Tryk "Enter" for at gå til indhold

Køkkenhaven i efteråret – det skal plantes nu.

Efteråret er en kedelig årstid i køkkenhaven. De fleste grøntsager er spist – og ellers er de høstet…. Der er dog nogle få ting, som skal plantes i køkkenhaven nu, her i efteråret. For succes med dyrkning af hvidløg er det desuden vigtigt at komme igang her i efteråret.

Efterår i køkkenhaven

Det helt store arbejde med køkkenhaven i efteråret handler om at få tilført nye næringsstoffer til jorden – her tænkes på grøngødning, kompost og møg.

Jorden skal helst ikke ligge nøgen, da jorden derved udvaskes for næringsstoffer. Og egentligt bare resulterer i at blive hård og umuligt at arbejde med til foråret.

Derudover er arbejdet i køkkenhaven ved at være slut for i år. Foruden de få grøntsager som kan stå længe i jorden – vinter gulerødder, rodfrugter og selvfølgelig grønkålen, som helst skal have frost for at smage godt – så er grøntsagerne høstet og gjort klart til at blive gemt til vinter.

Læs om vinteropbevaring af kartofler her

Plantning af jordbær og dyrkning af hvidløg

Der er dog to tilbagevendende planteopgaver til køkkenhaven her i efteråret. Den ene er at få lagt hvidløg i jorden. Den anden opgave er at få plantet nye rækker med jordbær.

Og vi er netop rykket i haven idag, for at få lagt hvidløg og få plantet rækkerne til med de mange stiklinger af jordbær.

Stiklinger af jordbær tog vi efter at jordbærplanterne var færdige med at sætte jordbær – og der var mange udløber af nye jordbærplanter i jordbærbedet.

Lær hvordan man tager stiklinger af jordbær her

De små stiklinger af jordbær har nu vokset sig større i de små potter – og sat mange rødder. Nu, hvor køkkenhaven er tom, så skal jordbærplanterne plantes ud.

HUSK! Jordbær kan ikke dyrket på samme jord, som der tidligere har stået jordbær. Der skal gå 3, helst 4 år, før der står jordbær i samme række igen.

Vi dyrker 2 sorter af jordbær. Polka, som er en tidlig sort, og Honeyoid, som er en lidt senere sort. Dermed får vi jordbær over en længere periode.

jordbær stiklinger plantetid

Vi købte nye planter i 2017, som har givet godt med jordbær her i 2018. De planter får lov at blive stående til næste år, da jordbær fra 2. års planter er bedre og større – og der er et større udbytte. Derefter bliver disse jordbær planter, som blev plantet i efteråret 2017, gravet op og kommer på komposten.

Dermed har vi altid 1. års jordbær og 2. års jordbær… Og sådan kommer det til at fortsætte. 1. års jordbær er små, så de kan bruges til marmelade og grød. 2. års jordbær er dem vi spiser.

Ved at nogle køkkenhave ejere, lader jordbær stå i 3 og 4 år, men udbyttet bliver altså bare mindre og mindre, så det er næsten spild af arbejde og energi. Derfor nøjes vi med 1. og 2. års jordbær.

Dyrkning af hvidløg

Vi har også sat to rækker hvidløg, så vi forhåbentlig kan høste rigtigt mange hvidløg til sommer. Dyrkning af hvidløg er et rigtigt efterårs projekt. Løgene skal i jorden i september-oktober måned, og ligge i jorden og vokse, indtil de til foråret titter op af jorden og på få måneder vokser sig store.

Dyrkning af hvidløg kan egentligt bedst sammenlignes med dyrkning af tulipaner. Det er præcis samme fremgangsmåde.

  • Løget skal graves 3 gange løgets størrelse ned i jorden.
  • Løget må ikke stå vådt, men heller ikke udtørre – igennem vinteren
  • Løget har en langt etableringstid
  • Løget kommer op af jorden i maj måned. Og skal graves op (høstes) i juni/juli.
  • Løgene tørres, toppen klippes af…

Og…

Sådan fortsætter det forfra igen. Eneste forskel på tulipaner og dyrkning af hvidløg er nok blot at vi spiser hvidløg – og kun sætter nogle få nye løg i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *