Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at plante ranunkler ud i skærehaven

Forspiring af ranunkler sker i efteråret eller i slutningen af vinteren, men hvornår planter man ranunkel ud i haven – og kan ranunkler tåle frost?

Hvordan dyrker man ranunkler?

For at få flotte langstilkede ranunkler til buketter, så begynder jeg forspiring af ranunkler knolde i efteråret. Det gjorde jeg også i år – og havde nogle super flotte ranunkel planter.

Desværre fik de til. Vi har fået et drivhus, hvor de mange ranunkler har stået henover vinteren. Og her har været for koldt. Plejer ellers ikke at være noget problem, men det nye drivhus er åbentbart koldere.

Læs om at overvintre ranunkler

Heldigvis kan man også starte forspiring af ranunkler i foråret – rettere sagt i februar. Det giver dog langt mindre planter og man vil ikke få ligeså langstilkede ranunkler, som ved lægning af ranunkel knolde i efteråret.

De ranunkel planter jeg har klar til at plante ud i haven er derfor langt mindre end de burde være. Sådan må det være i år.

Hvornår planter man Ranunkel ud i haven?

ranunkel ranunkler plantning udplantning forspiring

Vigtigt at vide ved dyrkning af ranunkler er at ranunkler trives med køligt vejr. Faktisk stopper væksten og dermed også blomstringen, når vi når over 24 grader.

I drivhuset kunne de forspirede ranunkel knolde fint vokse videre en månedstid endnu, før vi får høje temperaturer i drivhuset. Det er dog tid til at få pottet planterne om. Og vil jeg gerne forsøge at hjælpe mine små ranunkel planter til at sætte langstilkede blomster, så er temperaturen afgørende.

Derfor har jeg netop været igang med at plante ranunkler ud i haven. Planter i et overdækket bed i skærehaven – ranunkler bryder sig nemlig ikke om regn på blomsterne.

Kunne også sagtens fortsætte væksten i drivhus. Når vi kommer til maj, så bliver der dog hurtigt alt for varmt i drivhuset. Også stopper væksten. Ved at dyrke ranunkler på friland, så kan jeg sikre en længere blomstring.

Så i forhold til hvornår man planter ranunkel ud i haven, så handler det om hvad man ønsker. Ønsker man små tætte planter, som vil være ønsket til en krukke på terassen – så lad gerne planterne stå lidt lunere. Altså blive i drivhuset en månedstid endnu, eller halvanden måned mere før planterne rykkes ud i haven.

Vil man gerne have langstilkede blomster til buketter, som netop er det jeg ønsker ved dyrkning af ranunkler til buketter, så er det vigtigt at sikre lave temperaturer til ranunkler.

Før plantning af ranunkler lægger jeg bambus pinde ud over jorden. Dette for at skabe nogle afgrænsede rum, til at holde de forskellige farver adskildt. Fungerer super fint.

Når ranunkler graves op i juni, så er der jo ingen blomster mere. Og derfor kan jeg ikke se farverne. Og vil jo gerne sikre at jeg dyrker nogenlunde samme antal planter igen næste år – og i samme antal forskellige farver. Jeg har desuden både de klassiske asiatiske ranunkler, franske ranunkler og italienske ranunkler. Derfor har jeg ganske stort fokus på sortering af ranunkler og mærkning af ranunkler.

Dernæst lægges siveslange ud, så jeg kan sikre vanding af ranunkler. Siveslange kører automatisk, men holder løbende øjen med planterne. Bladene begynder at hænge, hvis planten mangler vand – også pletvander jeg. For begynder planten først rigtigt at mangle vand, så visner knopperne. Og eneste løsning er at klippe planten ned til jorden, og vende på at den skyder på ny.

Hvornår er ranunkler i sæson?

Endnu en faktor til hvornår man planter ranunkel ud er hvornår man ønsker ens ranunkler blomstrer.

Vil man gerne have tidlige blomster, så lad planterne blive i drivhuset.

Blot sørg for at pot ranunkler om, så de får nok plads at vokse på. En 10×10 potte ville være ideelt at plante ranunkel knolde over i. Ellers plante 3-4 ranunkel planter i en krukke med 30 cm diameter.

Dermed kan man få blomstring allerede i løbet af starten af maj. Det er dog fortsat vigtigt at være opmærksom på temperaturen. Bliver temperaturen over 24 grader, så stopper væksten. Og har vi et varmt forår, så kan der hurtigt blive 24 grader i drivhuset i løbet af dagen. Sker dette, så må man tage krukker med ranunkler ud i haven, hvor det er køligere.

Personligt vil jeg dog gerne vente lidt længere før ranunkler blomstrer. Slut april og start maj bugner haven nemlig med tulipaner, som flittigt bruges til buketter. Og jeg mangler virkelig ikke blomster til buketter i denne periode. Tværtimod har jeg ganske rigeligt, til hvad vi kan nå at forbruge af snitblomster.

Fra midt maj, så mangler jeg dog blomster til buketter. Periode midt maj til slut maj er svær at sikre blomster til. De tidlige pæoner blomstrer først fra slut maj. Og andre gode blomster til buketter er der heller ikke rigtigt noget af, som blomstrer midt maj.

Årsagen til jeg netop dyrker ranunkler er netop fordi midt maj og indtil start-midt juni mangler snitblomster til buketter. Ved at plante ranunkel planter ud i haven i starten af marts, så får jeg blomstring ca midt maj. Og blomstringen fortsætter indtil at det udenfor bliver 24 grader, som oftest passer med engang i løbet af juni. Det er helt fint, for til den tid har jeg både rigeligt med pæoner, roser og massevis af andre skønne blomster til buketter.

Så ja, hvornår man planter ranunkel ud i haven afhænger rigtigt meget af, hvornår man ønsker blomstring. Og hvilken blomstring man ønsker.

Jeg forsøger at ramme blomstring midt maj, samtidigt med at jeg har stort fokus på at dyrke langstilkede ranunkler til buketter. Derfor planter jeg ranunkler i haven start marts.

Kan ranunkler tåle frost? Og hvornår planter man ranunkel ud i haven?

Ranunkler tåler ikke frost, som jeg virkelig oplevede med mine forspirede ranunkel knolde. Der blev ganske enkelt for koldt i drivhuset.

En stor del af forklaringen er – tænker jeg – at bakker med knolde har stået på jorden. Rettere sagt på fliserne i drivhuset, hvorfor frosten er ramt planterne noget hårde. Normalt plejer det at gå fint med at overvintre ranunkler i drivhuset.

Nå! Gider ikke tænke mere på de døde ranunkel knolde. Nu fokuserer vi på de nye planter, trods små, som netop er plantet ud i skærehaven.

fiberdug over ranunkler, som ikke tåler frost

Her i marts har vi fortsat nattefrost, så dækker planterne med fiberdug. Ranunkler tåler nemlig ikke frost – for lige at gentage.

Jeg dækker med et lag af den tynde fiberdug på 20g. Holder det nede med et par bambuspinde omkring. Får vi udsigt til hårdere nattefrost, så lægger jeg et lag fiberdug mere ovenpå. Det isolerer bedre med to lag af 20g, da der står varm luft imellem lagene, fremfor at bruge de dyrere 60 g/kvadratmeter fiberdug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *