Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til såning af tomater

Hvornår man skal så tomatfrø afhænger af om flere ting – mest afgørende om man har vækstlys til forspiring, såvel om man har drivhus til dyrkning af tomater.

Såning af tomater

Når det kommer til dyrkning af tomater, så er forspiring af tomater klart vejen frem. Altså såning af tomater fra frø.

Ikke nok med at det er ganske nemt at få tomatfrø til at spire, så er der virkelig også mange penge at spare ved såning af tomater.

Tomatplater på planteskolen koster hurtigt 40kr pr plante. En pose frø med tomatfrø koster alt fra 10 til 40 kr afhængig af tomatsorter og forhandler. Du får dog altid flere tomatfrø. Og frøene kan nemt holde sig flere år, hvis du ikke behøver 10-15 planter (som du ofte får tomatfrø til i en frøpose).

Regnestykket er ganske nemt. For 40 kr kan du hurtigt lave 10 planter. Som ellers ville koste dig 400 kr i indkøb.

Udbytte fra tomater er desuden ganske højt, så i forhold til køb af tomater i supermarkedet får du ganske mange tomater – flere kilo pr. tomatplante.

hvornår planter man tomatplanter på friland frilandstomater dyrkning tomater planter tomat

Ved såning af tomater er udvalgt at tomatsorter også ganske stort. Har man ikke drivhus, så kan man f.eks. vælge tomatsorter til friland.

Læs om dyrkning af tomater på friland uden drivhus

Vi dyrker massevis af tomater på friland. Fungerer rigtig godt og kan kun anbefale at komme igang med dyrkning af frilandstomater. Vi har dog også fået drivhus, hvor vi dyrker en del drivhus tomater.

Hvornår skal man så tomatfrø?

Kalenderen skriver pludselig forår. Og vores erfaring er at det er tid til at komme igang med såning af tomatfrø, her start marts.

Hvornår man skal så tomatfrø afhænger dog rigtig meget af hvorvidt man har vækslys til forspiring. Drivhus er også en god hjælp, til at håndtere de store planter før udplanting i køkkenhaven.

Dette gælder selvfølgelig især ved frilandstomater. Vi er hende i slut maj, start juni førend det er tid til planting af tomater på friland. Og såning af tomater nu i marts giver nogle temmelig store planter før juni.

Man behøver dog ikke drivhus til dyrkning af toamter. Ej heller til forspiring af tomater. Før vi fik drivhus, så forspirede vi tomatplanter i plastkasser fra byggemarkedet. Det fungerer super fint.

Hvornår skal man så tomatfrø og dyrkning af tomater uden drivhus

I løbet af dagen kom kasserne ud, og kunne nemt tages ind til aften – eller ved udsigt til køligt vejr.

Sådan helt konkret til spørgsmålet, hvornår man skal så tomatfrø, så vil jeg anbefale såning her i start marts. Vel at mærke, hvis man har vækslys til forspiring. Det er nødvendigt , når tomatfrø spirer frem i løbet af en uges tid.

Vi skal hen i april førend der er nok sollys udenfor, til at undgå ranglede planter. Dermed også sagt at har man ikke vækslys, så vent til april førend man begynder at så tomatfrø i vindueskarmen.

Forstår fuldt ud at det kribler i fingrende for at komme igang med såning og forspiring. Og selvom min anbefaling til hvornår man skal så tomatfrø er mats/april – afhængig af væsklys eller ej. Så kan man godt begynde såning allerede i februar. Det har vi gjort tidligere. Vi fik dog også nogle ranglede palnter, men tomatplanter kan fint plantes dybt ved omplatning af tomatplanter.

Vores tidligere ide var at vi derved fik et bedre rodnet. Vores erfaring igennem de seneste år har dog vist at det er bedre at vente med såning. Og bedste tidspunkt til såning af tomater er start marts med vækslys og start april ved forspiring af tomater i vindueskarmen.

Hvordan skal man forspire tomater?

Tidliger her til aften var jeg gået i værkstedet, for at komme igang med såning af tomater.

Guide til hvornår man skal så tomatfrø

Dagene er begyndt at blive lysere, men kl 19 i værkstedet var det allerede mørkt . Derfor manglende på lys på fotoet. Vi må vist snart have noget bedre arbejdslys i værkstedet, som denne årstid mere er et planteværksted.

Til friland skal sås de 3 klassiske, San Marzano, Sort prins og Stribet – kender desværre ikke bedre navn på den sidste sort. Det er dog en super lækker frilandstomat. Frøene er høstet af sorterne sidste år – endnu en herlig måde at være selvforsynende på.

Læs om høst af tomatfrø

Guide til hvornår man skal så tomatfrø

I år får klassikerne dog selskab af 2 nye firlandstomater, købt hos Camilla Plum.

Også skal sås en massevis af forskellige tomater til drivhuset. Samtidigt med såning af tomatfrø sår jeg også kål. Det passer nogenlunde at tomatplanter og kål sås samtidigt. Kål plantes på friland til maj, tomatplanter rykker i drivhuset til maj – og tomatplanter til friland plantes ud til juni.

såbakke til forspiring af tomatfrø til friland og tomater til drivhus

Frilandstomater plejer vi at have 10 af hver sort, som sørger for massevis af toamter til tomatsuppe og tomatsovs. Nå ja, og selvfølgelig spisning.

Tomater i drivhuset bruges hovedsageligt til spisning, som friske tomater. Hovedsagetligt i salat. Derfor har vi i drivhuset større fokus på forskellige sorter, så vi kan lave en flot farverig tomatsalat.

tomatsalat farverige tomater køkkenhave køkkenhave dyrkning tomat

Derfor har vi også kun 1-2 af hver tomatsort i drivhuset. Elsker at kunne lave en farverig tomatsalat. Og er kæmpe fan af de virkelig store bøgtomater, som bare smager fantastisk.

Nå! Så gik den lørdag aften. Nu vil jeg fylde mit vinglas og en tur på sofaen, førend det er sengetid. Trods weekend, så står Ingrid fortsat op kl. 6 – så dagen starter tidligt her på matriklen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *