Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kyllinger udklækket i rugemaskine

I år har vi prøvet noget nyt. Udrugning af kyllinger i rugemaskine. Normalt har vi ladet vores høns ruge kyllinger ud, men vores høns skrukker temmelig sent – derfor praktisk med en rugemaskine.

Udrugning af kyllinger

De sidste 21 dage har vi haft en rugemaskine stående i kælderen. Nu har vi fået kylling. 8 kyllinger blev det til – ud af 12 æg. Det er da ganske sejt.

Jeg fik en rugemaskine i julegave. Har måske nok brokket mig en del over at vores høns skrukker meget sent – vi har wyandotter, som skrukker flittigt. De skrukker dog først engang slut maj. Og med 21 dage til udrugning af kyllinger, så har vi først kyllinger i juni. Det er altså lidt sent, hvis det skal nå og blive store kyllinger til slags – førend vi skal til at fodre (altså når græsset stopper med at vokse)

Utroligt så nemt det er. Super smart maskine. Fylder bare vand på, lægger æg i også klarer maskinen det hele. Vender æg og sørger for rette temperatur, såvel optimal fugtighed til rugeæg.

Efter 7 dage kunne vi lyse æggene og få konstateret om der var liv. Det var er i samtlige 12 æg. Nu her efter 21 dage, så er dog kun 8 blevet udklækket. Ikke 100% succes, men jeg er virkelig godt tilfreds.

Gentager lige. NØJ, hvor er det nemt. Det mest besværlige er snart at få indsamlet rugeæg. Rettere sagt opbevaret rugeæg optimalt.

Opbevaring af rugeæg

Rugeæg må ikke blive kolde. Rugeæg bør opbevares ved stuetemperatur – tåler dog fint temperaturer ned til 8 grader. Når nu vi har haft frost et par gange i løbet af marts, så er det ikke sådan lige – æggene ligger jo hurtigt og bliver kolde i rugekassen, når hønsene ikke lægger sig på dem.

Næste år tænker jeg desuden at vi må endnu tidligere igang. Kunne være fedt med udrugning af kyllinger allerede i starten af april. Vores hane var dog temmelig ung i år, så han skulle lige forstå hans funktion i hønsegården – det startede han først med i slutningen af marts.

Rugeæg bør desuden vendes to gange dagligt. Det løste jeg ved at sætte en alarm på telefonen som gav besked morgen og aften – problem løst.

Varmelampe til kyllinger efter udrugning af kyllinger

Da kyllingerne var klækket blev de i rugemaskine 12-24 timer, for at blive helt tørre. Derefter flyttede kyllingerne i en plastkasse jeg har indrettet med både vand, kyllingefoder og naturligvis varmelampe.

varmelampe kyllinger udrugning hønemor

Dog ikke en klassisk varmelampe til kyllinger, men en såkaldt hønemor. Kan bedst beskrives som en omvendt kogeplade. Det geniale er at kyllingerne klemmes af pladen – pladen er lun – og det skulle give stærkere kyllinger. Og vi undgår at risikere at vinger og fjer bliver svedne.

Dyr på gården

Nu vi er ved at kigge på gårdens dyrebørn, så skal I også lige se hvordan vores 4 lam trives.

Er de ikke bare fine.

Skrev om alle vores dyrebørn i et tidligere blogindlæg – dyr på gården – der kan også ses fotos af vores super søde kaninunger. De er noget så nuser.

Og inden længe forventer vi at få dueunger. I hvert fald godt gang i rederne hos duerne. Martin var fremme med stigen – for at komme op i dueslaget og tælle æg – og talte 6 fine dueæg. Så hvert et duepar er godt igang med 2 æg.

dueæg udrugning duer dueunger

Klækker samtlige dueæg, så fordobler vi besætningen af duer i år. Det er da ganske godt resultat på først sæson, men lad os nu se. Æggene skal jo lige ruges ud først.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *