Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af store flotte hvidløg

Gødning og rigeligt med gødning er nødvendigt til dyrkning af hvidløg. Vigtigst ved dyrkning af hvidløg er dog tørring og dernæst korrekt opbevaring af hvidløg – for at sikre lang holdbarhed på ens hvidløg.

Dyrkning af hvidløg

Dyrkning af hvidløg er en langsommelig proces. Det starter i september med at hvidløgsfed lægges i jorden. Først engang i juni – start juli – er det tid til høst af hvidløg.

Læs om dyrkning af hvidløg

Nå ja! Og modsat de fleste afgrøder i køkkenhaven, så spises hvidløg sjældent friske. Hvidløg spises oftest tørret og efter at have været gemt i en længere periode.

Er målet selvforsyning, så dyrkes hvidløg selvfølgelig i så store mængder, at man kan spise hvidløg i et helt år – indtil man igen kan høste hvidløg.

For at kunne gemme hvidløg så længe, så er det vigtigst med det rigtige høsttidspunkt, såvel korrekt tørring af hvidløg og endelig er det super vigtigt med korrekt opbevaring af hvidløg.

Tørring af hvidløg

Jeg gravede hvidløg op tilbage i starten af juli. Det er nu 14 dage siden. Og de mange hvidløg er forvandlet fra grønne til helt gule og brune. Tegn på at hvidløgene er korrekt tørret.

tørring af hvidløg fletning flette opbevaring

Nu er det derfor tid til rengøring af hvidløg. Og samtidigt klippe stilken af hvidløg. Vigtigt ikke at klippe for meget af.

Man kan også flette hvidløg til flotte hvidløgsranker, så skal man ikke klippe stænglen af. Det er dog mere for pynt end praktisk med flettede hvidløg. Derfor fletter vi ikke, men gemmer i løgposer.

Rengøring af hvidløg gøres nemt, når løgene er helt tørre. Start med at klip stænglen tilbage, så der er ca 5 cm stængel. Endelig ikke mindre, da løget ellers risikerer at rådne.

Når løgene er helt tørre, så er det nemt lige at nulre – kradse om man vil – eller bare børste det yderste lag løgskal væk. Og indenunder har man det flotteste hvide hvidløg.

Vi dyrker hvidløg med en flot lilla stribe, så får aldrig helt kridthvide løg. Men løgene med lidt lilla smager bare så meget bedre – ikke stærkere, men giver en længere og kraftigere smag til maden. Derved kan vi bruge mindre hvidløg. Og behøver ikke dyrke helt så store mængder hvidløg.

Opbevaring af hvidløg

Efter høst og tørring af hvidløg – såvel rengøring af hvidløg – så er der kun tilbage at sikre korrekt opbevaring af ens hvidløg, så de ikke rådner.

Køkkenbordet er oftest for varmt. Køleskabet er for kold, så smagen forsvinder. Køleskabet bidrager desuden med fugt, så ens hvidløg begynder at spire.

Vi tager selvfølgelig et par hvidløg ind og har på køkkenbordet, til de er brugt. Så det er nemt at bruge. Men de mange andre hvidløg gemmes tørt og delvis køligt i værstedet. Ikke fordi køligt som sådan er målet, vigtigst er tørt. Varme og tørt får dog hvidløg til at tørre ud, så at der er køligt hjælper til længere holdbarhed – hvilket er vigtigt, når man vil gemme hvidløg i 12 måneder.

Vi opbevarer hvidløg ved 5-10 grader. Det er en ideel temperatur, når der samtidigt er tørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *