page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring, forberedelse og oprydning

Efterår i haven – eller rettere arbejdet i haven om efteråret – handler mest om at klargøre til vinter, forberedelse til foråret og oprydning efter sommeren. For ikke at glemme, tid indendøre med en god bog…

Efterår i haven

Utroligt hvad der sker i haven her i efteråret. Ja, generelt bare i naturen. Dagene bliver kortere, det regner en masse og temperaturerne falder.

Man oplever det hele på en vidunderlig måde, når man har en have – og dagligt bevæger sig i naturen.

Der skal ingen tvivl herske om, at jeg er glad for sommer. Jeg er egentligt ikke fan af efterårsvejret. Regnvejr er bare ikke mig.

Jeg er dog enormt stort fan af naturen i efteråret. Sikke farver! Sikke fantastiske farvespil.

Nogle vil måske mene, at efteråret er gråt og kedeligt. Det må være de mennesker, som ikke kommer ud i naturen.

Det er utroligt, hvilken forandring naturen tager. Grønt bliver gul, brung og rødt. Det er helt ubeskriveligt.

Naturen foretager en fantastisk smuk forandring. Se bare ovenstående japanske ahorn. Smuk rød er den nu. For en måned siden stod den smuk grøn. Slet ikke til at tro, at det er samme plante.

Om en måned har busken smidt alle blade og står nøgen. Efterår i haven er da skønt.

Havearbejde i haven

Præcis ligesom naturen er ved at gøre klar til vinter, så handler opgaverne i haven – først og fremmest – om at gøre haven klar til vinter. Og naturligvis få ryddet op efter sommeren, hvis man kan sige sådan.

Vinterfølsomme planter skal ind. Vi har allerede gravet georgine op i haven – mangler lige lidt georginer i krukker, som fortsat blomstrer smukt i haven.

Læs om vinteropbevaring af georginer her

Inden længe tager vi også Pelargonier, krydderurter og andre frostfølsomme planter ind.

Efterår i haven

Græsplænen får også sidste tur med plæneklipperen. Også er den opgave slut for i år.

Først fjernes de mange nedfaldne blade fra plænen. For at kunne give plænen den flotteste klipning før vinteren, så plænen kan stå flot hele vinteren.
Læs om genbrug af blade fra haven her

I køkkenhaven høstes de sidste grøntsager – foruden vintergrøntsagerne, såsom vinterporre, grønkål og lignende.

Jorden i køkkenhaven dækkes desuden til, for at beskytte jorden – og sikre god jord til næste års afgrøder. På nedenstående foto er lagt nedfaldsblade ud over jorden. I løbet af vinteren komposterer det og hjælper med at give næring til jorden.

Efterår i haven

Efterår i haven handler i den grad om at gøre klar til vinter. Generelt er der mest oprydningsarbejde i haven her i efteråret. Der er dog også nye projekter. Med kortere dage og meget regn, så bliver det dog først og fremmest klargøring til vinter.

Plantning i efteråret

I forhold til nye projekter, så er intet tidspunkt bedre til plantning end efteråret. Specielt når det kommer til plantning af træer, hæk og barrodsplanter.

Stauder vil nogen måske mene er godt at plante i efteråret. Er man frisk på at vande, så er voret erfaring dog at stauder bedst plantes i foråret.

Især barrodsroser skal plantes i efteråret. Og indenlænge skulle der gerne komme en stor portion roser fra David Austin, som skal plantes ud i haven.

Både Martin og jeg elsker de engelske roser. Plantede mange sidste efterår. Nu skal der plantes endnu flere i haven. Kan man få for mange roser? Tror jeg ikke!

Læs om plantning af roser her

Alt handler altså ikke om oprydning. Der er også nye tiltag i haven, som foretages her i efteråret. Og udover roser, så er der massevis af andre tiltag på programmet. Mere om det på et senere tidspunkt.

Vigtigst af alt, så handler efterår i haven om at gøre haven klar til vinter – så alting kommer godt igennem vinteren. Trods haven er stor og dagene korte, så løses opgaverne. Vi skal nok blive klar til vinter. Og vi når bestemt også at nyde efteråret – både i haven, men også fra en lænestol med en kop varm kakao og en god bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *