Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til opgravning af løg..

Høst og tørring af løg er et emne, som har ENORMT mange holdninger. Der er nærmest ligeså mange måder til tørring af løg, som der er avlere af løg…

Dyrkning af store løg

Førend vi kommer til emnet for dette blogpost – nemlig høst og tørring af løg – så vil jeg lige gøre status over årets forsøg med dyrkning af store løg.

Tidligere år har vi haft virkelig dårlig erfaring med dyrkning af løg. Rettere sagt store løg, for vi har altid høstet mange løg. Og har egentligt haft rigeligt med løg til hele vinteren – og til at kalde os selvforsynende med løg.

Vores udfordring ved dyrkning af løg har været at vi har fået ENORMT mange små løg. Og meget få virkelig store løg.

Okay! Søger ikke KÆMPE løg. Jeg søger bare en løgstørrelse, så jeg ikke skal bruge 10 løg til en portion frikadeller bestående af 1 kilo kød.

Og ja! Jeg er egentlig ganske glad for lidt små løg. Det er bare dejlig praktisk, når man lige skal bruge et par skiver løg til en frokos.

I år er det gået over alt forventning. Langt størstedelen af vores løg er blevet en rigtig flot stor størrelse.

høst og tørring af løg dyrkning store køkkenhaven

Meget tilfreds.

Nå ja! Og vi har sat løg tættere end normalt, så vi har haft plads til langt flere løg. Så vi har både fået flere løg, såvel større løg. Helt genialt.

Uden at det skal lyde, som om det har været besværligt – eller en meget stor arbejdsindsat – så har jeg dog heller aldrig brugt så meget tid på dyrkning af løg.

Løgene har desuden stået flot MEGET længere i køkkenhaven. Dette takket været, at løgene løbende er blevet klippet ned – ja, det lyder helt tosset. Det er dog virkelig smart.

Spooning – som de kalder det på amerikansk, og som vi intet ord har for – er jeg dog i tvivl om effekten af. Det må jeg arbejde videre med næste år.

Læs om dyrkning af store løg her

Test af dyrkningsmetode til dyrkning af store løg

Helt sikkert er det dog at de løg, som jeg har sat som “blindtest” og behandlet præcis på samme måde som jeg tidligere har gjort. Udover at de har fået samme mængde gødning, som de store løg. Ja, de løg er virkelig små og nærmest ikke værd at høste.

Værst med løgene fra “blindtest” er dog at de – ligesom ikke rigtigt – har lukket sig. Det genkender vi også fra tidligere år. Gør som sådan intet i forhold til høst og tørring af løg, men det gør at der skrælles meget af løget væk ved brug af løget. Dermed sagt at et allerede lille løg har meget mindre, som rent faktisk bruges.

Som sagt er jeg dog skeptisk omkring hele ideen med spooning. Jeg føler ikke rigtigt at det har bidraget alverden. Min oplevelse er at den helt store forskel fra mine tidligere år med dyrkning af løg er, at jeg i år har klippet løgene ned – såvel øget gødning gevaldigt.

Spooning er i hvert fald noget, som jeg vil arbejde videre med – må forsøge at teste nærmere, næste år. Måske specielt ud fra den observans, at jeg ofte har følt at jeg løsnede løg fra jorden. Og det kan næppe været sundt for løget. Nå! Det må jeg teste videre med næste år.

Nu er løgene høstet. De små løg fra blindtest er sorteret fra og bliver brugt, som de første – for de skal da virkelig bare ud af billedet.

Også nyder jeg at have en stor mængde flotte store løg, som er klar til tørring og senere vinteropbevaring.

Høst og tørring af løg

Som nævnt, så er der mange holdninger til høst og tørring af løg. Måske flest holdninger til korrekt høst af løg – især i forhold til hvornår løg er høstklar.

Jeg høster løg, når 3-5 dage efter løgtoppen er væltet.

Min erfaring er at løgene stopper med at vokse, når toppen vælter.

Som barn var jeg vant til at vi ventede med at høste løg indtil toppen var begyndt at visne og blive gul. Den regel overholder jeg ikke længere, da jeg ikke oplever det har betydning. Nå ja! Også skal jeg have sene gulerødder i jorden, så de kan nå og blive store før vinter.

Efter opgravning af løg, så er det tid til tørring af løg. Har netop fjernet hvidløg fra Martins nye tørrestativ til løg. Dermed er der plads til de mange løg, som hænges henover nettet.

Hænger løg til tørring med bunden i vejret. Og toppen nedad.

ophejs til tørring af hvidløg høst dyrkning

Det smarte ved dette stativ, som Martin har lavet, til tørring af løg er at det giver en god arbejdshøjde ved ophængning af løg til tørring. Og dernæst kan løgene hejset op under loftet. Derved er løgene væk og ikke til gene – såvel væk fra sultne dyr.

Det fungerede GENIALT til hvidløg, så regner med det bliver ligeså stor succes til tørring af løg.

Læs om tørring af hvidløg her

Løgene får nu lov at hænge til tørring her i værkstedet, indtil alt det grønne er forvandlet til gule og helt tørre blade. Dernæst klippes bladmassen af og løgene lægges i løgposer og gemmes tørt og køligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *