ELSKER bladbede. Det er – meget mærkeligt – en overset og ukendt grøntsag. Fantastisk flotte farver, nemt at dyrke og smager skønt. Brug bladbede som spinat eller kål og få nogle anderledes og lækre opskrifter med bladbeder.
Dyrkning af bladbede
Det er virkelig nemt at dyrke bladbede. Bladbede kan sås direkte i køkkenhaven, når jorden er 10-12 grader varm. Det vil sige såning af bladbede sker i løbet af maj måned.
Vi vælger dog at forspire bladbede indenfor. Ganske enkelt fordi bladbede overtager for de tidlige ærter, som først lige er ved at være høstklar i maj måned. Derfor venter vi med udplantning af bladbede indtil juni. Forspiring af bladbede gør vi i løbet af april, for at have store flotte planter til udplantning – vi har nemlgi mange duer i haven, som gerne spiser alt småt og grønt.
Sørg for god plads til bladbede, når de udplantes. Bladbede bliver hurtigt til temmelig store planter, med deres store grønne blade.
Brug af bladbede i mad – opskrifter med bladbeder
En ting er at bladbede er nem at dyrke. Bladbede kommer også i et væld af flotte og fantastiske farver.
Med bladbeder er det super nemt at sætte farve på maden. Generelt er det dog mest de store grønne blade, som spises. Stængler af bladbede kan dog også spises, men skal tilberedes – hvorimod bladene kan spises, som salat.
Kender man ikke bladbede, så kan jeg bedst beskrive smagen som spinat. Bladbede minder virkelig meget om spinat.
Spinat fungerer dog ikke at dyrke i køkkenhaven henover sommeren og efteråret. Det er ganske enkelt for varmt og spinat vil gå i stok hurtigt, såvel blive bitter og træagtig at spise.
Bladbede fungerer – modsat spinat – dog rigtig godt henover sommeren. Bladbede vil nemlig gerne have godt med varm, for at vokse. Ved såning af bladbede i maj måned. Eller udplantning i juni, som vi gør det. Så har man bladbede klar til høst hele august, september og oktober.
Opskrifter med bladbeder
Brug af bladbede i madlavning kan bedst beskrives som man ville bruge spinat. Friskhakket i salat er bladbede virkelig lækkert – og giver en god struktur og fylde til en skål med salat. For ikke at sige flotte farver.
Vi bruger dog mest bladbede til supper eller stuvning, som ovenstående foto af en lækker kaninsuppe med gulerødder, ærter og bladbede – og naturligvis kanin af egenavl.
Skal det være hurtigt og nem aftensmad, så kan jeg virkelig også anbefale lynstegte bladbeder. Smager skønt. Denne opskrift på bladbede er inspiration fra en indisk restaurant jeg besøgte i London – der brugte de godt nok spinat, men bladbede fungerer mindst ligeså godt.
En ordentligt portion bladbede (eller spinat) på en tør og meget varm pande. Lad det falde sammen, under konstant vending af de mange blade.
Skal temmelig meget grønt til. Når det falder sammen, forsvinder meget af mængden. Så til aftensmad personer skal panden være godt fyldt.
Når det hele er faldet sammen, så tilsæt lidt soya, olivenolie og hæld på en tallerken. Drys med ristede sesam. Super nem og hurtig lun salat til aftensmaden. Og en nem måde af få brugt en masse bladbeder.
Opskrift med syltede bladbede
August er den helt store syltemåned. Og med de mange bladbeder, som er klar til høst – og hvor man egentligt hovedsageligt spiser bladene, så kan jeg anbefale at sylte stænglerne. Det er nemt!
Smager lidt som syltede agurker. Dog med lidt mere crunch. Super lækkert til salat henover vinteren – og billigt tilbehør til at gøre en salat flot og lækker.
Snit stænglerne i mundrette stykker. Kom i skoldede glas. Lav en syltelage af lige dele vand, eddike og sukker, som koges op og hældes over. Luk straks lågene. Voila, så er der syltede bladbeder. Virkelig nemt.