Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af tidlig salat på friland

Hvornår salat kan plantes ud afhænger af sorten. Sommersalat må vente endnu. Vintersalat er dog for længst plantet ud – og allerede klar til høst, dog endnu kun babyleaf salat… men NØJ det smager!

Såning af salat på friland

Her i slutningen af april – vil næsten sige allerede midt april – så kan man begynde at så sommersalat på friland. Jeg ville dog vente til start maj. Også fokusere på vintersalat her i foråret.

Sommersalat er noget mere sprødt og delikat, hvorimod vintersalat har noget større bitterstoffer. Vintersalat tåler dog frost. Og se bare vejrmeldingen, meldes om frost henover weekenden – det ville sommersalat ikke klare. Det vil i hvert fald være nødvendigt med brug af tyk fiberdug, for beskyttelse.

Jeg venter med såning af sommersalat på friland til i løbet af maj. Forspring af sommersalat er jeg dog allerede godt igang med – i kælderen med vækstlys (super smart).

Hvornår sommer salat kan plantes ud vil jeg sige også kan gøres i løbet af maj. Engang midt maj skulle temperaturen være høj nok til det også om natten. Uden at behøve dække med fiberdug, som virkelig bare ikke pynter i køkkenhaven.

Vintersalat har jeg skrevet om tidligere. Jeg startede forspiring af vinter salat allerede i februar – igen i kælderen og med brug af vækstlys. Det er altså genialt med vintersalat!

Læs om vintersalat her

Her på matriklen er vi især glade for Little Gem og Dubacek, som begge er mindre bitre. Dubacek den mest bitre, hvorimod little gem minder mest om de små to-pak hovedsalat der sælges i supermarkedet. Dog med en noget bedre salat smag, uden at være bitter. Virkelig en lækker salat.

Hvornår kan salat plantes ud?

Udplantning af sommer salat vil jeg som sagt anbefale i løbet af maj, trods såning af sommersalat på friland kan begyndes med allerede i april. I jorden er frøene mere beskyttede, og tager nogle uger førend de spirer frem. Til den tid skal vi nok have ordentlige temperaturer, til at salaten vil overleve.

Vintersalat – som jeg igen-igen virkelig vil anbefale – kan dog udplantes allerede i slutningen af marts. Dog med beskyttelse af fiberdug.

Nej! Det pynter ikke med fiberdug. Jeg bruger det meget sparsomt, men her marts og april er det altså nødvendigt.

Samtidigt med at jeg såede et par rækker af salat-frø. Dermed vil den forspirede salat være klar til høst her i maj – slut april. Og den frøsåede salat på friland vil være klar til høst slut maj.

Og det passer med at den forspirede sommer salat bliver udplanten midt maj og er klar til høst midt juni. Med løbende såning og udplanting af salat – og hen mod efteråret skift til vintersalat – er vi selvforsynende med frisk salat fra slut april og indtil frosten rigtigt sætter ind i januar – slut december. Herligt.

hvornår kan salat plantes ud i køkkenhaven friland dyrkning tidlig

Ovenstående foto er fra sidste uge, da jeg fjernede fiberdug over salat. Se lige hvor fint den udplantede salat står – og den såede salat er allerede godt på vej. Fotoet er af dubacek, som i bladstruktur minder meget om forstørret rucola. Smagen er dog slet ikke så skarp, men langt sødere – altså som salat.

Vil lige tilføje. I forhold til udplatning af salat i slut marts – og såning af salat i marts – så har jeg forud for såning og udplantning haft plastik på jorden siden februar. Ganske enkelt for at varme jorden op, ligesom vi gør til de tidlige kartofler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *