Tryk "Enter" for at gå til indhold

Formering af jordbærplanter

Del af selvforsyning handler om at dyrke egne planter. Herunder høst af frø, såvel stiklingeformering af planter. August er tid til at klip jordbærstiklinger fra, så de er klar til udplantning af jordbær i efteråret.

Formering af jordbær med jordbærstiklinger

Det er muligt at dyrke jordbær fra frø, men der findes ingen nemmere måde end formering af jordbær ved stiklingeformering. Det er så nemt. Virkelig nemt, da jordbær planter faktisk selv producerer sine stiklinger.

Efter jordbærsæsonen er slut, så begynder jordbærplanter at lave massevis af udløbere. Det er disse udløbere, som nemt kan forvandles til stiklinger. Jordbærplanten gør faktisk det hele selv. Eneste grund til hjælp er for at opretholde et optimalt sædskifte i køkkenhaven.

De mange udløbere fra jordbær findes frem i løbet af juli, pottes i plastpotter med jord. Og det er faktisk det. Lad endelig værre med at klip planterne fri i juli. Det sker først nu i august, når jordbærstiklingerne har taget fat og vokset til.

dyrkning formering stiklingeformering køkkenhaven køkkenhaven selvforsyning

Har netop været i haven og klippe jordbærstiklinger fra. Nogle stiklinger har lavet nye udløbere, som jeg også klipper fra. Efter at have klippet de nye jordbærplanter fra, så samler jeg de mange nye planter i nogle plastkasser.

Med vejret vi har nu, så er der ikke behov for vanding. Er det en varm og tør august, så sørg selvfølgelig for vanding – og placer gerne planterne i skyggen.

Når vi kommer til september, så plantes de mange planter ud i køkkenhaven. Og her får de lov at gro og vokse samme sted i 2 år. Næste sommer høster vi 1 års jordbær, som giver pæneste bær. 2 år høster vi andet års jordbær – der får vi flere bær, men mindre bær. Også fjernes planterne herefter, da udbytte bliver meget mindre. Plus det bliver mindre og mindre bær, des ældre jordbærplanterne bliver.

jordbærstiklinger formering jordbær planter stiklinger stiklingeformering dyrkning avl jordbærplanter

Det er da nemt! Alle nye jordbærplanter klar til udplantning. Og alle 1 års planter, står endnu flot i højbedene – klar til beskæring – så de kan trives til at blive til 2 års planter til næste sommer.

Beskæring af jordbær

Nogle kalder det beskæring, andre kalder det at klip jordbær ned. Mange undlader at gøre det, men det giver sundere planter – og en større bærhøst på 2. års planter.

Jordbærstiklinger klikkes ikke ned. De er alt for små og skal blot beholde de få blade, som de har.

Ved beskæring af jordbær, så får jeg også fjernet alle udløbere. Og på denne måde ryddet op i jordbærbedet, således at planterne bruger energi på den enkelte plante – altså planten, som skal vokse videre og give jordbær næste sommer.

klip beskæring gødning jordbær pasning dyrkning jordbærplanter

Efter at jeg har klippet jordbær ned, så er det desuden nemt at gå jordbærbedet igennem og få luget. Jeg lader halmen ligge, det fungerer fint som jorddække henover vinteren – og bidrager til at mindske fremspiring af ukrudt førend planterne igen til foråret dække jorden til.

Dyrkning af jordbær i højbed

Alt i vores køkkenhave dyrkes i højbede. Det gør det dejligt overskueligt. Afgrænsning gør bare noget. Det er desuden dejlig enkelt at styre sædskiftet i køkkenhaven, når der dyrkes i højbed. Det er blot at flytte fra bed til bed.

Endnu en fordel ved dyrkning i højbed er, at jorden hurtigere varmes op. Derved er vi tidligere igang i foråret. Det har ikke den store betydning for jordbær, men som alt andet i køkkenhaven dyrkes jordbær også i højbed.

Beskæring af jordbær havde selvfølgelig været nemt, hvis vi bare kunne køre over med plæneklipperen – som jeg ved sker flere steder i professionel jordbæravl. Men nu har vi ikke flere jordbærplanter, end beskæring af jordbær hurtigt er overstået med en god saks.

Alt afklip kommer på komposten, hvor det forvandles til lækker kompost til køkkenhaven.

Læs om hjemmelavet kompost her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *