page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er ganske nemt – og det er tid. NU!

Beskæring af roser kan virkelig skabe forvirring. Hvornår skal det gøres og hvordan skal det gøres? Det er dog ganske nemt. Få guide til beskæring af roser.

Første forårsdag

Igår, søndag, bød på årets første forårsdag – hvis vi spørger kalenderen. Søndag var da også en dejlig forårsdag. Det var køligt, men vi havde flot solskin i haven. Idag, mandag, er det dog endnu bedre.

Skønt forårsvejr vi har haft idag. Perfekt vejr til beskæring af roser.

Ikke mindst fordi vejrudsigten kun melder om varmere og varmere dage. Jeg tør godt konkludere, at vinteren er ovre.

Måske vi får et par dage med frost i løbet af marts eller april, men det klarer roserne helt fint.

Hvornår skal roser klippes ned?

Ovenfor har jeg vist allerede beskrevet lidt om hvornår roser skal klippes ned. Rune og jeg skrev også et blogindlæg om hvornår roser skal klippes ned, for ikke så længe siden.

Læs om hvornår roser skal klippes ned her

Sagt på en anden måde. Så er det tid til beskæring af roser, NU!

Væksten er også allerede rigtig godt i gang hos roserne. Et kig på havens roser, så vil man se at der allerede er mange nye skud på roserne. Har man ikke allerede klippet roser ned, så er det med at få det gjort – og dermed få roserne klargjort til næste sæson. Ellers bruger roserne masser af energi på ny vækst, som senere klippes væk. Det vil være synd.

Beskæring af roser

MEN! Hvordan er det nu lige med beskæring af roser? Hvordan skal det gøres, for at roser beskæres rigtig? Det vil jeg forsøge at forklare i dette blogindlæg.

Lad mig til start dog lige starte med at pointere, at det er nemt!

Jeg ved, at det er med fare for at lyde nedladende og overlegen, når jeg siger beskæring af roser er nemt. Det er bestemt ikke mit ønske! Jeg ønsker netop at give mod til at gribe saksen og angribe roserne.

Det er vist et generelt problem, at pasning af roser er gjort besværligt. Mange har ligefrem den opfattelse, at roser er besværlige. Det er altså noget sludder. Mest af alt, så er det enorm synd!

Roser en en af havens skønneste planter. Vælger man de remonterende, så har man blomster fra midten af juni og indtil november – ofte indtil udgangen af november.

Pasning af roser igennem sommeren er desuden ganske nemt. Helt enkelt handler det blot om gødning én gang om måneden i april, maj, juni og juli.

Skal roserne have ekstra kærlighed, så er en tur med saksen efter første blomstring en god ide – det fremmer ny vækst og endnu flere blomster til næste blomstring.

Nå ja. Og som det gælder for alle havens planter, så skal der vandes – når det er meget tørt. Min erfaring er dog, at det er få somre det er nødvendigt med vand til roser.

Det er da ikke besværligt? Vel? Og efter dette blogindlæg, så er det forhåbentlig heller ikke længere besværligt med beskæring af roserne.

Guide til beskæring af roser

Jeg tror at forvirringen om beskæring af roser handler om at roser skal klippes forskelligt afhænging af hvor mange gange roserne har blomstret i haven.

Indskyder lige. Denne guide er til beskæring af buskroser – på engelsk shrub roser. Altså almindelig haveroser. Beskæring af klatreroser og slyngroser er anderledes.

Helt enkelt inddeles i 3 kategorier af blomstring – eller beskæring om man vil.

  1. ingen blomstring, hvilket vil sige barrodsroser plantet i efteråret.
  2. 1-2 blomstring i haven. 1 for barrodsroser 2 for pottede roser.
  3. etablerede roser.

Kigger vi kun på beskæring af barrodsroser, så beskæres på 3 forskellige måder.

Kigger vi kun på pottede roser – altså roser, som er købt i en potte og plantet i forår/sommer – så beskæres på 2 forskellige måder.

Beskæringen bestemmer af, hvor mange gange rosen har blomstret på plantestedet.

Værktøj til beskæring af roser

Beskæring af roser er virkelig ikke noget, som kræver alverdens udstyr. En god grensaks og gode handsker er det vigtigst. Handskerne er uundværlige, da roser virkelig har nogle drabelige torne.

Desuden bør man have et målebånd med sig rundt, når man skal klippe roser ned. Dette gælder især, når man klipper etablerede roser ned – altså, når gamle roser skal klippes.

Første beskæring af barrodsroser

Barrods rose roser beskæring

Dette er den formentligt nemmeste beskæring af roser. Overhovedet. Roserne er plantet i efteråret, som barrodsroser og roserne har endnu ikke blomstret i haven.

Læs om plantning af barrodsroser her

Her består beskæring i at klippe døde grene væk. Bør helst ikke være ret meget, som skal klippes væk. En hård vinter med meget frost kan dog sætte sine spor, hvilket skal klippes væk. Kun grønne grene skal være tilbage.

Anden beskæring af roser

Det er måske mere rigtigt at sige første rigtige beskæring af roser. Denne finder sted, når roserne har blomstret i haven 1-2 gange.

Vi plantede 30 barrodsroser i haven i november 2018. De har blomstret smukt hele sommeren og er nu klar til deres første rigtige beskæring, hvor rosen klippes ned.

Beskæring af roser rosenhæk

På ovenstående foto kan det ses, at trods roserne kun har været i haven i knap 1,5 år, så er der allerede rigtig god vækst. Derfor kan denne første rigtige beskæring også virke voldsom. Rosen klippes nemlig helt ned, hvilket gøres for at rosen bruger energi på rodnet.

Klip roser ned beskæring

Målet er 15-20 cm over jorden. Her tænkes ikke på tykkelsen af grene. Selv de helt tynde grene får lov at blive. Eneste der klippes helt væk er blade, såvel som døde grene.

Form tænkes der heller ikke rigtigt på. Hele planten klippes ganske enkelt ned til 15-20 cm over jorden.

For roserne i rosenhækken vil vi næste år og fremefter beskære roserne efter nedenstående metode, som handler om at opbygge højde på rosen – og skabe en stor busk, med mange stærke grene til at bære massevis af roser.

Beskæring af etablerede og gamle roser

Lad mig starte med at pointere, at for roser i denne kategori, skal glemmes tanken om at klippe roser ned til en bestemt højde over jorden.

Beskæring af etablerede roser i haven beskæres afhængig af rosen højde. Derfor bruges et målebånd, før beskæring.

beskæring af roser i krukker

Rosen på ovenstånde billede har en højde på 70-80 cm. En højde, som vil stige år for år indtil rosen har nået sin maks højde. Og vil variere fra rose til rose.

Beskæring skal ske med 1/3-1/2 af højde.. For rosen på billedet vil det sige 20-40 cm skal klippes væk. Nu er her tale om en rose, som har blomstret 2 gange i haven. Derfor vælges at beskære mere end for en rose de havde blomstret 5, 10, 30 gange i have.

Rosen på billedet beskæres altså med 40 cm, og klippes dermed ned til en højde på 40 cm.

Beskæring af roser i krukker

Beskæringen kan bedst beskrives og forklares ved at sammenligne med en kugle. Jeg klipper alle grene tilbage til 40 cm rosen rod og centrum, så jeg skaber en rosen “kugle”.

Dernæst begynder den egentlige beskæring. Først fjernes alle døde grene, hvorefter alle grene der er tyndere end en blyant klippes væk. Jeg sørger også for at ingen grene gnider op og ned af hinanden.

Endeligt fjernes alle gamle blade. Fjerner ikke nye skud. Og jeg tænker på ingen måde over hvor på en gren jeg klipper – om det er over eller under et nyt skud er fuldstændigt ligegyldigt! .

Beskær klip roser

Til slut har jeg en rose med en masse kraftige grene, som vil kunne bære en masse nye skud og dermed en massevis af roser. De tilbageblivende grene vil blive kraftigere med årene – og løbende blive suppleret med nye grene.

Dermed – over nogle år – får man opbygget en kraftig rose.

Vigtigt ved beskæring af roser

Klargøring roser pasning

Husk altid at fjerne visne blade omkring rosen. Det er i disse visne blade, at sygdomme og svampe-angeb gemmer sig. Når rosen er beskåret korrekt, så er det nemt at komme ind og fjerne visne blade på jorden – husk det.

Og glem reglen at roser “bare” skal klippes ned til 15-30 cm over jorden. Det er noget værre sludder! Roser skal langsomt opbygges til at blive en kragtigere og kraftigere sammensætning af grene, som kan bære en masse nye skud – og dermed en masse smukke roser.

Held og lykke med beskæring af roser. Håber guiden kan hjælpe 🙂

Roserne på Nymølle er i hvert fald klippet ned. Og vi er helt klar til en ny sæson med roser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *