Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af egne frø fra køkkenhaven

Høst af frø fra køkkenhaven er en nem måde at være selvforsynende med frø – spare penge på køkkenhaven – og samtidigt gemme frø fra ens favorit grøntsager

Selvforsyning med grøntsager

En ting er at producere sine egne grøntsager. Måske ligefrem producere så meget, at man kan sige man er selvforsynende – altså aldrig behøver købe den grøntsag.

Noget andet er at være virkelig selvforsynende – også produktions selvforsynende af en grøntsag. Hermed mener jeg, at sørge for ikke at købe noget i forbindelse med produktion af en grøntsag.

Det er ikke sådan bare lige. Temmelig besværligt for en stor del grøntsager, men for andre er det ganske nemt – og hvorfor ikke gøre det så? Der er temmelig store penge at spare ved ikke at skulle købe frø og alt det andet, som følger med i produktion af grøntsager.

Tag bare en ting, som vand. Umiddelbart er vand ikke dyrt – vandafledning er dog temmelig dyrt. Problemet er løst med opsamling af regnvand, som kan bruges til vanding af køkkenhaven.

Vi har koblet et automatisk vandingsanlæg på vores regntank. Dermed bruger vi ikke bare regnvand, vi sparer også tiden på vanding. Win-win

Læs om automatisk vandingsanlæg til køkkenhaven her

Endnu et sted vi sparer penge, såvel tid, er med vores kompost. Fremfor at køre på genbrugspladsen med haveaffald, så forvandles alt haveaffald til lækker kompost – og dermed gratis gødning til køkkenhaven.

Læs om vores hjemmelavet kompostbeholder her

Nå! Det skulle handle om høst af frø – rettere sagt dyrkning af egne frø til grøntsager.

Det er ganske nemt. En ting vil jeg dog lige starte med at pointere F1 sorter dur ikke. Det vil ikke give samme resultat som sået. Sørg derfor for at vælg gamle stabile sorter, så kan du være sikker på samme resultat.

Vi dyrker egne frø fra salat, bønner, ærter og meget andet i køkkenhaven. Det er virkelig nemt. Handler ganske enkelt bare om at efterlade lidt afgrøder, som sidenhen kan høstes til frø.

Høst af frø fra salat

august plantning såning dyrkning køkkenhaven køkkenhave

Sidste uge lavede Rune et blogindlæg om udplantning af salat og dyrkning af salat om efteråret i køkkenhaven. I baggrunden på fotoet kunne ses nogle høje buskede planter.

Læs om dyrkning af salat her

De høje planter er salat, som har fået lov at gå i stok. Når salat går i sok, så bliver salaten bitter – og helt uspiselig. En del af processen er dog at planten begynder at sætte blomster. Massevis af blomster.

høst af frø salatfrø dyrkning egen avl frøhøst

Istedet for at fjerne disse planter, så lad dem blomstre. Og høst frø af salat, når blomsterne er afblomstret.

Behøver ikke være ret mange planter, som gemmes. På en enkelt plante kan der være tusinde af frø. Og de er helt gratis. Tørres og gemmes frøene tør henover vinteren, så er de klar til såning næste forår.

Høst af frø fra bønner

Bønner – her er det hestebønner – er noget af det nemmeste at høste frø fra. Blot undlad at høst alle bælg med bønner. Lad planten tørre held ud, så kan der efter 4-5 uger høstes tørrede bønner.

høst af frø hestebønner bønner dyrkning egen avl frøhøst

Gem de tørrede bønner et tørt sted, så kan de såes til foråret og forvandles til nye planter. Det er da virkelig nemt!

Vent dog med at høst frø af hestebønner indtil skallen er helt tør, så bælgen knaser ved let tryk på skallen.

dyrkning frø bønner hjemmeavl selvforsyning

Ligesom med bønner, så er det ligeså nemt med høst af frø fra ærter. Metoden er præcis den samme.

Nedenstående er stevs høje ærter, en ny sort vi er begyndt at dyrke. Fik en pose med 10 ærter. Smager skønt og skal klar blive en del af vores fastesortiment i køkkenhaven. De 10 ærter har leveret ærter nok til et måltid, såvel lidt snack i køkkenhaven. Og nu er høstet en ordentligt portion ærter, som kan bruges næste år – til produktion af endnu flere skønne ærter.

høst af frø ærter ærtefrø ærtebælg dyrkning egen avl frøhøst

Høst af frø fra tomat

dyrkning frø tomater hjemmeavl selvforsyning

En del grøntsager i køkkenhaven, såsom tomater, squash, chili, græskar, asier og meget mere – har frøene gemt inde i grøntsagen.

Her høstes frøene, når grøntsagen høstes. Tomater og agurk har ligesom en klistret hinde udenpå, som først skal vaskes af. Tomater lægger jeg frøene i blød en dag, skyller derefter grundigt. Og tørrer frø fra tomat på et stykke køkkenrulle.

høst af frø tomatfrø tomat tomater dyrkning egen avl frøhøst

Det er da seriøst nemt. Næppe noge, som opdager at jeg har høste frø fra aftenens tomatsalat – og dermed sikret næste års frø til tomater. Ganske gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *