Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst og tørring af hvidløg

Høst af hvidløg i juni leder årligt hen til spørgsmålet, hvordan tørrer man bedst hvidløg? Vi har prøvet flere metoder. I år har vi fået lavet et ophejs til hvidløg i garagen, så vi kan tørre hvidløg længe og godt.

Høst af hvidløg

Juli måned er det tid til høst af hvidløg. Det er ikke til at se på hvidløg, hvornår de er høstklare. Modsat løg, som vælter og derved signalerer at de er høstklar.

Så bedste måde at tjekke om hvidløg er klar til høst er at grave et løg op. Er det et stort hvidløg, så er de høstklare – ellers vent 1-2 uger mere. Sker meget på et par uger her i juli.

Læs om dyrkning af hvidløg

Når hvidløg er høstet, så er det tid til tørring af hvidløg. Før tørring af hvidløg dukker dog spørgsmålet skal hvidløg vasket før tørring?

Vi har prøvet begge metoder. Vil man have flotte hvide hvidløg, som kan bindes til hvidløgsranker, så bør man vaske hvidløg før tørring.

Omvendt, hvis lang holdbarhed er det vigtigste ved dyrkning af hvidløg, så lad værre at tørre. Der er langt større risiko for råd ved vask. Og tørring af vaskede hvidløg kræver noget mere – noget længere tørring, såvel større fokus på luftcirkulation.

Vi vasker ikke hvidløg. Vi vaskede tidligere, men det er vigtigt for os med lang holdbarhed. Og vores erfaring er at hvidløg tørrer bedre og dermed holder længere tid, hvis de ikke vaskes.

Hvordan tørrer man hvidløg?

For bedste tørring af hvidløg gælder to ting. At man placerer hvidløg et tørt sted og sikrer en god luftcirkulation.

Tredje ting og ret vigtigt, tørring af hvidløg bør ske i skyggen. For at undgå at hvidløg tørrer for hurtigt og dermed bliver for tørre og rynkede. Det er en balance. Langsom tørring fungerer bedst.

Vi tørrer i garagen. Normalt udlagt på noget ned eller nogle paller. I år har vi dog – rettere sagt Martin har – lavet et smart hejseværk til tørring af hvidløg og løg.

ophejs til tørring af hvidløg høst dyrkning hvordan tørrer man hvidløg

Det er super smart. Oppe under loftet i garagen, kan vi nu tørre hvidløg. Og de hænger helt fri og med godt luftcirkulation. Tror det bliver rigtig god tørring af hvidløg i år.

Når alt det grønne er blevet helt gult, så er løgene tørret færdige. Og klar til at bladene klippes væk og de mange hvidløg kan kommes i løgposer – til brug indtil næste års høst af hvidløg.

ophejs til tørring af hvidløg høst dyrkning

Martins ophejs til tørring af hvidløg er lavet så smart, at det kan hejses ned. Dermed kan vi i arbejdshøjde komme løgene på risten, hejse op og lade løgene tørre.

Det er da smart.

Lavet med nogle helt enkle spil og ruller fra byggemarkedet.

ophejs til tørring af hvidløg høst dyrkning
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *