Tryk "Enter" for at gå til indhold

Første afgrøder plantes ud i køkkenhaven…

Valg af frosttolerante afgrøder og brug af fiberdug bestemmer, hvornår man kan plante udenfor i køkkenhaven – og dermed komme igang med dyrkning af køkkenhaven i foråret.

Hvornår kan man plante udenfor i køkkenhaven?

Normalt vil jeg anbefale at vente til midt marts førend man begynder at plante afgrøder ud i køkkenhaven. Nok nærmere slut marts.

Kan anbefale såning og forspiring indenfor, for at aflede opmærksomheden på hvornår man kan plante udenfor og dermed komme igang med årets dyrkning af køkkenhaven. Jeg ved, hvordan det kribler i fingrene – oplever det selv.

Vi har dog haft en utrolig varm februar i år. Jorden er allerede varmet godt igennem. Og der meldes ikke om hård nattefrost de næste uger. Jeg tager derfor satset og begynder at plante udenfor.

Idag har jeg været i køkkenhaven og plante salat. Fra venstre ses først Little Gem, Duback og en ny sort vi afprøver i år, Great Lakes. De første to er klassikere her i haven, to tidlige salatsorter vi virkelig elsker.

Great lakes er en såkaldt vintersalat, som skulle tåle frost noget mere end de to øvrige sorter. Til efteråret vil jeg forsøge at plante den ud – og de, hvor længe vi kan få lov at høste af den. Næste år vil jeg også prøve at forspire den allerede i december – og forsøge med udplantning på friland, under fiberdug i måske start februar.

Det er ganske flotte planter jeg planter ud. Normalt vil jeg ikke lade gå så længe fra såning af salat førend udplantning. Men hvornår man kan plante udenfor i køkkenhaven afhænger ikke kun af vejret. Det afhænger også rigtig meget af størrelsen på ens forspirede planter.

Det er i hvert fald min erfaring. Des større planter – og dermed større rodnet – des bedre er planterne også til at klare nattefrost.

Dertil kommer selvfølgelig også fokus på valg af sorter. De tre ovenstående sorter er alle tre frost tolerante salatsorter. Altså meget tidlige salatsorter, såvel vinter salat.

Ingen af disse tre dur henover sommeren, da de vil gå i stok ganske hurtigt – når vejret bliver varmerne. Til den tid dyrker vi andre salatsorter. Disse tre sorter er dog geniale her i foråret, til at give grønt til maden.

Læs om dyrkning af tidlig salat i køkkenhaven

hvornår man kan plante udenfor i køkkenhaven afhænger af sorter og beskyttelse af køkkenhaven mod frost

Naturligvis dækkes med et lag fiberdug, for lige at give ekstra beskyttelse til planterne. I hvert fald her i starten efter udplantning.

Dyrkning af tidlige ærter

Endnu en super afgrøde til tidlig dyrkning i køkkenhaven er såkaldt vinterærter.

Jeg begyndte forspiring af vinterærter tilbage i oktober. De står nu, som flotte små planter – klar til udplantning i køkkenhaven inden længe. Regner med at plante vinterærter ud i køkkenhaven henover weekenden.

Inden længe følger også hestebønner, som er endnu en skøn grøntsag til køkkenhave, som med fordel kan plantes ud i køkkenhaven her i marts.

Og inden vi har set os om, så er vi henne i midten af marts. Også burde det være tid til at få lagt de tidlige kartofler i jorden.

Læs om dyrkning af tidlige kartofler her

I kælderen står allerede de meget tidlige kartofler, som jeg regner med vi kan begynde at høste i løbet af maj måned. Disse dyrkes dog i kartoffelspande.

Læs om dyrkning af kartofler i spand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *