Tryk "Enter" for at gå til indhold

Fejrer foråret med at flytte krukker med forårsløg i haven

Vinteropbevaring af forårsløg i krukker er sket i stalden. Nu er det forår og tid til at få de mange krukker med forårsløg ud i haven, så de kan få sol – og jeg kan komme igang med vanding af især tulipanløg i krukker.

Forårsløg i krukker

Det startede med tulipanløg i krukker. Ganske enkelt fordi tulipanløg skal graves op hvert år – i hvert fald de mere specielle tulipaner – for at sikre tulipaner kommer igen, næste år.

Det var derfor bare nemmest at lægge tulipanløg i krukker. Det er desuden skønt at kunne tage krukkerne frem, når blomstringen er klar – derfor er sidenhen fulgt alverdens forårsløg i krukker.

forårsløg i krukker taget ud i haven klar til vanding af krukker med forårsløg

Idag har jeg knap 200 krukker med forårsløg. Inddelt i forskellige farver, som matcher den opsætning med krukker jeg laver. Har umiddelbart 3 steder i haven jeg laver opsætning af krukker med forårsløg. Ved hoveddøren, ved indskørslen og vores krukke have langs huset.

Alle tre steder skiftes løbende ud med blomster i krukker. Således at vi altid har blomster i krukker disse tre steder. Efteråret er det hovedsageligt krysantemum, sommeren er det hovedsageligt georginer og foråret er det forårsløg i krukker – hovedsageligt tulipanløg i krukker.

Nu er det forår og tid til at krukkerne kommer ud, så de mange forårsløg kan få sol og nyde forårsvejret.

Hvornår er det bedst at sætte forårsløg i krukker?

Med knap 200 krukker, som skal fyldes med forårsløg, så er det et temmelig stort arbejde. Jeg begynder at sætte forårsløg i krukker i oktober. Starter med påskeliljer og senere lægges tulipanløg i krukker.

Det er nemlig lidt forskellgit hvornår det er bedst at sætte forårsløg i krukker. Påskeliljer, krokus og øvrige forårsløg, som nemt kommer igen år efter år, kan lægges i krukker eller i havens bede allerede fra september. Tulipanløg bør man først lægge i november – gerne slut november. Jeg lægger tulipanløg i krukker i starten af november, da krukkerne opbevares indenfor henover vinteren. Dernæst lægges tulipanløg i havens bede, slut november.

I havens bede har jeg de sikre tulipaner. Lægger kun forårsløg i havens bede, som jeg ved kommer igen år efter år.

Læs om sikre tulipanløg her

I krukker lægger jeg så de mere specielle tulipanløg, som jeg dermed bedre kan passe og pleje korrekt. Graver altid tuliipanløg i havens bede op, men det gør jeg med alle tulipanløg i krukker – netop for at sikre at tulipanerne vil blomstrer igen og igen.

Hvordan opbevarer man bedst forårsløg i krukker?

Massevis af krukker med forårsløg til vinteropbevaring.

Henover vinterer står mine mange forårsløg i krukker i stalden. Vigtigst er det at beskytte tulipanløg i krukker, men også alle øvrige forårsløg i krukker trives godt med at være til vinteropbevaring i stalden.

Problemet med forårsløg i krukker er ikke frosten, som de fleste tro.

Forårsløg tåler fint frost – tulipanløg tåler også fint frost.

Dilemmaet ved forårsløg i krukker er den meget nedbør. Specielt kombineret med frostvejr, da det gør at vandet fastholdes i krukkerne – og dermed risikerer man at ens forårsløg drukner og rådner væk.

Har man ikke en stald til opbevaring af forårsløg i krukker, som os, så kan man stille krukkerne udenfor og dække med plastik – eller måske lægge nogle brædder henover.

Ved godt at nogle har held med at have tulipanløg i krukker udenfor hele vinteren, men et er nok mere held end optimalt. Det er i hvert fald en stor risiko.

Som det ses f ovenstående foto, så har jeg krukker med forårsløg stablet op ovenpå hinanden. Bruger nogle brædder til at lægge henover krukkerne, så jeg nærmest kan lave en reol af krukker. Det fungerer rigtig fint.

Sker at nogle forårsløg skyder frem i februar, når vi som i år har en mild februar. Og brædderne dermed kan bøje og blege de nye skud. Det retter sig dog ganske hurtigt, straks krukkerne kommer ud i haven og får sol.

Kan terracotta tåle frost? Og er terracotta krukker frostsikre?

Den opmærksomme vil have opdaget at jeg har alle mine forårsløg i terracotta krukker. Det vil jeg klart anbefale! Det fungerer bare!

Terracotta krukker er nemlig åbne i overfladen, så vandet fordamper ud af siderne – såvel løber ned i krukker og ud af bunden. Derved hjælper terracotta krukker til med at sikre, at forårsløg ikke står og sopper i vand – hvilket fører til rådne forårsløg.

Ved godt at mange vælge terracotta krukker fra, da det hedder sig at terracotta krukker ikke er frostsikre. Det er de nu dog, men teracotta er mere porøse. Og når indholdet fryser til – især om indholdet er vådt – så udvikdes indholdet. Vand udvides jo, når det fryser. Og derved springer teracotta krukker – og det er faktisk mere derfor at teracotta krukker ikke er frostsikre.

I stalden, hvor jorden står tør henover vinteren, så det det dog intet problem. Har vist aldrig mistet en terracotta krukke til frost. Større dilemma er det med klodsmajor her, som med mange krukker at flytte rundt på, af og til får tabt en krukke. ØV!

I år gik det kun ud over en enkelt krukke, som må blive til potteskår til at lægge i bunden af krukker, som dræn.

Pasning af forårsløg i krukker

Nævnte det næsten allerede i afsnittet forud om, hvorvidt terracotta krukker kan tåle frost. Gentager dog lige. Jeg vander IKKE mine krukker med forårsløg, henover vinteren.

Jeg vander krukkerne, når jeg har lagt forårsløg i jorden. Det vil sige engang i løbet november får alle krukker en ordentligt omgang vand. Lægger alle forårsløg først. Påskeliljer i oktober, tulipaner i november og vander dem alle i november – for dernæst at stille alle krukker til vinteropbevaring samtidigt i slutningen af november. Derved kan jeg nemmest få stablet krukkerne op korrekt, så de står sikkert i stalden henover vinteren.

Dernæst vander jeg ikke forårsløg i krukker, førend her i marts. Altså når krukkerne er båret ud i haven. Og vil sige at jeg oftest lader vejrguderne vande, men kommer der ikke regn den de første dage efter jeg har båret krukkerne ud i haven – så får de en tur med vandlangen. Også får de ikke mere vand førend blomstringen begynder (medmindre marts er meget tør). Når blomstringe begynder, så vander 1-2 gange ugentligt afhængig af vejret. Vigtigt at løgene endelig ikke må tørre ud. Og det gælder også her i marts, før blomstringen starter. Det er nemlig nu her i marts – før blomstringen – at vandingen afgør om man får kæmpe løg til opgravning eller små bitte løg.

Vejrguderne plejer dog at stå for vandingen her i marts. Og det er faktisk det, mere eller mindre – udover gødning, som jeg lige tager i næste punkt.

Hvornår skal løgplanter gødes?

Samtidigt med vanding af de mange krukker med forårsløg, tilbage i november, så får alle krukker en smule gødning. Ideelt er det bedste tidspunkt til gødning af forårsløg i krukker være i januar, før væksten. På det tidspunkt er krukkerne dog stablet op i stalden, så jeg giver lidt gødning efter vanding – ikek før, men efter vanding. Derved ligger gødningen ovenpå og siver langsom ned – fremfor at vandes ned i krukkerne med det samme.

gødning til løgplanter og forårsløg i krukker

Når væksten kommer godt igang her i løbet af marts, så får alle krukker lidt gødning igen. Kun ganske lidt – en 1/4 del af hvad jeg gav i november. Nover giver jeg ca 1/2 spsk fuld gødning, som det ses på ovenstående foto.

Også får krukkerne lidt gødning igen, når blomstring er ovre – og løgene stilles væk, for at visne ned. Virker måske mærkeligt at gøde efter blomstring, men det er jo netop her løgene har brug for ekstra næring til næste års blomstring. Og det er desuden super vigtigt at sørge for at fortsætte vanding, indtil toppen er blevet mere eller mindre helt vissen. Opgravning af forårsløg sker først, når toppen er visnet helt ned.

Læs om opgravning af forårsløg og tørring af forårsløg

Pasning af tulipanløg i krukker

Nu har jeg, hovedsaveligt tulipanløg i krukker. Og trods jeg her blogindlægget har forsøgt at tale generelt om pasning af forårsløg i krukker, så adskiller tulipanløg sig fra alle øvrige forårsløg.

Først og fremmest skal det understreges at tulipanløg i krukker skal vandes regelmæssigt. Det er ikke blot afgrøende for blomstringen, men også næste års blomstring, med korrekt vanding af tulipanløg i krukker.

Specielt i krukker, men det samme gælder nu også tulipanløg i havens bede. Her kan løgene dog bedre hente vand fra undergrunden selv. Og det er kun sket sjældent at jeg har vandet havens bede i foråret.

Gødning af tulipanløg i krukker bør man også overholde, som skrevet ovenfor. Det er ikke så afgørende for f.eks. påskeliljer i krukker. Det er dog afgørende for tulipanløg.

Her i marts, når krukker med forårsløg tages ud i haven, så giv desuden en lille smule kalk til krukker med tulipanløg. Tulipaner foretrækker en kalkholdig jord, såvel en let basisk jord.

I havnes bede giver jeg aldrig kalk, da vi har rigeligt med kalk i jorden her i danmark – jeg giver f.eks. heller aldrig kalk til græsset.

Henover vinteren bliver jorden i krukker lidt mere sur, så for at sikre tulipanløg i krukker trives får de kalk. Det samme gælder desuden for stauder i krukker, såvel buske og træer i krukker – husk at giv lidt kalk engang årligt, for at sikre jorden ikke bliver sur.

Jeg bruger perlekalk, da det bare er nemmest at dosere. Giver 1-2 tsk perlekalk pr krukke, så plejer mine tulipanløg at trives.

Forårsløg i krukker i haven

Endnu ingen forårsløg i krukker, som blomstrer. Og jeg plejer at vente indtil forårsløg står med knopper førend jeg stiller forårsløg ud i haven. Her ved døren ind til stalden blev dog placeret en spand med forårsløg.

Kæmpe stor krukke med forårsløg i haven

Og ja, jeg mener en spand. Trods skjult af den flotte krukke. Krukken her er nemlig en kæmpe stor krukke, som ikke sådan bare lige flyttes. Istedet udskiftes blomsterne i krukken, hvilket jeg gør nemt ved at have flere spande med blomster. Nedenfor ses to krukker med påskeliljer. Den ene en tidlig, den anden en sen påskelilje.

To plastspande med forårsløg, klar til at blive stilles i en krukke med forårsløg.

Den tidlige er netop stilles i krukken. Når den er afblomstret skiftes ud med en ny. Og sådan fortsætter det hele sæsonen – så samme krukke til mange spande med forårsløg, sommerblomster og sensommerblomster – såvel et juletræ henover julen.

Det er da ganske smart ik?

Gør det samme med vores flotte piedestal i haven – en kæmpe krukke på fod.

Piedestal krukke på fod med forårsløg

Netop fjernet gran, som har fyldt krukken henover vinteren. Nu erstattet med en spand med King Alfred påskeliljer, som er en skøn tidlig påskelilje.

Senere følger andre spande med dutch master – en anden skøn påskelilje, dog senere påskelilje – og sidenhen følger forskellige tulipaner og prydløg. Førend jeg til sommer har en potte med petunia, som skal pynte hele sommeren. Indtil jeg til efteråret sætter en spand med en krysantemum i krukken.

Det fungerer rigtig fint. Og vi har altid noget pænt i krukken.

Læs mere om vores piedestal krukke fra Haddonstone her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *