Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sikke det går…

Det er nu bare ekstra fantastisk med dyr på gården, her i foråret. Skønt med alle de små – både kaninunger, kyllinger, lam og dueunger…

Dyr på gården

Kan man have en bondegård uden dyr? Kan man overhovedet bo på landet uden dyr. Måske, men vi er vældig glade for vores dyr på gården.

Ikke mindst efter Ingrid er kommet til. Hun er kun 14 måneder, men nøj hun hygger sig med dyrene.

Påsken er brugt på at nusse om de mange kaninunger. De blev 6 uger i mandags.

kaninunger dyr på gården

Jeg kunne sagtens vise massevis af flere FANTASTISK søde billeder med kaninunger. I år er det blot lidt ligesom om at Ingrid er med på dem alle – og vi forsøger lidt at minimere Ingrids “onlinetid”..hehe. Men se lige, hvor skøn hun er på ovenstående foto med en lækker brun kaninunge.

Får, påskelam og læmming

I aftes – lige ved spisetid – gik læmming igang hos et af vores får. Det måtte vi naturligvis ud og kigge til, med det samme. Så Ingrid var med i stalden, da årets første lam kom til.

Vi havde håbet på påskelam. Det nåede vi dog ikke i år. Påsken faldt også meget tidligt. Læmning gik dog rigtig fint. To fine lam fik sorte, som vores ældre får hedder.

Idag til formiddag fulgte endnu et lam hos Clara. Dermed venter vi kun på lam fra Carla, som skal have lam for første gang.

Efterhånden ved at være kommet mange lam til verden her på gården. Det er dog lige spændende og urovækkende hver gang. Vi har da været uheldige både med sædefødsel, som dog endte godt – og vi har oplevet dødsfødte lam.

Først lam kom i 2018. Sidenhen har vi fået lam hvert år. Fårene fik vi i august 2017 – af den årsag at får er geniale til at bekæmpe bjørneklo.

Læs om bekæmpelse af bjørneklo her

Bjørneklo har vi efterhånden fået udryddet. Har i hvert fald ikke flere bjørneklo end de kan stikkes med en spade. Fårene får dog lov at blive, da det er et fantastisk hyggeligt dyr.

Kyllinger og dueunger på vej

Nå ja! Og nu vi taler dyr på gården – rettere sagt deres unger. Inden længe forventer vi kyllinger. Har en skrukhøne, som ligger på intet mindre end 13 æg. Spændende, hvad det bliver til – med sådan et ulykkestal.

Desuden er duerne godt igang. Har 2, muligvis 3, duer der ruger på æg.

duer i haven volier net frit flyvende duer dueslag

Ovenstående er fra februar, da et par af duerne valgte at bryde ud af indhegningen. Og vi derfor måtte fjerne nettet over dueslaget – for at få det på igen om aftenen.

Normalt flyver duerne frit, men grundet fugleinfluenza er både duer og høns dømt til at være inde. Både vi – og helt sikkert også dyrene – krydser fingre for snart at må komme ud.

Læs om det midlertidige voliere til duer her

2 Kommentarer

 1. Sandie Lind
  Sandie Lind 16. april 2023

  Hvor er det spændende med lam og får 🤗 Vi har selv et stykke jord, vi lige nu udlejer til en ældre herre med skotsk højlandskvæg, men på sigt vil vi gerne have får og et par ponyer gående.
  Hvad synes du er fordele og ulemper ved får?
  Mvh
  Sandie

  • Rune
   Rune 17. april 2023

   Lyder herligt!

   I forhold til fordele/ulemper, så ved jeg snart ikke hvad jeg skal sige… Udover at dyr tage tid. Uanset hvad dyr man har. Er det kun til hobby sjov, så skal man virkelig gøre sig opmærksom på tiden…

   Får skal klippes, klove beskæres og fodres 1-2 gange dagligt om vinteren. Og der skal sikres frostfrit vand…

   Dertil nævner du et stykke jord. Vi har 3 folde, som vi kører i rotation på. 4 uger hver sted, hvilket gør at vi undgår problemer med orm og andre skadedyr – og det giver græsset ro, så vi sparer på foder”kontoen” .

   Men altså… dyr er FANTASTISKE! Enormt givende. Og gevinsten ved får er at kunne fylde fryseren med lækkert lammekød. Så har man lyst og modet, så vil jeg da klart anbefale det.

   Vi tog på roskildedyrskue og talte med avlere, for at få erfaring og gode råd. Det kan jeg kraftigt anbefale… også køb før et sted, hvor de avler – og er klar med råd og vejledning, når de dukker op. Vi startede med får i 2017. Ringede til sælger så sent som sidste uge, da vi havde spørgsmål i forbindelse med læmming… Så et seriøst sted at købe får er GULD værd!

   vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *