Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det perfekte brød til efterårets høst af grøntsager

Focaccia brød er ikke bare lækkert. Focaccia er også et perfekt brød at krydre med grøntsager – fortiden er det de mange tomater, som giver smag. Senere vil det være f.eks. peberfrugt

Hjemmebagt NEMT Focaccia brød

Vi er vældig glade for brød, her på matriklen. Vi er specielt glade for hjemmebagt brød.

Jeg bager f.eks. alt vores rugbrød selv. Det smager bare meget bedre end købt rugbrød.

Få min opskrift på hjemmebagt rugbrød her

Vi bager også gerne hvidt brød. Her på sensommeren, når de mange frilandstomater modner, så er vi super glade for focaccia brød. Focaccia er bare et super lækkert brød, svampet, sprødt og perfekt med et par modne tomater på.

Focaccia er desuden enormt nemt at bage. Det tager lidt tid, da der er temmelig meget hævning.

Hævetid for brødet betyder dog ikke noget. Det er jo tid, hvor brødet klarer sig selv.

For at give ekstra god smag til brødet, så koldhæver jeg focaccia – altså både langtidshæver og koldthæver. Det giver en fantastisk smag.

Min opskrift på focaccia brød er desuden SUPER NEM. Jeg rører, hæver og ælter i en og samme skål. Dermed er der ikke engang en masse opvask.

hjemmebagt brød bradepande madbrød opskrift hævning langtidshævning koldhævet

Jeg starter med en stor plastbøtte med låg. Vil anbefale en flad kvadratisk plastbøtte, men andet kan også fungere. En flad plastbøtte giver dog plads til æltning i skålen, uden det sviner – ekstra win-win.

Jeg placerer plastbøtten på køkkenvægten og tilsætter først vand, gær, olie og salt. Rører det hele sammen. Og lader det trække 10-15 minutter på køkkenbordet.

Opskrift på langtidshævet focaccia i bradepande

Til et focaccia i en bradepande bruger jeg 320 g vand, 7 g salt, 3g tørgær og 12 g olie. Sammenlagt 342 g, førend jeg rører sammen og lader trække 10-15 minutter.

Herefter tilsættes 400 g mel. Kom bare det hele op i plastbøtten med det samme. Det her skal være nemt, så ikke noget med at stå og tilsætte af flere omgange – det gør det bare mere besværligt.

Brug en dejskaber – eller ske – til at rører det hele sammen, så der er en klistret dej.

Lad værre at stå og ælt. Melet skal bare røres sammen med væden i plastbøtten, så det samler sig til en klump dej.

Nu er det tid til første hævning. Låg på plastbøtten og lad plastbøtten stå på køkkenbordet 30 minutter.

hjemmebagt brød bradepande madbrød opskrift hævning langtidshævning koldhævet

Efter 30 minutter, så skal dejen foldes indover hinanden. Gør fingerene våde, så dejen ikke klistrer. Og tag ét hjørne og fold til midten. Gentag 15-20 gange, hvor der konstant tages et nyt hjørne, som foldes indover.

Nu skal dejen hæve anden gang. Igen låg på og 30 minutter på køkkenbordet.

Igen gøres hænderne våde. Og modsat tidligere æltning, så skal dejen løftes og foldes indover hinanden. Først på en led, så på den anden. Og måske gentage igen. Resultatet er en elastisk dej, fyldt med luft.

Koldhævet og langtidshævet nemt focaccia brød

Nu skal dejen koldhæves natten over i køleskabet. Så igen, låget på. Ind i køleskabet. Og vent til dagen efter. Dejen skal hæve minimum 12 timer i køleskabet, men gerne længere.

hjemmebagt brød bradepande madbrød opskrift hævning langtidshævning koldhævet

Se lige, som dejen er hævet. Lavede dejen og forarbejdet ved 19 tiden. Dagen efter kl. 16 tog jeg dejen af køleskabet. Nu skal dejen flyttes til en bradepande. Derved falder dejen temmelig meget sammen, som er meningen.

Beklæd en bageplade med bagepapir, drys med lidt mel og løg dejen over i bagepladen.

Træk dejen lidt, så den mere eller mindre fylder bagepladen 3-5 cm fra kanten. Lad efterhæve 1-2 timer et lunt sted, dækket af et viskestykke. Nu begynder det at ligne focaccia brød.

Nu er der faktisk kun tilbage at komme olie på, såvel det fyld man nu ønsker. Idag bliver det friske tomater fra haven, men skal det være helt enkelt kan jeg også anbefale olivenolie og havsalt. Ellers er det også super lækkert med et par dryp peste rundt omkring også nogle grillede grøntsager fordelt på brødet – eller bare olieven. Mulighederne er mange og handler mest om ens egne præferencer.

Med fyldet på, så kom i en forvarmet ovn på 230 grader og bag i 30 minutter.

Voila! Også der bagt et lækkert focaccia brød. Spis det lunt eller koldt – eller frys ned og varm i ovnen, til senere brug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *