Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det ser farligt ud!

ØV! Vi er – som mange andre – angrebet af gråskimmel på vores tulipaner. To store bede er angrebet af svampelidelsen Botrytus Tulipae (gråskimmel) også kaldet tulip fire, da det ligner tulipanerne er brændt.

Gråskimmel på tulipaner

Det her er virkelig et af de super øv blogindlæg, at måtte skrive. Vi er angrebet af sygdom i vores tulipaner – en svampelidelse, som oftest oftaltes “Tulip Fire”. Netop fordi det ligner at tulipanerne har været forbrændt. Sådan mere lavpraktisk, så er der tale om gråskimmel på vores tulipaner.

Vores to store bede foran huset er angrebet – virkelig hårdt angrebet. Det ser forfærdeligt ud. Langt de fleste tulipaner er kolapset under angrebet og kommer ikke til at bære blomst i år. Nogle enkelte har dog sat knop – specielt de sene – men det er jo bare ikke kønt. De tidlige tulipaner er alle bukket helt under.

tulip fire gråskimmel tulipaner botrytis tulipae Botrytis cinerea tulipangråskimmel visne tulipaner grimme pletter brune blade

Slet ikke det samme smukke bed, som vi er vandt til her i foråret. Normalt står her massevis af smukke tulipaner i nuancer af pink. I år ser det bare farligt ud!

En ting er at jeg nu må igang med at fjerne alle angrebne tulpaner, som led i behandling af gråskimmel på tulipaner. Jeg er også nødt til at bruge tid på at luge bedet – grundet angrebet af gråskimmel, så er jorden slet ikke (som normalt) dækket af tulipaner. Derfor har ukrudt spiret vældigt frem. Men ja, det hedder sig jo også – i et klogt orsprog – at én ulykke sjældent kommer alene. Og jeg tør nok sige at vi er hårdt angrebet af problemer med vores forårsløg i år. ØV!

Vi er ikke ene om at være angrebet. Rigtigt mange er plaget i år. Gråskimmel på tulipaner har virkelig ramt Danmark.

Måske er svampene kommet med de købte løg. Måske bare nogle få, som har smittet resten. (Tulipanavlere i Holland har haft store udfordringer med svampesygdomme i tulipanløg de seneste år).

De to store bede her er anlagt tilbage i 2017. Og har blomstret flot lige siden. Sidst år var blomstringe dog lidt nedadgående – derfor supplerede jeg med lidt nye løg, så måske nogle af disse har været inficeret. Træls tanke, men nok det mest logiske… Da vi umiddelbart ikke er ramt andre steder i haven.

Anden forklaring er at svampesygdommen er opstået i forbindelse med den våde vinter. Efterfuldt af frosten vi fik temmelig sent, da de første mange tulipanløg – især de tidlige tulipaner – var spiret godt frem.

Måske en kombination. Uanset, så er det virkelig enormt surt at opleve.

Tulipangråskimmel – Botrytis Tulipae

De fleste der dyrker grøntsager kender allerede til gråskimmel. Tomater angribes nemt af gråskimmel, samme gør agurker. Faktisk kan gråskimmel angribe næsten ale planter.

Gråskimmel er ikke farlig – og for grøntsager kan man sagtens spise afgrøderne, trods planten er angrebet. Men væksten stopper og planten vil gå til, hvis ikke der sættes ind med behandling af gråskimmel.

Omvendt er det dog ved tulipaner. Ikke at gråskimmel på tulipaner er giftig, men nu skal planten jo ikke spises. Tulipaner skal kigges på og nydes, hvorfor gråskimmel er temmelig ødelæggende. Og det spreder sig hurtigt. Virkelig hurtigt.

Se bare mine store bede med tulipaner. Måske jeg har fået et par inficerede løg. Og resultatet er at to store bede på 16-20 kvadratmeter nu er angrebet.

Spredning sker i jorden. Oftest via sideløg, men også ved at inficerede løg står tæt med andre løg. At vi har gråskimmel i to bede betyder altså ikke at vi – umiddelbart – skal frygte for vores øvrige tulipanbede. Eller mine mange tulipaner i krukker.

Man er egentligt ikke i tvivl om man har gråskimmel på sine tulipaner – tulipangråskimmel også kaldet tulip fire eller det latinske navn Botrytis Tulipae. Udbruddet ses ved pletter på knopperne, såvel pletter på bladene. Og som udbruddet tager fart, så vil man se at bladene nærmest visner. Ser ud som om bladene er forbrændt – deraf navnet tulip fire.

Vi er angrebet af Tulipangråskimmel. Det er en svampelidelse, som kun angriber tulipaner. Tulipaner kan dog også angribes af almindelig gråskimmel “Botrytis Cinerea”.

Sygdomstegn er meget ens med hinanden. For almindelig gråskimmel, så vil man dog nærmere se at bladene bare visner – bliver brune og planten slatten. Hvor tulipangråskimmel får disse tydelige pletter især på blomsterknoppen, men også stængler og blade får pletter.

Behandling af gråskimmel på tulipaner – uanset om det er almindelig gråskimmel eller tulipangråskimmel – er desuden den samme. Så det er i det mindste nemt, trods behandling af gråskimmel på tulipaner er temmelig voldsom. Og ikke mindst ENORMT frustrerende!

Behandling af gråskimmel på tulipaner – behandling af tulip fire

Der findes desværre ingen egentligt behandling. Findes ingen sprøjtemidler mod gråskimmel på tulipaner eller anden bekæmpelse af tulipangråskimmel.

Eneste løsning er at fjerne samtlige inficerede tulipaner. Optimalt bør tulipanløg også graves op. Det virker dog helt uoverskueligt at komme igang med på så store områder, som her. Og behandlingsvejledningen lyder da også kun at alle bladdele som minimum bør fjernes.

Ved at fjerne bladmassen, så fjernes også løgets energikilde til at kunne spire igen. Og dermed burde det altså være nok at fjerne alt over jorden.

Dernæst skal man de næste år sørge for at fjerne alle tulipaner, som skulle spire frem – altså tulipaner, som man ikke har fået fjernet.

Dertil kommer at der bør gå minimum 3 år førend man igen planter tulipaner samme sted. Allerhelst 5 år.

Så en ting er angrebet i år, som virkelig virker totalt ødelæggende. Angrebet fortsætter dog de næste 3-5 år, da vi ikke kan have tulipaner i de to store bede i haven. ØV! Nu ved vi dog at det er tulipangråskimmel, så vi kan trods alt have alle andre typer af forårsløg. Bare ikke tulipanløg.

bed tulipaner tulip fire svamp tulipanløg

Øv! Hvor er det altså bare super træls! Nu er alle tulipaner fjernet i begge bede – sørgeligt tomt ser det ud ude.

Husk desuden at brænd eller smidt bladdelene i skraldespanden. Må endelig ikke komme på komposten, da det ikke dræber svampen.

Det var mine to første bede med tulipanløg. Det er sgu trist! Nå, nu er behandlingen igang – og vi har heldigvis mange andre skønne bede med tulipanløg.

Mosegris spiser forårsløg

Eller rettere sagt. Vi er nu faktisk temmelig hårdt angrebet i år.

Nævnte tidligere ordsproget – En ulykke kommer sjældent alene. Og jeg føler virkelig at min forårsglæde bliver sat på en prøve i år.

Ikke nok med at vi har gråskimmel på vores tulipaner – og derfor har måtte kassere flere tusinde tulipaner. Og rydde to kæmpe store bede for tulipaner.

Der er også flyttet en mosegris ind i et stendige.

Heldigvis spiser skadedyret ikke mine pæoner, men alle påskeliljer er væk. Og mange af tulipanløgene er også begyndt at vælte – og se helt slatne ud.

Frygtede faktisk at jeg også have gråskimmel i stendiget i tulipanerne, men det viser sig – ironisk heldigt – at det “bare” er en sulten mosegris, som spiser løgene. Og dernæst vælter tulipanerne. ALTSÅ!

Nå! Så i stendiget er sat flere smækfælder til at fange den mosegris, som spiser mine tulipaner.

mosegris bekæmpelse tulipaner tulipanløg løg spises

Det pynter jo virkelig heller ikke, ligefrem.

Nå ja! Og et andet sted i haven har jeg opdaget at nogle insekter er ved at spise bladene på nogle af mine tulipaner. Virkelig ikke vores år for forårsløg.

huller i tulipan blade hvad spiser mine tulipaner tulipanløg

Og med fare for at lyde, som om jeg bare opdigter problemer, så har vi haft rotter i stalden henovervinteren. Og de har virkelig haft en fest med at rasere mine krukker med tulipanløg

Det problem har vi aldrig haft før, men også altid haft kat. Vores kat døde dog i efteråret – og vi syntes ikke lige, at efteråret var tid til ny kat. Tro mig, det fortryder jeg bitterligt. Heldigvis kun nogle få at de mange krukker, som rotterne helt fik ødelagt. Nåede og redde de fleste – rettere sagt fange rotterne.

Læs om tulipanløg i krukker her

Nå! Det var slut på søndagens blogpost. ØV altså!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *