Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vildeste sommerfugle paradis

Vi har anlagt en flerårig vild blomstereng. Startede i 2021 og vores – tidligere græsplæne – er ved at være forvandlet til en smuk vild have. Pasning af vores blomstereng går også nemt, så ren succes.

Anlæg af vild blomstereng

Heldigvis – vil jeg starte med at sige – så er der mere og mere fokus på give naturen plads. Mange haveejere er kommet med på bølgen og er ved at have forvandlet områder af deres have til vild have. Samme gælder det firmaer.

Mange er ikke til det. Og helt fair. Vi har også fortsat en nøje passet og plejet staudehave. Nå ja! Og vi har fortsat en del af vores græsplæne, som er veltrimmet, gødes og klippes – præcis som en græsplæne bør passes. Det er den del af græsplænen vi bruger.

Vi har dog sagt farvel til den kæmpe store græsplæne. Vi har forvandlet 2000 kvadratmeter – tidligere veltrimmet græsplæne i vores frugthave – til vild have. Helt præcis har vi anlagt en vild blomstereng. Eneste vi fortryder er, at vi ikke startede tidligere.

Vi startede op i vinteren 2020-2021. Decideret såning af vores blomstereng skete i foråret 2021.

Læs om anlæg af blomstereng på græsplæne

Vild med vilje – og vild have

Da vi startede ud med anlæg af vild have, så var der allerede meget snak om nødvendigheden for at give plads til naturen. Ikke mindst insekter. Der kørte allerede mange kampagner med “vild med vilje” og den slags. Frank Erichsen – “Bonderøven” – fra kastanjegården kom også med sit program “giv os naturen tilbage”.

Så ja! Mange var langt forud for os, men nøj vi følte os som frontløbere.

Ingen tvivl, at Martin havde den hårdeste stafet – for at blive i frontløber, terminologien. Det var Martin, som hovedsageligt havde stået for pasning af vores græsplæne. Misforstå mig ikke, Martin var 100% med på ideen om vild have. Nok også lidt mere end mig ud fra tanken “vi kan jo bare droppe det igen”. Men 2021 da vi stoppede med at klippe græsset og lod frugthaven gro til vild have, så var det specielt Martin der stod for skud med spørgsmål om “er plæneklipperen gået i stykker”. Og den, som nok ramte Martin mest “er haven blevet for stor” – forstået som, hvorvidt vi havde startet et for stort haveprojekt.

Vi havde – og har stadigvæk – enormt mange, som kommer forbi og kigger til haven. Og der sker da mange spørgsmål henover hækken i forhold til haven, som ikke er det almindelige villahave.

Heldigvis ændrede det hele sig – MEGET – i 2022, da der også fulgte blomster. Etablering af flerårig blomstereng er nemlig et langsommeligt projekt. Første år er mest bare grønt. Så ja, vores vilde have så vild ud – et grønt vildnis – den første sommer, 2021.

2022 stod blomsterengen pludselig i fuld flor med massevis af blomster. Derved ændre snakken sig mere til “hvordan har I gjort” og “hvordan med pasning af blomstereng”.

2023 har fokus – og heldigvis for det – været, hvor er det blevet flot. Og det er virkelig også blevet flot. Ingen tvivl om at vores vilde blomstereng har stået flottes i år.

duer i haven højstjerter dueslag volier voliere

Opsætning af kastajnehegn omkring den vilde have, for at skabe en afgrænsning. Såvel tilføjelsen af dueslaget i den vilde have, med bistadet fint i baggrunden har da også gjort at den vilde have pludselig ser idyllisk ud 365 dage om året.

Læs om opsætning af kastanjehegn

Afgrænsning af vild have

Ingen tvivl om at afgrænsning af den vilde have, såvel indretning af den vilde have med stier, låger, dueslag og bistader har gjort rigtigt meget for at gøre den vilde have til en naturlig del af haven.

Men ja, vi har virkelig følt os som frontløbere. Det bærer alle spørgsmål og kommentarer på blogpost omkring haven, såvel talrige mails med spørgsmål om etablering af vild blomstereng også vidne om. Vi har så også valgt en noget anderledes tilgang til anlæg af blomstereng, end normalen.

Vi kunne ganske enkelt ikke se os ud af at skulle til at fjerne græs på så stort et område. Derfor lavede vi et forsøg med først at klippe græsset kort, dernæst afbrænde og sidenhen så vilde blomsterfrø. Ideen var at vi med klipning legede græsspiser og med afbrænding legede skovbrand. Alt sammen inspireret af den naturpleje, som vi ser omkring os – oftest lavet af naturen selv.

Pasning af vild blomstereng

Nu skriver kalenderen august. Vi har netop klippet vores blomstereng. Juni og juli står blomsterengen dækket af massevis af blomster. I løbet af august begynder det hele af afblomstre og visne ned.

vild blomstereng have pasning blomster flerårig etablering anlæg klipning

For at undgå at der tilføres næring til jorden, når det hele visner ned, så klipper vi vores blomstereng i august. Og sørger for at køre alt græsafklippet væk. Ellers ville det tilføre næring, som kun ville være til glæde for græsset.

Trods vi nu kører på 3 sommer med vild have, så har vi fortsat meget græs. Det kommer vi sikkert til at kæmpe med et par år endnu, førend de vilde blomster har fået overtaget. Netop derfor sørger vi også for at holde græsset kort. Virkelig kort, de næste måneder. Og igennem vinteren ligeledes løbende klipper græsset kort, så de vilde blomster til foråret får forspring.

Med tiden skulle det gerne blive sådan, at vi kan nøjes med at klippe vores blomstereng én gang årligt her i august. Og der i efteråret så vil kunne nå og spire en masse sensommer og efterårsblomster frem. Dertil er vi dog ikke nået endnu, men vi bevæger os derhen.

For at bidrage med blomstring i det tidlige forår, så har vi dog allerede taget skridtet og tæppebombet den vilde have med massevis af påskeliljer. Påskeliljer er måske ikke lige definitionen på vilde blomster, men insekterne er vældig glade for dem – og i kombination med de mange frugttræer, så får vi skabt en oase med mange blomster. Både til glæde for insekter, men også for øjet.

Læs om lægning af forårsløg i græsplæne her

Såning af vilde blomster

Maj måned står den vilde have allerede flot – og så småt begynder de mange blomster at komme frem. Juni og juli er dog klart højsæson for de vilde blomster.

Det er noget så flot. Og for hvert år bliver det kun flottere og flottere.

I år har jeg dog været ude og samle forskellige vilde blomster. Når jeg er gået en tur med Ingrid og Toby i skoven (det er vores datter og hund, for de der ikke ved det), så har jeg høstet lidt frø hist og her. Dette for at forsøge her i september at strø lidt nye frø til vores vilde have.

Håbet er at skabe en større biodiversitet i vores vilde blomstereng. Nuværende er det hovedsageligt cikorie, marguerit, kællingetand og sporadisk blåhat. Jeg ville gerne tilføre nogle skærmplanter – blandt andet vild kørvel.

Nå ja også vil jeg gerne flytte nogle af havens enormt mange valmuer til den vilde have.

duer i haven højstjerter dueslag volier voliere

Indtil videre er det som om at området omkring vores havedam er monokultur for valmuer. Det er som sådan ok. Det er vildt flot, men jeg ville da gerne have etableret valmuer i den vilde have også.

Nu prøver jeg at høste frø og strø i den vilde have. Så må vi se om det lykkedes at få valmuer i den vilde have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *