Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forårsklargøring af stauder i krukker

Har mange flerårige stauder i krukker. Hvert forår klippes stauder ned – og der tilføres ny jord til krukker med stauder, for at give planterne ny næring.

Flerårige stauder i krukker

Vi har temmelig mange krukker med blomster til haven. For et par uger siden viste jeg de mange forårsløg i krukker.

Sidenhen har jeg også omtalt plantning af forårsblomster i krukker – i form af planting af såede stedmoderblomster i krukker.

Tænkte derfor, at det var oplagt at følge op med et blogindlæg om flerårige stauder i krukker.

Vi har nemlig også ganske mange krukker med stauder.

Helleborus Orientalis – Påskeklokker i krukker

Langt de fleste flerårige stauder i krukker er kun lige ved at vågne op – og endnu ikke rigtigt begyndt at skyde. Sådan er det dog ikke med påseklokker, som allerede er i god vækst.

Påskeklokker angribes let af rust på bladene, hvorfor jeg klipper alle blade væk – og derefter foretager en lugning for ukrudt i jorden i krukken. Derved efterlades krukken noget kedelig, hvorfor planterne får en omgang topdressing.

Også går der et par uger, så er påskeklokkerne i blomst. Og dermed klar til at blive flyttet ud i haven.

Jord til krukker med stauder

Faktisk tilfører jeg et lag jord til alle krukker med stauder, her i foråret. Efter at jeg har klippet stauder ned.

flerårige stauder i krukker pasning

Nedenstående foto viser en alunrod. Godt nok taget før jeg klippede den ned, men se lige hvordan vintervejret har trykket jorden – og sidste års vækst har opbrugt jorden.

Det kan virke mærkelidt at jord i krukker forsvinder, men planterne bruger det jo. Og samtidigt trykkes jorden mere sammen med tiden. Derfor nødvendigt med ny jord til krukker løbende.

jord til krukker med stauder i haven

Det pynter desuden gevaldigt. Præcis som det til haven pynter med jordforbedring – også kaldet topdressing af havens bede

Det hjælper desuden til at holde ukrudt væk – også i krukker – indtil stauderne er i vækst og selv dækker jorden af.

Overvintre planter i krukker – og pasning af flerårige stauder i krukker

Nu vi er ved at tale jord til krukker med stauder, såvel pasning af krukker med stauder, så lad mig også lige berøre hvordan vi overvintre planter i krukker.

For de flerårige stauder i krukker har vi to metoder til at overvintre. Det afhænger lidt af, hvorvidt vi taler frostfølsomme planter – såsom krysantemum. Eller vil taler de mere hårdføre, såsom alunron.

De frotfølsomme kommer ind i stalden. Her stables de op, siden om side – og ovenpå hinanden. Her står de vinteren over, indtil midt marts. Måske lidt længere tid i år, da vi pludselig har fået vintervejr igen.

De øvrige planter i krukker står blot udenfor, men stilles i læ bagved stalden. Vi dækker ikke krukkerne, men sørger i stedet for stort fokus på godt dræn. Derfor blander jeg også grus i jord til krukker, når jeg planter stauder der ikke kan lide at stå vådt. Det kunne f.eks. netop være påskeklokker og juleroser i krukker.

Ellers gør vi intet. Planterne står udenfor hele året, men stilles først frem i haven – når blomstringen begynder og planterne står flot.

Efter ny jord, så følger også lidt kalk – blot for at undgå at jorden i krukker bliver sur. Gødning giver jeg sjældent, nærmest aldrig til stauder i krukker. De klarer sig med den ekstra næring de får fra ny jord. Også deles stauderne løbende hvert 2-3 år, som de nu vokser til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *