglig nussetur.