Tryk "Enter" for at gå til indhold

Selvforsyning med løg fra køkkenhaven

Hvidløgene er tørret og gemt væk. Nu er også første sæk med løg tørret og klar til vinteropbevaring af løg, så vi kan sikre løg et år frem.

Vinteropbevaring af løg

Når det kommer til dyrkning af løg – rettere sagt dyrkning af grøntsager til selvforsyning – så er løg virkelig en genial afgrøde. Ikke alene fordi vinteropbevaring af løg virkelig er nem.

Modsat de fleste andre afgrøder, som helst skal henkoges, fryses eller opbevares ved kølige – leg fugtige – temperaturer for at sikre friskhed for ens gemte afgrøder. Ja tak, så er løg bare nemt. Når først der er styr på korrekt tørring af løg efter høst af løg, så er vinteropbevaring af løg – og vinteropbevaring af hvidløg – super nemt.

Både løg og hvidløg skal blot gemmes tørt og mørkt. Sørger man for dette, så er det absolut intet problem at gemme løg indtil næste høst af løg.

Okay! Både løg og hvidløg skal helst gemmest mørkt, tørt og delvis køligt – altså ikke ved stuetemperatur. En uopvarmet garage, værksted eller lignende vil være ideelt. Vel at mærke, hvis der sørges for god luftcirkulation.

Tørring af løg og tørring af hvidløg

Selve tørring af løg og tørring af hvidløg er straks en anden dag. Det er her, hvor det hele kan gå galt. Er der bare lidt fugt tilbage i skællen, så vil løget rådne.

Løs om tørring af løg

Det er altså virkelig vigtigt at sikre at løg er tørret komplet ned. Bedste indikation herfor er at bladmassen er skiftet fra grøn og blevet helt gul. Bladmassen skal desuden gerne smuldre og knase, når man klemmer på den.

ophejs til tørring af hvidløg høst dyrkning hvordan tørrer man hvidløg

Til tørring af løg har Martin lavet et smart hejseværk i loftet.

Okay! Hejseværket er blot smart og praktisk, til at sikre at løgene ikke ligger i vejen – og dyr ikke kommer til dem. Ikke nødvendigt med hejseværket, men det hjælper da til at sikre at løgene får lov at tørre HELT – ude af syn og uden at fylde

Et gammelt gitternet, som netop passer til at vi kan hænge løgene op, er det vi bruger til at tørre løg. Fungerer genialt. Og med hejseværket kan vi hejse gitteret op under loftet.

Først tørrest hvidløg i juli, sidenhen følger spiseløg.

Når bladmassen er visnet ned, så tages løgene ned – bladmassen klippes væk – og løg og hvidløg gemmes i løgposer.

Poser med løg hænger vi på trappen til loftet i værkstedet. Her er mørkt, køligt og frostfrit – trods lokalet er uopvarmet.

Det er desuden nemt at komme til at hente løgene, som vi skal bruge dem.

Henter 10-20 løg ind i køkkenet af gange. Det rækker til en uge eller to. I køkkenet opbevares løgene i en løgkrukke på køkkenbordet. Ikke det optimale i forhold til temperaturen, som er des højere i køkkenet, men for 1-2 uger fungerer det fint. Og vi undgår at løgene spirer, førend vi får dem brugt.

Apropos tørring af løg — og vinteropbevaring af løg

Når man først har fået styr på tørring af løg – herefter vinteropbevaring af løg – så er teknikken præcis den samme for alle typer af løg. Og det gælder ikke kun løg til spisning og madlavning.

Samme teknik for tørring af løg gælder alle typer af løg. Både tulipanløg, såvel amaryllis løg.

amaryllis løg tørring vinteropbevaring gemme få til at blomstre igen

Netop nu i slut august, at det er tid til opgravning af amaryllis løg – hvis altså, at man vil forsøge at få amaryllis til at blomstre igen til jul.

Martin har efterhånden en større samling af Amaryllis løg. Lykkedes ham hvert år at få dem i blomst til jul.

Alt imens jeg har været igang med at tage løg ned, som skal gemmes til vinter, så er Martin netop igang med opgravning af amaryllis løg. Tænkte derfor jeg lige ville tilføje at det altså er nu.

Martin stillede løgene mørkt tilbage i juli. Nu er de mere eller mindre visnet ned. Og nu skal løgene graves op, for derefter at hænges til tørre på vores gitter til tørring af løg. Om et par uger skal løgene, ligesom alle andre løg, lægges i løgposer og gemmes mørkt – præcis som det gælder for vinteropbevaring af alle løg.

Amaryllis løg gemmes dog ikke så længe. Amaryllis løg skal lægges dog i jorden i oktober, for at sikre at de kommer i blomst til jul.

Læs guide til at få amaryllis til at blomstre igen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *