Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skal græsplænen have kalk?

Hjælper kalk mod mos? Og i så fald, hvornår skal man give sin græsplæne kalk?

Problemer med mos i græsset?

Vil man bekæmpe mos i græsset, så er det netop her i de sidste vintermåneder, at indsatsen kan startes.

Trænger græsplænen til kalk, så vil det være fint at give kalk her i februar. Også i slutningen af februar, start marts foretage en grundigt rivning af græsset – efterfulgt af gødning til græsset.

Bemærk at jeg skrev “trænger græsplænen til kalk”. Jeg skrev ikke, at man skal give græsplænen kalk.

Det er nemlig en misforståelse hos mange haveejere, at det hjælper med kalk mod mos. Ofte er det direkte modsat. Ganske enkelt fordi de fleste græsplæner ikke trænger til kalk.

Hvornår skal man give sin græsplæne kalk?

Det er faktisk ganske enkelt. Det hele handler om pH-værdi.

Græs trives ved en pH-værdi på mellem 6 og 7,5. Ideelt bør pH-værdien være 6,5-7 for en græsplæne.

Hvornår skal man give sin græsplæne kalk mod mos grøn plæne græs

Jeg har netop været i haven og måle pH-værdi. Egentligt mest for at sikre at vores rhododendron står surt nok – ved 4,5. Det gjorde de heldigvis. Og nu jeg havde måleren fremme, så målte jeg lige græsset. Står perfekt på 6,5. Og det er derfor ikke nødvendigt med tilførsel af kalk.

Havde pH-værdien ligget under 6, så havde det været nødvendigt med tilførsel af kalk til græsset. Ved at tilføre klak, så hæves nemlig pH-værdien.

I Danmark har vi så enomt meget kalk i jorden, at det kun er ganske få steder, hvor det er nødvendigt med kalk til græsset.

Det hurtige svar til spørgsmålet “hvornår skal man give sin græsplæne kalk” er derfor aldrig. Jeg vil i hvert fald KRAFTIGT anbefale at måle pH-værdien førend man giver kalk.

Mos trives nemlig langt bedre ved en pH-værdi på 7,5 og derover. Og det er virkelig svært at sænke pH-værdien igen, skulle man få øget pH-værdien for meget. Derfor risikerer man også hurtigt at forbedre levevilkår for mos ved at tilføre kalk. Ved at give kalk til græsset gør man altså – oftest – det stik modsatte end at bekæmpe mos i græsset, men fremmer mos i græsset.

Er pH-værdien lav og græsset skal have kalk, så er det en god ide at tilføre kalk til jorden her i februar. Start marts vil også være et fint tidspunkt at give kalk til græsplænen.

Effektiv bekæmpelse af mos i græsplænen

Vil man virkelig gøre end indsat i kampen mod mos i græsplænen, så mål først pH-værdien i græsset. Og find ud af at der ganske sikkert ikke skal tilføre kalk til græsplænen.

Vælg dernæst riv græsplænen grundigt. Ganske enkelt krat alt mosset op og få det fjernet. Februar er lige tidligt nok, vent gerne til marts. Omvendt er der tale om et større projekt, så begynd da endelig nu og få det overstået.

Når vi kommer til april og temperaturen i jorden er ved at være varm, så efterså græsplænen. Og sørg for løbende gødning af græsset hver måned hele vækstsæsonen. Det vil sige gødning til græsset i april, maj og juni. Juli og august bør man ikke gøde, da det oftest er for varmt – men forud for regn vil det være fint.

Og slut gerne sæsonen med en omgang gødning i september. Gerne kombineret med en eftersåning af græsplænen i september. September er det klart bedste tidspunkt på året til såning af græs.

Læs om bekæmpelse af mælkebøtter i græsplænen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *