Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ukrudtsfri have – uden sprøjtemidler mod ukrudt

Vi har en smuk staudehave, hvor vi holder ukrudt væk. Vi er ikke 100% ukrudtsfri, men alt ukrudtsbekæmpelse sker uden sprøjtemidler. Vi har nemlig en giftfri og sprøjtefri have.

Ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler

Nu det er blevet så moderne med “vild med vilje” tanken, så lad mig hurtigt slå fast at vi ikke lader ukrudtet gro vildt.

Vi har godt nok anlagt vores frugthave, som en vild blomstereng. Denne udsættes dog fortsat for pasning og pleje, så vores blomstereng trives – ellers endte det hele hurtigt i græs.

Læs om vores vilde blomstereng her

Foruden vores vilde blomstereng, så passes og plejes resten af haven – ganske nøje. Haven er anlagt som en klassisk staudehave og her ønsker vi ikke at se ukrudt.

Samtidigt ønsker vi dog heller ikke at bruge sprøjtemidler mod ukrudt. Vi ønsker desuden ikke at bruge massevis af tid på lugning af ukrudt, hvilket vi nu faktisk heller ikke gør.

Vi har dog løbende fokus på at begrænse ukrudt i haven – vel at mærke ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler. Hele haven er sprøjtefri og giftfri.

I køkkenhaven giver det måske meget mening, for de fleste. Vi dyrker dog også alle vores staudebede, såvel resten af haven økologisk – og det forudsætter naturligvis ukrudstbekæmpelsen uden sprøjtemidler mod ukrudt.

Faktisk gør vi det hel ganske enkelt. Det overordnede fokus er at sikre at jorden altid er dækket, så ukrudt ikke kan spire frem. Rettere sagt vi sørger for at planter skærmer jorden, så ukrudtsfrø ikke får lys og spirer.

Så samtidigt med at vi bekæmper ukrudt, så sikrer vi et langt større blomsterflor i haven.

Dette er selvsagt lidt sværere henover vinteren, hvor ukrudt – trods frostgrader – endnu vokser og spirer frem. Og hvor de fleste stauder er visnet ned. Derfor undgår vi ikke helt lugning og dermed bekæmpelse af ukrudt. Vi luger dog kun én gang årligt, nemlig i vintermåneder.

Hvad kan man dræbe ukrudt med?

Som sagt luger vi kun ukrudt én gang årligt. Vi luger alt ukrudt i vintermåneder, når vi samtidligt klipper stauder ned. Dernæst følger et lag jordforbedring.

Jordforbedring sikrer at ukrudt ikke spirer frem. Kan jo nærmest kalde det et lag jorddække mod ukrudt, da det kvæler alt sollys – og dermed spirer ukrudtsfrø ikke.

Det pynter desuden noget så flot i haven, når alle bede har fået et lag jordforbedring.

Flot havejord med topdressing

Jorddække mod ukrudt – og jordforbedring af havens bede

I et tidligere blogindlæg har jeg nævnt jordforbedring. Vi bruger det dog hovedsageligt som jorddække mod ukrudt.

I indlægget om jordbedring nævnte jeg at jeg stiller en spand henover pæoner. Pæoner må nemlig ikke graves dybere ned.

Nu er gået en god uge siden påførsel af jordforbedring. Siden har vi haft nogle gode varmegrader – virkelig fået forårsvejr. Og se lige syn for sagen om ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler med jorddække mod ukrudt.

jorddække til ukrudtsbekæmpelse uden kemi

Hvor der er lagt jorddække er intet ukrudt. Hvor en pæon er ved at vokse frem – og hvor der har været stillet en spand henover, for ikke at begrave pæonen – spirer det frem med ukrudt.

Ovenstående billede viser desuden næste etape i vores ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler. Nemlig forårsløg. Jorddække virker nemlig kun mod de ukrudtsfrø, som allerede ligger på jorden. Også derfor jorddække skal smides i vintermånederne – januar eller februar er perfekt tidspunkt til jorddække og jordforbedring.

Fra midt marts dækker forårsløg jorden helt af. Ja, vi har lagt mange – virkelig mange – forårsløg i havens bede. Først kommer krokus, dernæst følger påskeliljer og endelig følger flere etaper med tulipaner. Fantastisk flot blomsterflor.

tulipanbed tulipaner bed

Før de mange forårsløg er afblomstret, så er de tidlige stauder vokset godt frem – og klar til at fungere som jorddække mod ukrudt.

Det er da en noget smukkere og skønnere bekæmpelse af ukrudt end at gå rundt med gift mod ukrudt. Så ja, ukrudtsbekæmpelse behøver ikke være svært. Når vi luger i januar eller februar, så går det desuden ganske nemt. Kun lidt ukrudt – især mælkebøtter – som har nået at spire frem. Og det bliver nærmest mindre og mindre år for år.

Ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler – og sprøjtefri giftfri have

Det er dog ikke kun mod ukrudt at vi ikke bruger sprøjtemidler, men gør ovenstående løsning til ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler for at have en ukrudtsfri have.

Vi bruger heller ikke sprøjtemidler til roser eller skadelige sprøjtemidler til havens øvrige planter – og det trods, især roser, nemt angribes af rust eller utøj i roser.

beskæring af roser i marts for at undgå spørjtemidler i haven

I stedet for spørjtemidler til roser, så vælger vi at klip roser ned tidligt.

I år er jeg faktisk lidt sendt ude. Normalt plejer beskæring af roser at være gjort i februar, men vi er ved at bygge nyt køkken – og det har pludselig taget alt tiden.

Nu har jeg dog fået det gjort. Ikke et minut for tidligt, da roserne allerede er ved at skyde.

sund engelsk rose vokser flot uden sprøjtemidler

Og hele ideen med at klippe roser ned tidligt er netop at sikre at vi får fjernet alt vissent, såvel fjernet alt dødt og gamle blade fra forrige år. Derved gør vi nemlig en KÆMPE stor indsat i at begrænse at utøj ever videre fra år til år.

Guide om beskæring af roser her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *