Tryk "Enter" for at gå til indhold

Stedmoderblomster fra såning, pasning og platning…

ELSKER stedmoderblomster. Mest af alt elsker jeg at plante stedmoderblomster i krukker, som kan stilles frem i foråret. Stedmoderblomster er virkelig en skøn forårsblomst.

Plantning af stedmoderblomster i krukker

Forrige weekend fik jeg taget alle krukker med forårsløg ud. Og trods der endnu er risiko for nattefrost, så er det også tid til plantning af stedmoderblomster i krukker.

forårsløg i krukker taget ud i haven klar til vanding af krukker med forårsløg

Tror ikke at jeg kan nævne nogen forårsblomst, som går bedre med forårsløg i krukker end stedmoderblomster i krukker. Matcher især flot med tulipanløg i krukker, men går også rigtig godt med påskeliljer i krukker.

Læs om forårsløg i krukker her

Derfor starter jeg denne weekend med at plante stedmoderblomster i krukker.

dyrkning af violer til plantning af stedmoderblomster i krukker

Når nu man er vild med forspiring, så har jeg selvfølgelig selv været igang med såning af stedmoderblomster til plantning i mine krukker til haven.

Såning af stedmoderblomster

Det er selvfølgelig dejligt nemt at købe stedmoderblomster på planteskolen. Og de koster nu heller ikke alverden, men jeg er glad for forspiring. Og udvalget er noget større ved såning af stedmoderblomster.

Jeg har da også tit købt stedmoderblomster, ganske enkelt for at få sorten. Også senere på sæsonen høstet frø fra stedmoderblomster. Det er ganske nemt. Og med høst af stedmoderblomster, så bliver dyrkning af stedmoderblomster pludselig helt gratis. Det er jo også herligt, når man er vild med denne skønne forårsblomst – og gerne har mange stedmoderblomster i krukker rundt i haven.

Såning af stedmoderblomster gør jeg i en såbakke, for sidenhen at prikel om i individelle såkamre. Planter stedmoderblomster om igen senere. Og ellers passer de sig selv før plantning af stedmoderblomster i krukker, her i marts.

Læs om såning af stedmoderblomster

dyrkning såning forspiring prikling stedmoderblomster

Hvornår kan man så stedmoderblomster?

Spørg du mig, så er der kun et tidspunkt til såning af stedmoderblomster. Og det er i sensommeren. Jeg sår i løbet af juli, prikler om i august og planter om igen i løbet af efteråret.

Såning og forspiring af stedmoderblomster gør jeg i en løs så- og priklemuld. Omplantning i efteråret gør jeg til en jord blandet med lige dele grus, for at sikre ordentligt træning henover vinteren.

Man kan også så stedmoderblomster i foråret. Altså nu i marts. Så vil blomstringen dog først ske i løbet af juli og august. Sådan gør jeg ikke, da stedmoderblomster først og fremmest er en skøn forårsblomst i krukker.

Ved såning af stedmoderblomster i juli måned, så har jeg stedmoderblomster klar til blomstring her i marts.

Såning af stedmoderblomster i efteråret giver tidlig blomstring

Har netop plantet stedmoderblomster i krukker. Og trods vi kun er 1 uge inde i marts, så står mine stedmoderblomster fra frø allerede med fine knopper. De skal nok blomstre om et par uger.

Køber man stedmoderblomster her i foråret, så står de allerede med blomst. Disse planter er drevet frem med kunstig lys, varme og i drivhus for at blomstre nu. Det er måske ikke så klimavenligt, når planterne blomstrer helt af sig selv i marts – blot ved såning af stedmoderblomster i juli, året før.

Hvordan og hvornår kan man tage frø af stedmoderblomster?

Høst af frø fra stedmoderblomster gør jeg i løbet af juni. Det er ganske nemt. Jeg stopper med at fjerne visne blomster, når vi når til midt maj.

Indtil midt maj, så fjerner jeg løbende visne blomster fra mine stedmoderblomster i krukker. Fra midt maj får blomsterne lov at gå i frø. Tager et kaffefilter og holder ind under planten, som jeg ryster let. Også får jeg alle frø fra stedmoderblomster ned i kaffefiltret.

Det er virkelig nemt, trods må ske lidt en snørklet forklaring.

Ved dyrkning af stedmoderblomster i krukker, så kan jeg bedre sikre mig at jeg får de rigtige farver, når jeg høster frø fra blomsterne. Jeg har nemlig kun en og samme farve og sort pr. krukke. Og sørger for at krukkerne med forskellige farver står langt fra hinanden i haven. Dermed er jeg nogenlunde sikker på at få rigtige farver, som jeg forventer.

Kan stedmoderblomster tåle nattefrost?

Godt nok har jeg netop plantet stedmoderblomster i krukker.

Jeg er i hvert fald godt igang. Fik plantet de første 10 krukker til idag. Tager en omgang mere i morgen. Ender nok med 25-30 krukker med stedmoderblomster. Bruger krukker på 21 cm i diameter, hvor jeg planter 4 stedmoderblomster i. Det passer med at planterne hurtigt får dækket jorden af – og fyldt krukken med blomster.

Det er dog endnu for tidligt for stedmoderblomster at komme ud i haven. Hvorvidt stedmoderblomster kan tåle nattefrost afhænger af vind og frostgrader.

Stedmoderblomster tåler lidt frost, men blæser det føles det hurtige koldere. Og trods stedmoderblomster tåler lidt frost, så er det virkelig ikke meget frost de tåler.

Stedmoderblomster i krukker

Havde jeg plads i drivhuset, så stillede jeg gerne krukkerne med stedmoderblomster der. Det har jeg dog ikke, så krukkerne får lov at stå i værkstedet – foran et stort vindue. Det plejer at fungerer fint, så planterne vokser mere til de næste uger.

Når vi kommer et par uger længere frem, så stiller jeg krukkerne med stedmoderblomster ud i haven – og regner med at risikoen for hård nattefrost er ovre.

Kan stedmoderblomster i krukker blomstre hele sommeren?

En lille tilføjelse til at jeg skriver, at stedmoderblomster er en skøn forårsblomst – og at jeg hovedsageligt ser stedmoderblomster, som en forårsblomst. Lad mig dog tilføje at jeg har stedmoderblomster i krukker til at blomstre hele sommeren. Og et godt stykke ud på sensommeren.

Når jeg i juni har høstet frø, så klipper jeg stedmoderblomster ned – og gør det samme med hornvioler. Giver lidt gødning. Og 2-3 uger senere har jeg endnu en flot blomstring, som igen varer nogle måneder.

Så ja, stedmoderblomster kan blomstre hele sommeren, når man blot sørger for at klippe ned, give gødning og sørger for at planterne ikke tørrer ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *