Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opdræt af kyllinger til slagtning

Hønemor kan selv, men vi vil tidligt igang med udrugning af kyllinger. Ganske enkelt for at opdræt af kyllinger til slagtning holdes billigst muligt, ved at kyllingerne spiser grønt i haven. Derfor bruger vi en rugemaskine til udrugning af æg.

Rugemaskine til æg

Vi har i flere år udruget kyllinger. Da vi først flyttede ind på Nymølle, så fik vi Danske landhøns. Vi synes det var herligt at vælge en dansk hønserace, men det var en lidt for hurtigt en beslutning. Da vi nemlig hurtigt fandt at vi mægtig gerne ville opdrætte kylinger til slagning, som del af vores selvforsyning.

Danske landhøns ikke en tung race, så de bliver aldrig særligt store i slagtevægt. Slagtevægten var på 700 gr, som er en ganske lille kylling.

Vi fandt nemlig ganske hurtigt ud af, at kylling af egen avl bare smager ENORMT meget bedre end købt kylling.

ny udrugede kyllinger hønemor

Dansk Landrace blev derfor udskiftet med wyandotter, som vi er super glade for. Vi har en slagtevægt på 1800-2200 gr, afhængig af om det er høns eller haner. Det er straks noget sjovere.

Tilføjes til regnestykket med slagtevægt på kyllinger, skal desuden at danske landhøns og wyandotter spiser nærmest det samme af foder igennem vinteren. Dansk Landhøns løber blot noget mere rundt, så de forbrænder mere – modsat wyandotter, som går mere roligt rundt. Wyandotter nærmest spankulerer rundt i haven. Endnu en gevinst ved wyandotter, som vi har erfaret er at de er super gode havehøns – de nøjes med at pikke lidt i jorden, hvorimod danske landhøns gravede huller.

I starten med wyandotter lod vi vores høns blive skruk og udruge kyllinger. Det fungerer super fint. Og modsat udrugning med rugemaskine til æg, så får man ved at lade hønemor står for udrugning, kyllinger, som falder naturligt ind i flokke.

Efter udrugning af kyllinger med rugemaskine, så kan kyllingerne først føres ind i flokken efter 12 uger. Og det er tidligt, vil klart anbefale 16 uger. Hvor vi så nærmest begynder at nærme os slagtetid af kyllinger, så det måske er ved at være ligemeget.

Ulempen ved at lade ens høns udruge kyllinger er dog, at høns først skrukker godt inde i foråret. Dertil kommer 21 dages rugetid. Og først derfra tælles ned til slagtetid for kyllinger, som er ved ca 20 uger ved opdræt af kylling til slagtning i haven – altså, hvor kyllingerne hovedsageligt selv skal stå for at finde føden. I hvert fald fra 12 uger, men tager lige foder til kyllinger lidt længere nede.

Pointen er at en rugemaskine til æg tillader at vi kommer igang med udrugning af kyllinger meget tidligere. Første hold klækkede d. 5 februar i år.

ny udklækkede kyllinger fra rugemaskine til æg

Udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg

Forrige år fik jeg en rugemaskine i julegave. Den har været en KÆMPE forandring i forhold til opdræt at kyllinger til slagtning. 2023 havde vi første hold udruget til marts, næste hold fuldte i april og tredje hold fulgte i maj. Først i juli kom vores høns på banen og leverede nogle udrugede kyllinger.

Vi har stort set kun spist kylling af egen avl, siden vi slagtede efteråret. Og vi regner ikke med at skulle købe kylling før vi slagter igen til efteråret. Kæmpe tilfredstillelse.

Udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg er desuden super nemt. Når blot man lige får styr på de forskelige datoer, så kører det bare. Enhver rugemaskine har sikkert en fin guide til brug af rugemaskine med, men her kan lige nævnes de overordnede træk.

udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg

Dag 1-8 bør temperaturen være 37,7 grader. Og der skal sikkres en let fugtighed.

Dag 7 eller 8 kan man med fordel lyse æggene, for at sikre at æg er begrugtede.

Vil undlade at komme med en guide til lysning af æg, da det er godt beskrevet flere steder på netter – og der ellers sikker følger guide med i ens rugemaskine til æg. Nå ja, og finder man det besværligt med lysning af æg, så kan det også fint undlades. Godt nok anbefales det at fjerne ubefrugtede æg fra rugemaskinen, min erfaring er dog at det ikke gør den store forskel – og mest handler om at vide at ens æg er befrugtede.

Dag 11 eller 12 kan man igen med fordel lyse æg til udrugning, hvor man vil opleve at se massevis af tråde i ægget – blodåret. Og man er næppe i tvivl om at der sker noget inde i ægget.

Vigtigste dato ved udrugning af æg er den 18 dag. Her skal æggevender stoppes, tilsættes mere vand for at sikre en højere luftfugtighed. Og en god ide er det at sænke temperaturen til 37,2 grader i rugemaskinen de sidste 3 dage.

Fra dag 20-24 vil æggene klække. Undlad at åbne rugemaskine fra dag 18. Kyllingerne kan nemt ligge 3 dage i rugemaskine uden mad og drikke – og skal desuden ligge der minimum 24 timer for at være helt tørre.

Opbevaring af æg til udrugning

For succes med udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg, så er det vigtigt at have fokus på rugeæg.

udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg

Har man muligheden, så anbefale det at indsamle rugeæg flere gange dagligt – specielt her om vinteren og tidlige forår, for at undgå at æggene får kulde. Rugeæg skal helt opbevares ved stuetemperatur.

Vask desuden ALDRIG rugeæg. Kasser istedet æg, som er meget beskidte. Vælg generelt de reneste æg til udrugning.

Rugeæg bør ikke være mere end 12 dage gamle. Rugeæg skal vendes to gange dagligt – jeg sætter en alarm kl. 8 og igen kl. 20, så husker jeg det. Fungerer fint. Og opbevaring af rugeæg gør jeg i en æggebakke. Derved kan jeg bare vende æggebakken, fremfor at skulle håndtere æggene flere gange dagligt – det bør man nemlig heller ikke, da rugeæg skal behandles skånsomt. Endelig ikke ryste eller støde æggene.

Hvilken rugemaskine skal jeg vælge?

Vil man igang med udrugning af kyllinger – hvad enten det er til opdræt af kyllinger til slagtning eller andet årsat – så vil man opleve at der er ENORMT mange rugemaskine til æg til salg.

Hvad en rugemaskine koster varierer enormt meget.

Vi startede ud med en af de billige rugemaskiner – nu fik jeg den i julegave, men ved at den koster en 700 kr.

Det var en kæmpe skuffelse af en maskine! Virkelig. Vi har kun haft problemer med den. Fra vi først tændte maskinen, så virkede den ikke. Fik den byttet til en ny, som hjalp os til udrugning af et par hold kyllinger i 2023.

Da vi ville udruge sidste hold i 2023, så brændte maskinen sammen. Den begyndte bogstaveligtalt at ryge. Vi fik den byttet igen. Og da vi startede op i 2024 med udrugning af kyllinger, så stoppede rotorarmen med at virke. Vi nåede dog at få udruget et hold, men kun 4 kyllinger ud af 12 rugeæg blev det til. Temmelig sørgelig succesrate.

Vi valgte derfor at opgradere til en dyrere maskine. Har betalt 2000 kr for den rugemaskine til æg, som vi har nu. Og sikke en maskine. Den kører bare. Den er af mærket Lumia. Vi har Lumia 16. Ikke fordi vi behøver 16 æg, 12 havde været fint – når vi jo blot kan gentage udrugning igen. Men denne model findes ikke i 12, mindste er 16.

udrugning af kyllinger med rugemaskine til æg

Virkelig en god rugemaskine til æg. Det er altså bare noget sjovere at åbne rugemaskinen efter 21 dage og se 13 udklækkede kyllinger – ud af 16 æg. Det er jo helt fantastisk.

Fuldautomatisk rugemaskine til æg

En lille tilføjelse, når man kigger på rugemaskine til æg er, at mange sælges som fuldautimatiks rugemaskine eller helautomatisk rugemaskine.

Det lyder super smart. Og ekstra avanceret, men sandheden er at alle rugemaskiner idag er fuldautomatiske. Altså at maskinen søger for at vende æg for en.

Forskellen på rugemaskine er graden af fuldautomatisk – såvel hvordan maskinen vender æg.

Vores første rugemaskine til æg rullede æg rundt. Og vi skulle åbne låget, for at fylde vand på. Da vi havde den maskine, så tænkte vi blot at det var sådan det var. Vores nye rugemaskine roterer skånsomt og nænsomt æg. Samtidigt med at æg holdes i en korrekt opret position. Vi kan desuden fulde vand på udefra, som virkelig gør en kæmpe forskel for udrugning af æg – når vi ikke hver eller hver anden dag skal åbne maskinen for at komme mere vand på, til at opretholde en høj luftfugtighed ved æggene.

Det er altså genialt. Gør hele udrugning af kyllinger langt nemmere. Og giver fuldautomatisk rugemaskine til æg en helt ny betydning – netop at det virkelig er en fuldautomatisk maskine, hvor æg til udrugning opbevares lukket inde i maskinen. Samtidigt med at vi kan styre alting udefra, fremfor at skulle tømme maskinen for æg, fylde vand på og derved risikere at ødelægge hele udrugningen.

Pasning af kyllinger efter udrugning af æg med rugemaskine

Efter udrugning af kyllinger – når kyllingerne har været i maskinen minimum 24 timer – så bruger vi en spand til at transportere kyllingerne til deres nye hjem.

ny udklækkede kyllinger fra rugemaskine til æg

Herefter passes kyllinger med varmelampe og foder indtil kyllingerne er 12 uger. Varmelampe i hvert fald indtil kyllingerne er 6 uger, nærmere 8 uger, når vi udruger her i det kolde forår. Er vejret ordentligt ved 8 uger, så kommer kyllingerne ud i haven. Til denne tid er kyllingerne også ved at have fået en pæn størrrelse og har behov for mere plads.

Er vejret ikke til det, så får de et par uger mere inde i stalden – dog i en gammel hesteboks, for at få mere plads at bevæge sig på.

Fra 12 uger er kyllingerne i hvertfald ude i haven, hvor vi har en fin indhegning til kyllinger. Her får kyllingerne lov at vokse sig store og skal stort ses selv stå for at finde foder.

Varmelampe til kyllinger

De første 6 uger skal kyllinger have en varmelampe til kyllinger, som tidligere nævnt plejer vi at give varme indtil ca 8 uger.

Vi har to typer af varmelampe. De første 2-3 uger går kyllingerne med en klassiske varmelampe til kyllinger, som de fleste kender – altså en rød pære, som hænger henover kyllingerne.

Vores erfaring er, at det fungerer bedst – og vi kan hurtigt styre varmen ved at løftet varmelampe til kyllinger op eller ned. Endnu en fordel ved denne model er, at den afgiver noget mere varme – og kyllingerne behøver derfor ikke være lige under lampen for at få glæde af varmen. Derved undgår vi at kyllingerne træder hinanden ihjel.

Til kyllingegård til de nyudklækkede kyllinger bruger vi et gammelt overskab. Lægger nogle aviser i bunden, som skiftes regelmæssig – og med lidt hønsetråd henover er kyllingerne fint hold inde.

Efter 2-3 uger flytter kyllingerne over i en anden kylingegård – helt præcis en plastikbalje. Nu begynder kyllingerne nemlig virkelig at svine – og derfor er det dejligt nemt med én plastikbalje, som kan tages ud og skylles. Det letter rengøring.

pasning af kyllinger efter udrugning med rugemaskine

Nu får kyllingerne også lidt strøelse i form af noget halm, at de kan skrabe rundt i. Dette er desuden for at træne kyllingerne ben, så de bliver stærkere. Undlad endelig strøelse de første uger, da kyllingerne kan have svært ved at komme rundt – og derved sulte ihjel.

Samtidigt skifter vi til en såkaldt hønemor, som varmelampe til kyllinger. Det er egentligt bare en omvendt varmeplade, som sørger for at kyllingerne holdes varme. Endnu en gevinst ved denne er at vi kan justere højden, så kyllingerne klemmes – det træner også deres ben og styrke. Så vi ender ud med stærkere kyllinger til slagtning.

Foder til kyllinger

Når der er styr på rugemaskine til æg og der er styr på varmelampe til kyllinger, såvel bur til kyllinger indtil kyllingerne kan komme ud i haven, så er det sidste foder til kylllinger.

Vi fodrer indtil kyllingerne er 12 uger. Indtil kylingerne er 8 uger får de kyllingefoder 0-8. Fra 8-12 uger får kyllingerne kyllingefoder til 8 uger kyllinger – der er noget mere struktur i og noget mere energi i foder til kyllinger på 8 uger.

Har man ikke plads til kyllingerne kan gå frit rundt i haven og finde føde, så må man fortsætte med kyllingeforder indtil kyllingerne er 16-20 uger gamle. Det bliver dog nogle temmelig dyre slagtekyllinger, hvis man skal fodre hele vejen igennem. Også netop derfor vi bruger en rugemaskine til æg, for hurtigt at få kyllinger – og dermed kunne lade kyllingerne finde føde i haven fra ca 12 uger og indtil salgtning.

Vil lige tilføje at vi fortsat fodrer fra 12 uger, men i langt mindre omfang. Vi bruger istedet foder til at kunne kalde kyllingerne til os – ved at kaste lidt korn på jorden. Eller når vi om aftenen lukker kylingerne ind, så får de en skovlfuld kyllingefoder eller korn, som de kan hygge sig med førend de falder til ro for natten.

På denne måde får vi opdrættet massevis af sunde kyllinger til slagtning, så vi er stortset selvforsynende med kylling. SKØNT!

Få guide til slagtning af kyllinger her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *