Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forspiring af grøntsager til køkkenhaven

Når det kommer til forspiring, så er marts måned den største såtid for grøntsager. MEN, hvad kan man så i marts til ens køkkenhave. Og hvornår kan man så grøntsager på friland?

Hvornår kan man så på friland?

I forlængelse af mit tidligere blogindlæg om tidlig salat plantning i køkkenhaven her i marts, så vil jeg lige følge op med lidt mere guide til hvad man kan så i marts.

hvornår kan man plante udenfor og hvad kan man så i marts i køkkenhaven

Læs om hvornår man kan plante udenfor i køkkenhaven

Det er endnu alt for tidligt til direkte såning af grøntsager i køkkenhaven. Vi havde 3 minusgrader forrige nat. Og de melder om nattefrost igen i nat. Og trods tiden til hvornår man kan så på friland nærmer sig, så er det ikke endnu.

Mange grøntsagsfrø foretrækker godt nok at spire ved køligere temperaturer. Det er dog køligere temperaturer i forhold til sommervejret. Salat spirer f.eks. ikke over 20 grader. Spiretemperatur for kål er også 15-18 grader. Og sådan gælder det nærmest med spiretempetatur for de fleste grøntsager.

Vi skal dog lige have nogle højere temperaturer om dagen, såvel om natten, førend det er værd at begynde at så grøntsager på friland.

Jeg plejer at begynde lægning af tidlige kartofler midt marts – sådan ca. 15-20 marts. Imellem rækkerne af kartofler sår jeg tidlig salat. Det er årest første grøntsagsfrø jeg sår på friland.

Tilføjes skal dog at jorden har været dækket med fiberdug og plastik før siden februar, for at varme jorden til lægning af tidlige kartofler. Læs om dyrkning af tidlige kartofler her

Vi skal dog hen i april, førend jeg rigtigt begynder at så i køkkenhaven. Start april begynder jeg med direkte såning af ærter på friland, såvel såning af gulerødder i køkkenhaven. Det er de to første grøntsager, som jeg sår på friland.

Hvad man kan så i marts handler altså mere om, hvad man kan begynde at forspire i marts til ens køkkenhave.

Hvad kan man så i marts til ens køkkenhave

hvad kan man så i marts

Når det kommer til forspiring til ens køkkenhave, så er der enormt meget man kan så i marts.

Det gælder især, hvis man ikke har vækslys, som vi har – og derfor allerede i januar og februar var igang med tidlig forspiring.

Har man ikke sået porer, så er det ved at være tid – nærmere sidste udkaldt, for at de kan nå og blive klar til plantning i køkkenhaven.

Alle typer af kål kan man også fint begynde at så her i marts. Vil man have tidlige ærter, så begynd også gerne forspiring af ærter – og samme gælder det med rødbeder.

Nå ja! Nu nævnte jeg tidlig salat, længere oppe. Det er også tid til første såning af sommer salat. Måske lige vente en lille uges tid – eller to – hvis man ikke har vækslys. Men vil man have forspiret salat klar til udplantning i slut april, så skal det forspires nu i marts – også kan man begynde høst i maj.

Hvad skal man så i marts i køkkenhaven

Nu vi er ved at tale om, hvad man kan så i marts til køkkenhaven, så lad os da også lige runde hvad man skal så i marts i køkkenhaven. Altså såfremt det er afgrøder man gerne vil dyrke i ens køkkenhave.

Den vigtigste grøntsag, som man skal så i marts, er knoldselleri. Og det bør hellere være nu, start marts end senere. Knoldselleri vokser nemlig enormt langsomt, så vil man dyrke store flotte knoldselleri så skal der forspires her i marts.

Samme gælder det med forspiring af knoldfennikel. Vinduet for dyrkning af knoldselleri er den tidlige sommer, såvel igen i efteråret. Det er for varmt til dyrkning af knoldselleri i køkkenhaven henover sommeren.

Så vil man høste friske knoldfennikel i juni, så skal såning af knoldselleri gøres her i marts.

Forspiring af knoldfennikel gøres nemt i et sydvendtsvindue, blot pas på med varmen.

Forspiring af knoldselleri gøres ligeledes nemt i en vindueskarm. Her skal man dog vær ekstra opmærksom på varmen, da knoldselleri spirer ved 15-18 grader. Stil derfor gerne såbakken et køligt sted først. Og flyt i vindueskarm senere, når spiring er sket.

Forspiring af løg til køkkenhaven

Vil ikke sige, at det er for sent til såning af løg i marts. Løg er dog ikke en af de grønsager, som jeg vil anbefale til “hvad man kan så i marts til ens køkkenhave”.

Jeg ved dog at nogle begynder såning af løg i marts – altså såning af løg fra frø. Vel at mærke med en noget senere høst i efteråret.

Normalt høstet løg i juli – start august. Og giver dermed plads i køkkenhaven til en senere afgrøde. Ved såning af løg i marts, vil man først kunne høste løg i september. Det er måske også super, men risikoen for om man kan få tørret sine løg ordentligt er et dilemma. Men man kan jo være heldig med en varm sensommer.

Marts er i hvert fald sidste udkald til, hvis man vil forsøge med såning af løg fra frø.

Vil desuden sige at såning af løg fra frø er ganske svært. Det vidste jeg godt, da jeg i år ville forsøge med såning af løgfrø.

såning af løg fra frø med vækslys

Fremspiring gik umiddelbart fint. Trods jeg ikke synes at jeg fik helt så mange spirer, som såede frø. Sidenhen har balancen med at undgå løg tørrer ud – og druknes i for meget vand – været min udfordring.

Kort sagt. Jeg har idag halvdelen af de løgfrø jeg priklede tilbage i februar. Dermed slet ikke nær nok planter til udplantning i køkkenhaven i april.

Men hej. Det var først gang jeg forsøgte med såning af løg fra frø. Og jeg skal nu nok ende ud med løg.

Jeg har derfor været ude og købe sætteløg, som vi plejer. Og her i marts er det tid til forspiring af sætteløg.

forspiring af sætteløg til køkkenhaven

Jeg giver dog ikke op med såning af løg fra frø. Det skal lykkedes. Og tænker jeg lader mig inspirere af marts efterårssåning af blomster til skærehaven, som virkelig er en succes. Så til efteråret vil jeg forsøge med såning af løgfrø i drivhuset – også ellers lade planterne vokse langsomt frem i drivhus hele vinteren. Klar til udplantning i køkkenhaven til april. Det forsøg skal jeg naturligvis nok vende retur med nærmere information om.

Knækket kode til såning af løg skal jeg i hvert fald nok finde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *